Για τις πρόωρες εκλογές και τις σκέψεις Μητσοτάκη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας και τον «τρίτο παίχτη» Νίκο Ανδρουλάκη μιλάει ο Ορμυλιώτης δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Action24 και της εφημερίδας «Το Ποντίκι» Ρενάτο Λέκκα.

Ο Ρενάτο Λέκκα πιστεύει πως η πραγματική διάθεση και θέληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο, είναι πολλά αυτά που θα βρει μπροστά του. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, οι απειλές από την Τουρκία και η ρητορική του Ερντογάν αλλά και των Υπουργών του δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Παράλληλα γνωρίζει ο Πρωθυπουργός πως η ακρίβεια έχει γονατίσει την κοινωνία γι’ αυτό και ζητά πόρους για περαιτέρω στήριξη των πιο ευάλωτων. Το καλοκαίρι θα είναι κρίσιμο και για τις φωτιές. Τα πρώτα δείγματα από την Βούλα δεν ήταν καλά.  Οι φωτιές και η ακρίβεια είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του κ. Μητσοτάκη. Γνωρίζω και από το ρεπορτάζ ότι πιέζεται για εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτωβρίου. Η τουριστική σεζόν θα είναι καλή – εύχομαι να είναι εξαιρετική και για για την Χαλκιδική μας – οπότε θα μπορούσε να κάνει τις εκλογές εκείνη την περίοδο. Παράλληλα οι συνθήκες είναι πριν μπούμε στον δύσκολο χειμώνα οπότε δε θα μπορούσε να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις δεύτερες κάλπες. Τώρα αν θα το πετύχει αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα καθώς θα εξαρτηθεί και με το διακύβευμα των εκλογών», λέει ο Ρενάτο Λέκκα στο xalkidikipolitiki.gr.

Για την Αξιωματική Αντιπολίτευση βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα να έρχεται αντιμέτωπος με εσωκομματικά προβλήματα καθώς όπως λέει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ηττημένος των εκλογών. «Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε και έκανε ένα κόμμα ‘όλο δικό του’, βγήκε αλώβητος από τις εσωκομματικές διαδικασίες, έκανε στην άκρη τους παλιότερους και προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, οι σύντροφοι του θα τον περιμένουν στην γωνία καθώς αν ηττηθεί στις εκλογές με ποσοστό λιγότερο απ’ αυτό του 2019 τότε μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει η συζήτηση για την διαδοχή. Βέβαια, γνωρίζουμε όλοι και από το παρελθόν και γενικά την πορεία του πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ένα πρόσωπο που τα παρατάει εύκολα. Θα είναι δύσκολη η διαχείριση μίας νέας ήττας. Η συζήτηση που κάνει για προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι ρεαλιστική. Το κάνει κυρίως για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει – έστω επικοινωνιακά – σε ένα πιθανό σενάριο διακυβέρνησης. Βέβαια, η κάλπη δεν είναι δημοσκόπηση, ωστόσο δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές. Τόσο η αντιπολιτευτική τακτική όσο και ο «Πολακισμός» που πλέον είναι κορυφαία γραμμή Αντιπολίτευσης τον κρατάνε πίσω», σημειώνει ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Το Ποντίκι».

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο Ρενάτο Λέκκα τονίζει πως πρόκειται για ένα «νέο κόμμα» που ό,τι και να γίνει θα βρεθεί στην «πλευρά των νικητών». «Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα η αλήθεια είναι να κάνει ένα νέο κόμμα από την αρχή. Το ΠΑΣΟΚ έχει όργανα, γραμματέα, πολιτικό συμβούλιο, άλλαξε όνομα, επανέφερε τον ήλιο. Τώρα το επόμενο στοίχημα του είναι να δώσει στους πολίτες ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης, αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος του μέχρι τη ΔΕΘ.  Δικαίως θεωρείται ‘τρίτος παίκτης’ γιατί μπορεί να κληθεί να συμμαχήσει για κυβέρνηση συνεργασίας και επειδή τα ποσοστά τού του επιτρέπουν να καθορίσει μελλοντικές εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα έχει πάτο αλλά δεν έχει ταβάνι. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη αντλεί περισσότερες ψήφους από την δεξαμενή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και προς εκείνα τα εκλογικά κοινά θα κινηθεί και η ρητορική του. Τα δύσκολα για τον Νίκο Ανδρουλάκη τώρα αρχίζουν», καταλήγει ο Αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού Action24.

 

#Πολιτική #Χαλκιδική