Γράφει για την εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής” η Σουζάνα Καζάκα

Ένας υποβρύχιος αλιέας και ένας 77χρονος ημεδαπός κολυμβητής ήταν τα πρώτα θύματα πνιγμού της φετινής σεζόν στις θάλασσες της Χαλκιδικής. Τα δυο περιστατικά σημειώθηκαν σε διάστημα δύο ημερών στα τέλη Απριλίου σε περιοχές της Σιθωνίας. Μόλις ενάμιση μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου ανασύρεται χωρίς τις αισθήσεις του από τη θαλάσσια περιοχή Αγίου Γεωργίου λουτρών Αγίας Παρασκευής, 38χρονος αλλοδαπός.

Δυστυχώς ο κατάλογος των λουόμενων, που χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό κάθε χρόνο μακραίνει ολοένα και περισσότερο. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία από το καλοκαίρι του 2021 στο οποίο μετράμε 20 περιστατικά πνιγμών, καταγεγραμμένα βάσει επίσημων ανακοινώσεων από τις λιμενικές αρχές. Ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2021, τέσσερις λουόμενοι, 3 άνδρες (οι δυο αλλοδαποί) και μια γυναίκα, όλοι άνω των 70 ετών έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα 10 ημερών, στις παραλίες Βεργιάς, Γερακινής, Καλυβών και Παραδείσου (Ν. Μαρμαράς). Τον Ιούλιο του ίδιου έτους πνίγηκαν πέντε άνθρωποι, δύο εκ των οποίων κάτω των 55 ετών και οι υπόλοιποι άνω των 75 ετών , οι τρεις αλλοδαποί, η μια γυναίκα, στις παραλίες Ν. Καλλικράτειας, Ν. Τρίγλιας, Μουριών και Σάρτης,. Ακόμη περισσότερα περιστατικά πνιγμών σημειώθηκαν τον Αύγουστο, όταν στο διάστημα 7 με 23 Αυγούστου, χάθηκαν στη θάλασσα οχτώ άτομα, οι έξι εκ των οποίων άνω των 64 ετών, ένας 49χρονος και ένα παλικάρι 26 ετών. Ο τελευταίος έχασε τη ζωή του σε θαλάσσιο ατύχημα με λέμβο. Τέλος τον Σεπτέμβριο του 2021 πνίγηκαν δύο ηλικιωμένοι, μια 74χρνη αλλοδαπή και ένας 77χρονος ημεδαπός, σε παραλίες του Αγίου Νικολάου και της Κασσάνδρας αντίστοιχα.

Από τα στοιχεία παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι πνιγμοί που συμβαίνουν σε ηλικιωμένους οφείλονται σε παθολογικά αίτια. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μάριος Πυρπασόπουλος, αρκετοί είναι οι ηλικιωμένοι που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους και τη φυσική τους κατάσταση. «Βλέπουμε ότι τουρίστες από το εξωτερικό, μεγάλης ηλικίας, έρχονται για τις διακοπές τους στην Ελλάδα ενώ η κατάσταση της υγείας τους δεν είναι και πολύ καλή. Επιζητούν τις εμπειρίες και την ξεγνοιασιά των διακοπών χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν κάποια πράγματα για την υγεία τους. Μια απλή ταχυκαρδία, ένα παραπάτημα λόγω ζάλης μέσα στο νερό, είναι αρκετά για να οδηγήσουν στην απώλεια αισθήσεων και τον πνιγμό», σημειώνει ο κ. Πυρπασόπουλος.

