Την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές τάσεις επικαλέστηκε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακής Μάλαμα για τα προβλήματα του οδικού τουρισμού στη Χαλκιδική.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στα εργαλεία του Υπουργείου και τις δράσεις του ΕΟΤ όσον αφορά τις προσπάθειες προβολής της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και στο γεγονός ότι οι πασχαλινοί προορισμοί φέτος στη βόρειο Ελλάδα έδειξαν πως το αρνητικό κλίμα αναστρέφεται. Για τα Βαλκάνια ειδικότερα ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι τα μηνύματα για την Ελλάδα είναι παραπάνω από θετικά και την καθιστούν πρώτο τουριστικό προορισμό φέτος. «Χώρες στόχοι όπως η Σερβία και η Ρουμανία έχουν αποδείξει ότι θα ταξιδεύσουν στην βόρειο Ελλάδα και συνεπώς στη Χαλκιδική για τις διακοπές τους», απάντησε ο Υπουργός. «Γίνονται στοχευμένα και επαγγελματικά όλες οι κινήσεις που μας επιτρέπονται για να στηρίξουμε τους ανθρώπους του τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας στην πρωτολογία της απάντησής του.

Παρόλα αυτά η κ. Μάλαμα κάλεσε την κυβέρνηση να υποστηρίξει με πράξεις και όχι με λόγια τον οδικό τουρισμό. Όπως επεσήμανε, οι τουριστικές επιχειρήσεις στη βόρειο Ελλάδα, δεν μπορούν να απορροφήσουν τα τεράστια κόστη της κρίσης φέτος.  «Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θέλουν απαντήσεις τώρα», είπε η κ. Μάλαμα, επικαλούμενη με τη σειρά της τα επίσημα στοιχεία των ξενοδόχων.

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι έπειτα από εισήγηση των υγειονομικών, στον οδικό τουρισμό για τη βόρειο Ελλάδα έχουν αρθεί όλα τα μέτρα υγειονομικού πρωτοκόλλου ώστε να εισέρχονται εύκολα και ανεμπόδιστα στην Ελλάδα. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Κικίλια οι απώλειες από τους τουρίστες Ρωσίας και Ουκρανίας αντισταθμίζονται από τα Βαλκάνια, όπου οι καμπάνιες προβολής έχουν ενισχυθεί φέτος ιδιαίτερα.