Mια πανδημική κρίση που κοστίζει ζωές, επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και τη δημόσια υγεία γενικότερα αλλά και το περιβάλλον είναι το κάπνισμα εδώ και έναν αιώνα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.), Καθηγητής Πνευμονολογίας Ε.Κ.Π.Α, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Π.Γ.Ν «ΑΤΤΙΚΟΝ», κ. Στυλιανός Λουκίδης, σε συνέντευξη τύπου της Ε.Π.Ε., που πραγματοποιήθηκε για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), που έχει θέμα «Το Κάπνισμα Είναι Χρόνια Νόσος και του Πλανήτη».

Αναφερόμενος στην επιτακτική ανάγκη για συστράτευση όλων των φορέων με στόχο την καταπολέμηση του καπνίσματος τόνισε: «Η κινητοποίηση όλων μας για τον περιορισμό της, λοιπόν, είναι καίριας σημασίας. Γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την συνεχιζόμενη συνεργασία που έχουμε με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (Ε.Κ.Ε.), η οποία αποδεικνύει ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για την επίτευξη του σκοπού μας, που είναι ένας κόσμος ελεύθερος από καπνό».

Την εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν και σημαντικά δεδομένα, που προέκυψαν από το πρόσφατο Σεμινάριο «Λοιμώξεις & Νεότερα Καπνικά Προϊόντα», τίμησε με την παρουσία της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα. Μίνα Γκάγκα, ενώ προβλήθηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο κ. Ιωάννης Κανακάκης, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής, Γ.Ν.Α «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με την οποία η Ε.Π.Ε συνεργάζεται στενά από το 2021 για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Οι τραγικές επιπτώσεις στον πλανήτη

Η κα. Μάρθα Ανδρίτσου, Πνευμονολόγος, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Γ.Ν.A «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» και Συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της Ε.Π.Ε, αναφέρθηκε στην ομιλία της στα βασικά μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, που αυτή τη χρονιά εστιάζουν στους τρόπους με τους οποίους ο καπνός απειλεί το περιβάλλον, καθώς στις προσπάθειες της καπνοβιομηχανίας να πείσει το κοινό πως η ίδια και τα προϊόντα της είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «ο στόχος των φετινών ενημερωτικών δράσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού στο περιβάλλον, όχι μόνο μέσω του καπνίσματος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αυτό προκαλεί, αλλά και ολόκληρου του κύκλου ζωής του – από την καλλιέργεια, την παραγωγή και τη διανομή του έως τα τοξικά απόβλητα που παράγει. Παράλληλα, συστήνεται στα κράτη η ενίσχυση της νομοθεσίας, που απαγορεύει πλήρως τη διαφήμιση και την προώθηση προϊόντων καπνού καθώς και δωρεών που χρηματοδοτούνται από την καπνοβιομηχανία».

Η κα. Άννα Καρακατσάνη, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Β’ Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Π.Γ.Ν «ΑΤΤΙΚΟΝ», επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο του καπνίσματος στο περιβάλλον, αναφέροντας ότι «Μέχρι σήμερα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία των ανθρώπων, χωρίς να δίνεται ανάλογη έμφαση στις δραματικές επιπτώσεις, που έχει η συνήθεια αυτή στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή. Εκτός από τη ρύπανση που προκαλείται στον ατμοσφαιρικό αέρα κατά τη καύση του τσιγάρου ή στο περιβάλλον από τα αποτσίγαρα, οι μεγάλες εκτάσεις γης που αποψιλώνονται παγκοσμίως και δεσμεύονται για την καλλιέργεια του καπνού, οι ρύποι που εκλύονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των φύλλων του καπνού και της παραγωγής των καπνικών προϊόντων αλλά και κατά τις μεταφορές των πρώτων υλών και του τελικού προϊόντος από τις καπνοβιομηχανίες, αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την κλιματική αλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 για να παραχθούν 6 τρις. τσιγάρα από σχεδόν 500 βιομηχανίες, απαιτήθηκαν 32,4 μεγάτονοι φύλλων καπνού, προερχόμενοι από 125 κράτη, συμβάλλοντας τελικά στην κλιματική αλλαγή με 84 μεγάτονους εκπομπών ισοδύναμων με διοξείδιο του άνθρακα. Το πρόβλημα του καπνίσματος παύει πλέον να αφορά το άτομο και γίνεται “πρόβλημα υγείας” του πλανήτη».