Γράφει η Μορφούλα Ντέμπλα  
«…Τόσα φαρμάκια, τόση συφορά κι εμένα ο νους να γυρίσει θέλει πίσω στα παλιά! Να‘ ταν, λέει, ψέμα όλα όσα περάσαμε και να γυρίζαμε τώρα δα στη γη μας, στους μπαξέδες μας, στα δάση μας με τις καρδερίνες, τις κάργες και τα πετροκοτσύφια, στα περιβολάκια μας με τις μαντζουράνες και τις ανθισμένες κερασιές, στα πανηγύρια μας με τις όμορφες… Αντάρτη του Κιορ Μεμέτ, χαιρέτα μου τη γη όπου μας γέννησε… Ας μη μας κρατάει κάκια που την ποτίσαμε με αίμα… Ανάθεμα στους αίτιους!» –Διδώ Σωτηρίου 

1922-2022. 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, μια θλιβερή επέτειος που έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα, όχι μόνο στη συνείδηση των απογόνων του Μικρασιατικού ελληνισμού, αλλά και όλων των Ελλήνων.

Πέρασε κιόλας ένας ολόκληρος αιώνας από την μεγάλη καταστροφή και η μνήμη παραμένει, στέκει αγέρωχη σαν κερί δίχως φυτίλι που σιγολιώνει στου χρόνου τις φωτιές.

Ο λαός δεν έχει ξεχάσει τους νεκρούς του, τα μαρτύρια του, τις χαμένες πατρίδες και την εθνική ταπείνωση. Τι και αν πέρασαν 100 χρόνια; Στα μάτια των ξεριζωμένων προσφύγων, αλλά και όλου του ελληνισμού τα 100 χρόνια είναι πολύ λίγα, για ένα έγκλημα πολύ μεγάλο.

Και μπορεί η γενιά που έζησε το χαμό να έφυγε, να χάθηκε…, όμως η νέα γενιά είναι εδώ και οφείλει να μάθει από την ιστορία και να θυμηθεί μέσα από διηγήσεις. Ναι η Ελλάδα του 2022, έχει ηθική υποχρέωση τουλάχιστον να μην ξεχάσει!

Ο Νέος Μαρμαράς θυμάται

1922-2022. Το ταξίδι της προσφυγιάς σκόρπισε τους Μαρμαρινούς ανά τον ελλαδικό χώρο: Χαλκιδική, Εύβοια, Ωρωπός, Αθήνα, Πειραιάς, Μυτιλήνη, Λήμνος· μα και Αμερική, Ευρώπη, Αφρική, Αυστραλία. Εκατό χρόνια μετά οι Μαρμαρινοί της διασποράς έχουν φωνή: αναζητούν, επανασυνδέονται, μοιράζονται μνήμες, ιστορίες, φωτογραφίες και πιστοποιητικά μιας αλλοτινής εποχής. Έρχονται ενωμένοι, σαν γνήσιοι απόγονοι να “χορέψουν” ξανά στην νέα τους θάλασσα, αυτή που τους δέχτηκε και τους έδειξε τη νέα τους ζωή μέσα από τα συντρίμμια της προηγούμενης.

Με αφορμή, λοιπόν τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή ο πολιτιστικός σύλλογος Προικόννησος του Νέου Μαρμαρά, υπό την αιγίδα του δήμου Σιθωνίας διοργανώνει εκδηλώσεις στις 10,11 και 12 Ιουνίου με κεντρική την υπογραφή των πρωτοκόλλων αδελφοποίησης με τα νησιά του Μαρμαρά στις 11 του μήνα.

Ένα “προσκλητήριο” Μνήμης και Τιμής για τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό, τιμώντας εκείνους που βίωσαν την προσφυγιά και τον ξεριζωμό και κρατώντας ζωντανή τη μνήμη τους.

Ένα κάλεσμα του πολιτιστικού συλλόγου που απευθύνεται σε όλους: «Ελάτε να φορέσουμε τα καλά μας! Να φορέσουμε τις φορεσιές των προγόνων μας. Ελάτε να γεμίσουμε τον Νέο Μαρμαρά με εικόνες μιας άλλης εποχής. Φορέστε τα ρούχα των δικών μας να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, καθώς για τους περισσότερους ήταν και η μοναδική τους κληρονομιά. Αγκαλιάστε τις φετινές εκδηλώσεις μας στις 10,11,12 και 13 Ιουνίου».

«Φέτος κάνουμε το πρώτο μέρος της αδελφοποίησης μεταξύ δήμων κοινοτήτων και συλλόγων, αλλά το επόμενο βήμα θα είναι το συντονιστικό όργανο να προετοιμάσει την αδελφοποίηση με τον Μαρμαρά Προποντίδας», είχε τονίσει σε προηγούμενη συνέντευξή του στο XalkidikiPolitiki ο πρόεδρος της Προικοννήσου, Αβράαμ Σαλπικτίδης, ενώ είχε αναφέρει πως «διακαής πόθος είναι να γνωριστούν οι πολίτες των χαμένων περιοχών μεταξύ τους».

 

Μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση με ιδιαίτερο συμβολισμό που θα κρατήσει την φλόγα αναμμένη, τηρώντας έτσι τους σκοπούς του συλλόγου για την διαιώνιση της αλήθειας, την απόδοση τιμής στη γενιά που ξεριζώθηκε βίαια και το χρέος στο ήθος και τον πολιτισμό που οι πρόγονοι μας παρά τις αντιξοότητες και τα δεινοπαθήματα έφεραν μαζί τους και τα κληροδότησαν σε εμάς τους απογόνους τους.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: