Η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δε μετανιώνει για τους χειρισμούς της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητείας της, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έβλεπε το σχέδιο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 2008, που μπλοκαρίστηκε από τη Γερμανία, ως αφορμή πολέμου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Der Spiegel, η Μέρκελ εκτίμησε ότι η ολιγαρχική και δημοκρατικά ανώριμη Ουκρανία του τότε θα ήταν πολύ λιγότερο προετοιμασμένη για μια ρωσική εισβολή σε σύγκριση με τώρα.

«Η Ουκρανία δεν ήταν η χώρα που γνωρίζουμε τώρα. Ήταν μια Ουκρανία που ήταν πολύ διχασμένη […] ακόμη και οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της [Γιούλια] Τιμοσένκο και του [Βίκτορ] Γιούσενκο διαφωνούσαν. Αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν μια χώρα της οποίας η δημοκρατία ήταν ισχυρή» είπε η Μέρκελ σημειώνοντας ότι τότε η χώρα «κυβερνούνταν από ολιγάρχες».

«Δεν μπορείς να γίνεις μέλος του ΝΑΤΟ από τη μια μέρα στην άλλη», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας ήξερα ότι ο Πούτιν θα είχε κάνει κάτι στην Ουκρανία που δεν θα ήταν καλό για αυτήν».

Παράλληλα, απέρριψε την κριτική ότι η Γερμανία υπό την ηγεσία της είχε την ψευδαίσθηση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκδημοκρατιστεί επεκτείνοντας τους εμπορικούς της δεσμούς με τη Δύση.

Σε ό,τι αφορά τον τωρινό πόλεμο στην Ευρώπη, η Μέρκελ είπε ότι άρχισε να παίρνει στα σοβαρά το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολήςκατά τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας της, όταν συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη.

«Υπήρχαν ενδείξεις και το συζητήσαμε πολύ. Συνειδητοποίησα ότι ο Πούτιν είχε τελειώσει με τις συμφωνίες του Μινσκ».

Αν και η πρώην καγκελάριος καταδίκασε πλήρως τη ρωσική εισβολή, φάνηκε να καταλογίζει και ορισμένες ευθύνες στους χειρισμούς της Δύσης.

«Αυτό που συνέβη είναι ένα μεγάλο λάθος από τη Ρωσία […] μια αντικειμενική παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου που μας επιτρέπουν να συνυπάρχουμε στην Ευρώπη ειρηνικά […] Δε συμμερίζομαι την άποψη του κ. Πούτιν, για να το καταστήσω πολύ σαφές. Αλλά δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια αρχιτεκτονική ασφαλείας που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: lifo