Ξεκινά ο διάλογος για την εξεύρεση λύσεων αναφορικά με το χρόνιο πρόβλημα του clawback (υποχρεωτικές επιστροφές), μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.). H Κυβέρνηση φαίνεται ότι έλαβε το μήνυμα από τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και εκκινεί τις διαδικασίες για την αντιμετώπισή του.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (03/06) μεταξύ του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Π.Φ.Υ. και του Υπουργού Επικρατείας, υπεύθυνου για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσου, παρουσία του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο να διαμορφωθεί ένα «πακέτο» μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγήσουν στην επίλυση του προβλήματος, το οποίο ταλανίζει εδώ και μία δεκαετία τον κλάδο και απειλεί τη βιωσιμότητά του.

Στη συνάντηση, την οποία είχε προγραμματίσει ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας κατά το τριήμερο των απεργιακών κινητοποιήσεων, συζητήθηκε όχι μόνο το θέμα του clawback, αλλά και το κούρεμα του «τεχνητού χρέους» που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα έτη εξαιτίας αυτού, καθώς και το ζήτημα της προείσπραξης του clawback από τον τρέχοντα μήνα πληρωμής.

Το κούρεμα του «τεχνητού χρέους» ήταν και ένα από τα βασικά αιτήματα του κλάδου, για τη διεκδίκηση των οποίων πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις από τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς στις 26, 27 και 28 Μαΐου.

Άλλο βασικό αίτημα ήταν ο περιορισμός του clawback με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και για το 2023, παράλληλη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback (στα επίπεδα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών), με συνυπευθυνότητα της πολιτείας και με απώτερο στόχο την πλήρη εξάλειψη του και την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ).

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο, ο κ. Σκέρτσος, εξέφρασε την πρόθεσή του να επιλύσει το πρόβλημα του clawback και συμφωνήθηκε να ακολουθήσουν επαφές των εκπροσώπων του κλάδου με φορείς του Υπουργείου Υγείας, στις οποίες θα τεθούν επί τάπητος όλες οι πιθανές λύσεις.

Η αρχή αναμένεται να γίνει την προσεχή Τετάρτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, ώστε να ανοίξει ο διάλογος, με στόχο τη συμφωνία ενός «πακέτου» μεταρρυθμίσων, που θα έχουν μορφή νομοθέτησης και θα ψηφιστούν εντός του Ιουνίου.

Σε συνάντηση που είχε προηγηθεί με τον Υπουργό Υγείας, οι εκπρόσωποι του κλάδου ενημερώθηκαν ότι για το 2022 η αφετηρία του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων είναι 451 εκατ. ευρώ και αναμένεται μία έξτρα χρηματοδότηση, για της οποίας το μέγεθος θα ενημερωθούν το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά στο 2023, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμοστούν διαρθρωτικά μέτρα, ώστε να οριστεί η συνυπευθυνότητα του κράτους στο clawback, ενώ θα είναι σαφές εκ των προτέρων το μέγιστο ποσοστιαίο όριο του clawback που θα αναλάβουν να επιστρέψουν οι πάροχοι.

insider.gr