Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για τη Μακεδονία της Κυριακής
Αλλαγές συσχετισμών στη Χαλκιδική, θα φέρουν οι επόμενοι μήνες, που θεωρούνται βέβαια ως προεκλογικοί για αυτοδιοίκηση και κεντρική πολιτική σκηνή.

Η εκπεφρασμένη βούληση του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργου να θέσει εαυτό στη διάθεση του ψηφοδελτίου του κόμματος της ΝΔ για το νομό, αφήνει κενή τη θέση της αντιπεριφέρειας – με την παράταξη πάντα του Απόστολου Τζιτζικώστα. Δεν θεωρείται ακόμη βέβαιο ότι ο κ. Τζιτζικώστας θα είναι εκ νέου υποψήφιος, αλλά αυτό είναι ενότητα ξεχωριστή και όχι του παρόντος. Στη Χαλκιδική τώρα, η Περιφερειακή Ενότητα είναι πόλος έλξης μνηστήρων και μάλιστα ουκ ολίγων. Γιατί όχι μια γυναίκα στην εν λόγω θέση; Από την πολιτική σκηνή του τόπου περνούν αξιόλογα γυναικεία ονόματα που κάνουν καλή δουλειά και αποτελεσματική.

Τα χαρτιά τους δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι δήμαρχοι, που στο σύνολό τους για τη Χαλκιδική θεωρείται βέβαιο που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Μουδανιά και Σιθωνία έχουν «έργου συνέχεια» να παρουσιάσουν καθώς τόσο ο Μανώλης Καρράς από τη Ν. Προποντίδα, όσο και ο Κυπαρίσσης Ντέμπλας από τη Σιθωνία, έβαλαν γερά θεμέλια σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις που πρέπει να ενταχθούν και να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τον Πολύγυρο, με εξαίρεση τη μακρόχρονη θητεία του Αστέριου Ζωγράφου στα κοινά και την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Στον δήμο Αριστοτέλη, ο Στ. Βαλιάνος κρατά τα ηνία της διοίκησης με αποφασιστικότητα και παρότι αρχική του επιθυμία ήταν η ελληνική βουλή, πλέον φαίνεται πως τον κέρδισε η αυτοδιοίκηση. Το αν θα υπάρξει αντίπαλο δέος για τον δήμο θα φανεί, όταν ανοίξει τα χαρτιά του το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι ο δήμος Κασσάνδρας που αδυνατεί να παρουσιάσει υποψηφιότητες με σταθερή και διαχρονική δυναμική εδώ και δύο δεκαετίες σχεδόν. Και στην Κασσάνδρα θα σημειωθεί μεγάλη μάχη για τις υποψηφιότητες, ίσως δύο και τρεις από τις ίδιες πολιτικές παρατάξεις, καθώς πρόκειται για δήμο με ισχυρή τουριστική προοπτική, όνομα, και φήμη που ξεπερνά τα όρια της χώρας.

Θα ήταν τουλάχιστον αφελές να μην περιμένουμε ονόματα εκπλήξεις και για τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών. Όπως στην αντιπεριφέρεια, έτσι και εδώ ή ΝΔ θα «ανοίξει» θέσεις, ίσως και με προσωπική επιλογή του Κ. Μητσοτάκη. Ανάλογη εικόνα θα παρουσιάσει και το ΠΑΣΟΚ. Μια πρώτη γεύση πήραμε στις εσωκομματικές εκλογές, όταν επιχειρήθηκε να ασκηθεί επιρροή από πρόσωπα και καταστάσεις του παρελθόντος, αλλά ο Ν. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε την ανανεωτική του στάση και τάση, προς όλους και όλες.

Κανείς πάντως δεν κάνει ήρεμες διακοπές, εν όψει προεκλογικής, παρατεταμένης ή μη, περιόδου.