Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται το έργο της αναπαλαίωσης του ιστορικού Ιερού Ναού του Προσκυνήματος της Μ. Παναγίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Οι παρεμβάσεις αφορούν τη συντήρηση στο τέμπλο (χρονολογείται στα 1870) και την αποκατάσταση του Εξωνάρθηκα και του Κωδωνοστασίου.

Συγκεκριμένα το έργο φέρει τον τίτλο το έργο που υλοποιείται φέρει τον τίτλο: «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Προσκυνήματος Μεγάλης Παναγιάς στη Χαλκιδική»​ και αρμόδια από πλευράς ΥΠΠΟΑ είναι η Γενική Δ/νση Αναστήλωσης,Μουσείων και Τεχνικών Έργων Δ/νση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων -Τμήμα Έργων.

Πρόκειται για πυρετώδεις εργασίες που έχουν σκοπό να αναδείξουν ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της περιοχής με θρησκευτική και ιστορική σημασία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι αρχικές εργασίες που οδήγησαν σε ανασκαφική έρευνα φέρνουν στο φως και ευρήματα, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της εκτίμησης.

Να σημειωθεί ότι το έργο ξεπερνάει σε κόστος τις 500.000 ευρώ.

Η ιστορία του Προσκυνήματος

Το Μεγάλο Προσκύνημα βρίσκεται 1,5 χλμ. ανατολικά του χωριού Μεγάλη Παναγία, εκεί όπου στο πράσινο της φύσης, παλαιότερα υπήρχε ένα ξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου. Στο κτίσμα κυριαρχεί το έντονο κόκκινο και το κίτρινο χρώμα και χτίστηκε αρχικά το 1863. Μετά τις ζημιές από τον σεισμό του 1932 στην περιοχή, ξαναχτίστηκε από την αρχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο που θεωρείται του 1870 και η παράδοση λέει ότι το έφτιαξαν δυο τεχνίτες στη Βουλγαρία όπου το δούλευαν για επτά ολόκληρα χρόνια. Επίσης σύμφωνα με την παράδοση, το 1860, μια γερόντισα η Γερακίνα, βρήκε στο σημείο την εικόνα της Παναγίας. Έτσι, δόθηκε και το όνομα Μεγάλη Παναγία στην πρώην κοινότητα Ρεβενικίων. Δυστυχώς όμως η εικόνα κλάπηκε το 1978 και δεν ξαναβρέθηκε. Έξω από τον περίβολο του Προσκυνήματος και κάτω από τον ναό βρίσκεται το Αγίασμα της Παναγίας με τρεχούμενο νερό.