Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζουν οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες καθώς με ψηφιακό χρήμα (εφαρμογές σε κινητά π.χ) ακόμη και για μικρο-αγορές κάτω των δύο ευρώ.

Από τα μεγάλα σουπέρ μάρκετ μέχρι τα περίπτερα, τα POS χρησιμοποιούνται ολοένα και πιο συχνά, πολύ συχνά από χρήστες έξυπνων τηλεφώνων ή ρολογιών.  «Ο αριθμός των καταναλωτών που πληρώνει τον καφέ του με χρεωστική κάρτα είναι πλέον μεγαλύτερος από εκείνους που πληρώνουν με μετρητά», αναφέρει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης καφέ στο κέντρο της Αθήνας.

Την αλλαγή της εικόνας καταγράφουν και τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2021 ήταν σε 19,7 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το 2020.

Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 16,8 εκατ. κάρτες. Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά στην έκδοση προπληρωμένων καρτών, οι οποίες ανήλθαν σε 1,9 εκατ., αυξημένες κατά 13%. Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών επίσης παρουσίασε αύξηση κατά 2% και ανήλθε σε 2,9 εκατ. κάρτες. Οι εικονικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 7% στις 107 χιλ. κάρτες.

Κύριος λόγος για την αύξηση προπληρωμένων και εικονικών καρτών, φαίνεται πως είναι οι προτίμηση για συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Πηγή: lifo