Η ονομασία της διαδρομής παραπέμπει στο Θεοφύλακτο Κάστρο Νέπωσι, το Καστέλλι του Παλαιοχωρίου και σχετίζεται με το σημαντικό εύρημα των ανασκαφικών εργασιών στο Καστέλλι, της επιγραφής της Μεσοβυζαντινής περιόδου, της οποία σώθηκε το δεξιό μισό καθώς και με νεότερη αναφορά σε Πατριαρχικό Πιττάκιο για τον εορτασμό της Εκατονταετηρίδας του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου.

Η επιλογή της ονομασίας έγινε έπειτα από αίτημα συνδημότη κ. Γεωργίου Βέλλιου, ως εκπροσώπου της σελίδας « ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟ ΚΑΣΤΡΟ» και σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Κοινότητας Παλαιοχωρίου (Κοινότητα Παλαιοχωρινών). Η διάνοιξή της έγινε από τον Παλαιοχωρινό ορειβάτη κ. Γεώργιο Σφουγγάρο Γεωργιος Σφουγγαρος, άριστο γνώστη των μονοπατιών της δασικής περιοχής του Παλαιοχωρίου. Η διαδρομή θα αποτελέσει μέρος ενός δικτύου περιπατητικών διαδρομών, που θα αναπτυχθεί μελλοντικά στην περιοχή του Παλαιοχωρίου, με την ονομασία «Μονοπάτια του Αλέξη Ζορμπά».

Στη διαδρομή υπάρχουν σημαντικά σημεία αναφοράς (Μοναστήρι, Κάστρο, παλαιό λατομείο, κλπ). Η εκκίνηση γίνεται μπροστά από τον Μοναστικό Οίκο της Παναγίας Χαράς των Θλιβομένων και καταλήγει στο Κάστρο Νέπωσι. Μελλοντικά θα γίνει προσπάθεια σύνδεσης της διαδρομής με τους καταρράκτες Παλαιοχωρίου στο μυθικό «Περιστέρι».

Πρόκειται για μία πανέμορφη πεζοπορική διαδρομή δίπλα στον ποταμό Χαβρία πάνω σε αρχαία μονοπάτια.

Το τοπίο είναι μοναδικό και αποζημιώνει τον περιπατητή ενώ όλη η διαδρομή είναι σε σκιερό μέρος!

Οι περιπατητές θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον ποταμό Χαβρία και το Θεοφύλακτο Κάστρο Νέπωσι στο Παλαιοχώρι, του πάλαι ποτέ ακμάσαντος Καστελλίου, και να πεζοπορήσουν στο χωριό που έζησε για περισσότερα από 20 χρόνια ο αληθινός Αλέξης Ζορμπάς.

Λίγο πριν το “Θεοφύλακτο Κάστρο Νέπωσι”, το μονοπάτι κατηφορίζει και διασχίζει τον ποταμό Χαβρία, για να ανηφορίσει ευθύς αμέσως, μέχρι και την είσοδο του Κάστρου.
Οι περιπατητές θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη θέα από το παρατηρητήριο απέναντι από το Κάστρο Νέπωσι και να ενημερωθούν για την ιστορία του Καστρου.

Το Trace Your Eco στα πλαίσια συνεργασίας με τον δήμο Αριστοτέλη για την αναβάθμιση και ανάδειξη του Πεζοπορικού & Περιηγητικού τουρισμού, διοργανώνει μια μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 29/5/2022 για πεζοπορική εξόρμηση στην ανωτέρω διαδρομή. Είναι διαδρομή που μπορούν να ακολουθήσουν και αρχάριοι που έχουν σχετικά καλή φυσική κατάσταση και θέλουν να ξεκινήσουν πεζοπορία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής από την σελίδα του Trace Your Eco.

Για τους κατοίκους της περιοχής το σημείο συνάντησης θα είναι στον Περιφερειακό δρόμο Παλαιοχωρίου – Μεγάλης Παναγίας , στο ύψος του Agramada Treehouse (η διαδρομή αυτή τη φορά θα γίνει αντίστροφα με κατάληξη στο Παλαιοχώρι), στις 8.20 π.μ.

Για τους κατοίκους της περιοχής δεν απαιτείται οικονομική συμμετοχή.

Καλό περπάτημα!