ίθεση» με τούρτα δέχτηκε η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ένας από τους γνωστότερους πίνακες στην ιστορία της τέχνης.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι χτες, Κυριακή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο δράστης ήταν ένας άνδρας ο οποίος είχε μεταμφιεστεί σε ηλικιωμένη γυναίκα, φορώντας περούκα, και καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι.

Προς έκπληξη των επισκεπτών του μουσείου, πετάχτηκε από το καροτσάκι, πλησίασε τον πίνακα με την Τζοκόντα και πέταξε πάνω του μια τούρτα φωνάζοντας «για τη σωτηρία του πλανήτη».

Οι υπεύθυνοι ασφάλειας του μουσείου τον έπιασαν και τον έβγαλαν από την αίθουσα, ενώ οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι φωτογράφιζαν ασταμάτητα τον πίνακα.

Η Μόνα Λίζα, πουδημιουργήθηκε μεταξύ του 1503 και 1519 από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, ευτυχώς δεν υπέστη φθορές από το γλυκό, καθώς προστατευόταν από τζάμι ασφαλείας.

Οι εργαζόμενοι του μουσείου καθάρισαν τα υπολείμματα από την τούρτα.

Ο σπουδαίος πίνακας έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις στο παρελθόν, από τις οποίες επιβίωσε.

Ένας άνδρας πέταξε θειικό οξύ στη Μόνα Λίζα τη δεκαετία του 1950 και ένας Βολιβιανός φοιτητής τη χτύπησε με μια πέτρα.

Μια γυναίκα σε αναπηρικό καροτσάκι προσπάθησε να ρίξει κόκκινη μπογιά ενώ βρισκόταν σε έκθεση στο Τόκιο το 1974, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την έλλειψη ράμπων πρόσβασης.

Ένας Ρώσος τουρίστας του πέταξε ένα φλιτζάνι τσάι το καλοκαίρι του 2009, ενώ το έργο είχε κλαπεί πριν από έναν αιώνα, το 1911.

 

Πηγή: cnn.gr