Αγωγή για την ψώρα χορηγείται στα οκτώ αδελφάκια που τις προηγούμενες ημέρες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έπειτα από συμπτώματα της νόσου στα σώματά τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr τα επτά παιδάκια ηλικίας 3 έως 13 ετών που εισήχθησαν στο Ιπποκράτειο και η 14χρονη αδελφή τους στο Γεννηματάς διαγνώστηκαν θετικά στην ψώρα, με συνέπεια να νοσηλεύονται μέχρι και σήμερα στα δύο νοσοκομειακά ιδρύματα για τη χορήγηση της θεραπείας.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν στο ThessToday.gr ότι τα επτά αδελφάκια νοσηλεύονται σε τρεις διαφορετικούς θαλάμους στην Α’ Παιδιατρική κλινική στο «Ιπποκράτειο» και χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά, ενώ μάλιστα επιτηρούνται και από δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Άλλωστε, η διακομιδή τους στα δύο νοσοκομεία συνέβη μετά από εισαγγελική παραγγελία, μιας και η οικογένεια των οκτώ παιδιών παρακολουθείται από πέρυσι από τις αρμόδιες αρχές, καθώς τον Νοέμβριο του 2021 είχαν επίσης παρουσιάσει συμπτώματα ψώρας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρέμβαση του εισαγγελέα προκλήθηκε για παραμέληση των παιδιών από τους γονείς και διαβίωση σε άσχημες συνθήκες, ενώ η γονεϊκή παραμέληση οδήγησε τους αρμόδιους φορείς να κινήσουν διαδικασίες ώστε μόλις πάρουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία να μετακομίσουν σε δομές κοινωνικών υπηρεσιών.

Κατά πληροφορίες η 14χρονη που νοσηλεύεται στο «Γεννηματάς» έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την επικαιρότητα, καθώς περί τα μέσα Μαΐου είχε σημάνει συναγερμός στο Χαμόγελο του Παιδιού για την εξαφάνισή της. Ωστόσο, στις 30 Μαΐου εντοπίστηκε και επέστρεψε στο σπίτι της.

Η ψώρα και τα συμπτώματά της

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η ψώρα είναι παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από το άκαρι (εκτοπαράσιτο) της ψώρας (Sarcoptes scabiei var. hominis). Τα μικροσκοπικά ακάρεα διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα, όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος και επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Οι δερματικές βλάβες είναι συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες.

Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων. Μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού, όπου υπάρχει στενή επαφή. Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση του κνησμού μεσολαβούν 2-6 εβδομάδες, ενώ αν πρόκειται για επαναμόλυνση, ο κνησμός εμφανίζεται συντομότερα, εντός 1-4 ημερών.

Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την καταστροφή των ενηλίκων παρασίτων και αυγών, συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας. Η θεραπεία γίνεται συνήθως με τοπική επάλειψη παρασιτοκτόνων σκευασμάτων. Εάν ο κνησμός επιμένει για διάστημα >2-4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία ή εάν εμφανιστούν νέες δερματικές βλάβες, θα χρειαστεί ιατρική συμβουλή και πιθανόν επανάληψη της θεραπείας.

Πηγή: news247