107 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής καλούνται ως ύποπτοι για λάθη ή παραλείψεις για την καταστροφική φωτιά στη Βαρυμπόμπη, πέρυσι το καλοκαίρι.

Οι αξιωματικοί καλούνται λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για τις φωτιές σε Βαρυμπόμπη και Τατόι.

Σύμφωνα με το Mega, στη δικογραφία υπάρχουν πορίσματα πραγματογνωμόνων που αναφέρουν ότι δεν υπήρχε εναέρια επιτήρηση, η αντίδραση των πυροσβεστών ήταν καθυστερημένη, ενώ αποδίδονται ευθύνες για τη μεγάλη αναζωπύρωση της επόμενης ημέρας.

Κόλαφος το πόρισμα για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Το 42 σελίδων πόρισμα που συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό, για τους λόγους και τις αιτίες της καταστροφής, δημοσίευσε προ ημερών η εφημερίδα «Τα Νέα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μη επαρκής καθαρισμός στον πυλώνα ΧΑ 44 του ΑΔΜΗΕ ευθύνεται για τα 100.000 στρέμματα πευκοδάσους που κάηκαν πέρυσι τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, από τις αυτοψίες στην περιοχή, την πορεία της πυρκαγιάς και τη φορά του ανέμου, εντοπίστηκε κάτω από πυλώνα υψηλής τάσης (150ΚV) με ονομασία ΧΑ 44, η αρχική εστία της φωτιάς.

Διέψευσε ο ΑΔΜΗΕ

Σε διάψευση του δημοσιεύματος, σύμφωνα με το οποίο o μη επαρκής καθαρισμός σε πυλώνα του ευθύνεται για την πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη πέρσι τον Αύγουστο, προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ.

Η φωτιά και οι καπνοί προκάλεσαν το βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και όχι το αντίθετο, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Διαχειριστής, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για τα αίτια της πυρκαγιάς του Αυγούστου 2021 στην Αττική.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η φωτιά εκδηλώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ, όπως προκύπτει από όλο το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, και ακολούθως άρχισε να πλησιάζει το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και να θέτει διαδοχικά εκτός λειτουργίας τα κυκλώματά του».

Πηγή: lifo