Στα παραπάνω συμπεράσματα οδηγείται τα τελευταία χρόνια και ο κ. Θέμις Ιερισσιώτης, εθελοντής – διασώστης, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που έρχεται αντιμέτωπος κάθε καλοκαίρι με δεκάδες περιστατικά πνιγμών. «Πριν από μερικά χρόνια είχα μετρήσει 80 συμβάντα, άλλα με αίσιο τέλος και άλλα με τραγική κατάληξη», αναφέρει. «Κάποιες φορές, αν βρισκόμαστε από τύχη κοντά στο συμβάν, καταφέρνουμε να σώσουμε τον άνθρωπο και να τον επαναφέρουμε, ή να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες ώσπου να φτάσει ασθενοφόρο. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι ηλικιωμένοι κυρίως, είναι πως πρέπει να συνοδεύονται όταν πηγαίνουν για κολύμπι. Να μην είναι μόνοι τους και κυρίως όχι σε απόμερες ακτές. Ο πνιγμός είναι σιωπηλός. Δεν μπορείς να καλέσεις σε βοήθεια, κι αν δεν σε αντιληφθούν άμεσα, μετά είναι αργά», περιγράφει ο κ. Ιερισσιώτης και παροτρύνει τους λουόμενους να κολυμπούν παράλληλα με την ακτή και όχι σε βάθος της θάλασσας.

Καταλυτική η παρουσία ναυαγοσωστών

Εκτός από τους θανάτους που καταγράφονται ετησίως, υπάρχουν και άλλα τόσα συμβάντα παρ’ ολίγον πνιγμών. Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, κατά το περσινό καλοκαίρι, οι γιατροί κλήθηκαν να περιθάλψουν πάνω από 30 περιστατικά παρ’ ολίγον πνιγμών ενηλίκων, και άλλα δέκα σχεδόν που αφορούσαν μικρά παιδιά. Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από τις παραλίες, κίνδυνοι κρύβονται και στις πισίνες των τουριστικών καταλυμάτων.

Τα συμβάντα που καταλήγουν στις μονάδες υγείας, και τελικά σώζονται, όπως περιγράφουν οι γιατροί, είναι αυτά που έγιναν γρήγορα αντιληπτά καθώς πλησίον τους υπήρχαν άτομα που παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Οι ναυαγοσώστες είναι συχνοί μάρτυρες και σωτήρες αυτών των περιστατικών. Όπως μας λέει ο γενικός διευθυντής της ναυαγοσωστικής σχολής Bayline Services, Τάσος Αντωνιάδης, η νομοθεσία πλέον προβλέπει την πλήρη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών, ώστε να παρέχεται ασφάλεια στους λουόμενους. «Στη Χαλκιδική υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Είναι νομός με πολλές εξοχικές κατοικίες και παραλίες. Πολλοί συνάνθρωποί μας χάνονται από παθολογικά αίτια ενώ κολυμπούν. Αυτό το ονομάζουμε πνιγμό», μας εξηγεί ο κ. Αντωνιάδης. «Εμείς πλέον φέρουμε όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό στον πύργο ώστε να σώσουμε έγκαιρα έναν λουόμενο. Έχουμε απινιδωτή, φιάλη οξυγόνου και εξοπλισμό ανάλογο των ασθενοφόρων. Παράλληλα, επιτηρούμε και επιχειρούμε μέσα στη θάλασσα με τα ταχύπλοα σκάφη που μας παρέχει ο εκάστοτε δήμος. Άρα είναι άμεση η επέμβασή μας όταν κάποιος κινδυνεύει» τονίζει ο ίδιος και καταλήγει λέγοντας ότι τα περιστατικά προλαμβάνονται σε οργανωμένες παραλίες και όχι σε απόμακρες, ενώ είναι πολύ πιο εύκολο να ζητήσει βοήθεια ένας νέος που αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό του, παρά ο ηλικιωμένος.

Φέτος το καλοκαίρι οι περισσότεροι δήμοι της Χαλκιδικής, τηρώντας τη νέα νομοθεσία, έχουν αυξήσει τους πύργους ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες ακτές. Επιπλέον, έχουν προμηθεύσει τους ναυαγοσώστες όπως προβλέπεται, με εξοπλισμό και ταχύπλοο σκάφος. Μένει πλέον να αντιληφθούν οι λουόμενοι τους κινδύνους της θάλασσας όταν κολυμπούν μόνοι, και να λαμβάνουν προσωπική μέριμνα για την ασφάλειά τους, ανεξάρτητα με το πόσο δεινοί κολυμβητές είναι.