Την αναλυτική παρουσίαση του έργου που αφορά το παραλιακό μέτωπο Ν. Μουδανιών, έκανε ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς, μιλώντας στο Xalkidikipolitiki και τη Σουζάνα Καζάκα.

Το έργο είναι μέρος του ευρύτερου οραματικού έργου που έχει σχεδιάσει ο δήμος και αφορά την ενοποίηση της παράκτιας ζώνης από Ν. Ηράκλεια ως Ν. Μουδανιά. Άλλωστε, αυτό ήταν και το project για το οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης όταν εγκαινίασε τις παρεμβάσεις στο εμπορικό κέντρο και στο δυτικό παραλιακό μέτωπο.

«Το 2014 είχαμε την ιδέα της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου. Σταδιακά, και με όραμα, ξεκινήσαμε τις πρώτες μελέτες. Όταν λέμε ενοποίηση, εννοούμε να φύγει ένας ποδηλάτης ή ένας πεζός από τη Ν. Ηράκλεια και να φτάσει Ν. Μουδανιά, ή και το αντίστροφο. Σημεία που έχουν κατασκευαστεί είναι τα παραλιακά μέτωπα Ν. Μουδανιών και Ν. Καλλικράτειας, ή και η παραλία των Ν. Πλαγίων. Στο όλο έργο έχουμε διάφορες φάσεις. Στη δεύτερη φάση έρχεται η ενοποίηση των Ν. Μουδανιών με την παραλία Διονυσίου, και τα Ν. Φλογητά. Αυτές είναι παρεμβάσεις που έχουμε εντάξει μέσω της ΠΚΜ στο Α. Τρίτσης καθώς εμείς δεν είμαστε πρωτεύουσα νομού. Έχουμε δημοπρατήσει το παραλιακό μέτωπο Ν. Ηράκλειας και περιμένουμε χρηματοδότηση. Μένουν μικρότερα σημεία, λιγότερο τουριστικά και όλα μαζί αυτά τα συμπεριλάβαμε σε μια μελέτη προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ και τα υποβάλλαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Άρα όλο αυτό παραλιακό μέτωπο είναι πολύ κοντά στην υλοποίησή του», τόνισε ο κ. Καρράς.

 

Ένα στοίχημα που έγινε πραγματικότητα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι από το εν λόγω έργο, πέραν της αισθητικής παρέμβασης, ο δήμος και κατ’ επέκταση το κράτος θα έχουν και οικονομικό όφελος. Όπως ανέφερε ο κ. Καρράς, το πιο δύσκολο εγχείρημα ήταν οι μελέτες, οι οποίες από τη στιγμή που έγιναν σε κάποια σημεία, το έργο προχωρά κανονικά. Μικρές διαφοροποιήσεις υπάρχουν ως προς το ύφος των ποδηλατοδρόμων, ενώ σοβαρές αλλαγές επιφέρει το πρόβλημα της διάβρωσης ακτών.

Ξεχωριστές μελέτες εκπονήθηκαν στη Ν. Ποτίδαια όπου έπρεπε να δρομολογηθεί μια σοβαρή παρέμβαση για το Διατείχισμα, ενώ αντίστοιχα να επιληφθεί ο δήμος το πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής σε πολλά σημεία ακόμη και στη διώρυγα. Στο σύνολό του το έργο πέρασε από την Κεντρική Αρχιτεκτονική Επιτροπή της χώρας και για τη δημοτική αρχή ήταν ένα στοίχημα ως προς την έγκριση των μελετών. Ειδικότερα, στη Ν. Ποτίδαια η Ανάπλαση του Περιβάλλοντος χώρου των Τειχών είναι ένα έργο 3.5 εκατ. ευρώ, με κύριο στόχο  την αντιστήριξη των τειχών. «Αυτός είναι και  ο λόγος που γίνεται το έργο, στο οποίο συμφώνησε το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες», επεσήμανε ο κ. Καρράς ανακοινώνοντας παράλληλα και την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στις 10 Ιουνίου, στα Ν. Φλογητά.

Ξεχωριστή ενότητα αποτελεί το παραλιακό τμήμα μεταξύ Ν. Ποτίδαιας και Αγίου Μάμα, που είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη Νατούρα, παρουσιάζοντας ιδιαίτερες προκλήσεις. Πρόβλημα όμως  εμφανίζεται και στη διώρυγα της Ν. Ποτίδαιας, την οποία επισκέφτηκε το ΚΑΣ προ μηνών και έδωσε στον δήμο τις κατευθυντήριες προκειμένου να συνταχθούν μελέτες αντιμετώπισης της διάβρωσης.

Τα έργα που εκτελέστηκαν και οι υπό σχεδιασμό παρεμβάσεις αλλάζουν την όψη του δήμου και τις δραστηριότητες των επαγγελματιών. Απώτερος σκοπός της δημοτικής αρχής είναι να προσελκύσει επενδυτές για την τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη της περιοχής. Ο δήμαρχος, μιλώντας στη συνέντευξη αποκάλυψε τις προθέσεις του δήμου να διοργανώσει τον Σεπτέμβριο αγώνες τρίαθλου, απαραίτητη προϋπόθεση των οποίων είναι και ο ποδηλατόδρομος. Το μόνο κομμάτι που μένει να ολοκληρωθεί πλέον στα Ν. Μουδανιά είναι ο χώρος του ανοιχτού θεάτρου, έργο 2,5, εκατ. ευρώ, με το πάρκινγκ και την όλη διαμόρφωση να παραδίδονται σύντομα προς χρήση.

Τέλος ο κ. Καρράς κάλεσε τους δημότες να περιφρουρήσουν το έργο και τις επιμέρους παρεμβάσεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι η συντήρηση των φυτεύσεων θα γίνεται τακτικά από το προσωπικό του δήμου.