Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για τη Μακεδονία της Κυριακής

Όραμα που γίνεται πράξη για τον δήμο Ν. Προποντίδας αποτελεί το έργο ενοποίησης του παράκτιου μετώπου από τη Νέα Ηράκλεια ως τα Νέα Μουδανιά. Πρόκειται για μια αναπτυξιακού χαρακτήρα παρέμβαση, οι βάσεις της οποίας μπήκαν το 2014. Έκτοτε, εκπονήθηκαν οι μελέτες για πολλές περιοχές και εκτελέστηκαν παρεμβάσεις σε άλλες τόσες, που έφεραν τον σχεδιασμό αρκετά βήματα κοντά στην ολοκλήρωση. Άλλωστε προ ημερών, το αναπλασμένο εμπορικό κέντρο και το δυτικό παράκτιο μέτωπο Ν. Μουδανιών, εγκαινίασε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σημεία που έχουν κατασκευαστεί είναι τα παραλιακά μέτωπα Ν. Μουδανιών και Ν. Καλλικράτειας, καθώς και η παραλία των Ν. Πλαγίων. Στο όλο έργο περιλαμβάνονται ξεχωριστές φάσεις. Στη δεύτερη φάση έρχεται η ανάπλαση στα Ν. Φλογητά. «Αυτή είναι παρέμβαση που έχουμε εντάξει μέσω της ΠΚΜ στο «Αντ. Τρίτσης», καθώς εμείς δεν είμαστε πρωτεύουσα νομού και δεν δικαιούμαστε αντίστοιχη χρηματοδότηση. Έχουμε δημοπρατήσει το παραλιακό μέτωπο Ν. Ηράκλειας και περιμένουμε χρηματοδότηση. Μένουν μικρότερα σημεία, λιγότερο τουριστικά και όλα μαζί τα συμπεριλάβαμε σε μια μελέτη προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ και τα υποβάλλαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Άρα όλο αυτό παραλιακό μέτωπο είναι πολύ κοντά στην υλοποίησή του», ανέφερε ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς.

Συγκεκριμένα:

  • Αναπλάσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί:

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αναπλάσεις: παραλιακού μετώπου Ν. Μουδανιών, παραλιακού μετώπου Ν. Πλαγίων, παραλιακού μετώπου Ν. Καλλικράτειας.

  • Ανάπλαση που υλοποιείται:

Υλοποιείται ανάπλαση στο παραλιακό μέτωπο ανοιχτού θεάτρου Ν. Μουδανιών.

  • Ανάπλαση που έχει δημοπρατηθεί

Η ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου Ν. Ηράκλειας

  • Αναπλάσεις που βαίνουν προς δημοπράτηση:

Είναι ενταγμένη και δημοπρατείται άμεσα η ανάπλαση των Ν. Φλογητών που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με επιμέρους αναπλάσεις σε διάφορες Κοινότητες του Δήμου μας.

Επίσης, στο ίδιο έργο περιλαμβάνεται η ανάπλαση Ν. Μουδανιών- Παραλίας Διονυσίου και η αντικατάσταση φωτιστικών στη Ν. Ποτίδαια.

Τι περιλαμβάνει η νέα χάραξη της ακτογραμμής

Η εκπόνηση των μελετών ήταν, σύμφωνα με τον δήμαρχο, το πιο δύσκολο εγχείρημα της Ανάπλασης της Παραλιακής Ζώνης του δήμου. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 15,5 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει:

  • Παραλία Διονυσίου- Μουριές έως παραλία Ν. Φλογητών (γήπεδο)
  • Ν. Πλάγια- Ν. Τρίγλια- Σωζόπολη
  • Σωζόπολη- Βεργιά- Μυκονιάτικα- Ν. Καλλικράτεια
  • Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ν. Καλλικράτειας- Ν. Ηράκλειας
  • Περιοχή γύρω από τα τείχη της Ν. Ποτίδαιας.

Κατά μήκος της ακτογραμμής θα υπάρχει πεζοδρόμιο, ηλεκτροφωτισμός, αστικός εξοπλισμός (παγκάκια κτλ) και καινούρια ασφαλτόστρωση. Ο ποδηλατόδρομος διατρέχει όλο το παραλιακό μέτωπο. Όπου υπάρχει η δυνατότητα χώρου  ο ποδηλατόδρομος θα είναι αυτόνομος, όπου δεν υπάρχει θα γίνεται μικτή χρήση αυτοκινητοδρόμου και ποδηλατοδρόμου.

 

Η διάβρωση ακτών και τα ιδιαίτερα σημεία

Ξεχωριστές μελέτες εκπονήθηκαν στη Ν. Ποτίδαια όπου έπρεπε να δρομολογηθεί μια σοβαρή παρέμβαση για το Διατείχισμα. Αντίστοιχα ο δήμος καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες για το πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής σε πολλά σημεία ακόμη και στη διώρυγα, την οποία επισκέφτηκε το ΚΑΣ προ μηνών και έδωσε στον δήμο τις κατευθυντήριες προκειμένου να συνταχθούν σχετικές μελέτες.

Ειδικότερα, στη Ν. Ποτίδαια η Ανάπλαση του Περιβάλλοντος χώρου των Τειχών είναι ένα έργο 3,5 εκατ. ευρώ, με κύριο στόχο  την αντιστήριξη των τειχών. Στην εν λόγω παραλιακή ζώνη, η διάβρωση είναι αισθητή τόσο από την πλευρά του Τορωναίου, όσο και του Θερμαϊκού κόλπου. Υπάρχουν περιπτώσεις στη Ν. Ποτίδαια και στις Μουριές, όπου τα σπίτια σχεδόν ακουμπούν στη θάλασσα και δρόμοι πολύ στενοί ακόμη και για τους πεζούς, σε σημεία όπως η παραλία Ν. Τρίγλιας και η Βεργιά.

Η δημοτική αρχή Ν. Προποντίδας έχει λάβει μέριμνα για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε όλη την ακτογραμμή. Στη Ν. Ηράκλεια οι μελέτες ήταν γρήγορα ώριμες, το έργο δημοπρατήθηκε και τώρα αναζητείται πηγή χρηματοδότησης. Για Ν. Τρίγλια και Ν. Ποτίδαια οι μελέτες είναι σε εξέλιξη και αναμένονται αδειοδοτήσεις για την εκτέλεση εργασιών.