Λαμπρή ήταν η τελετή λήξης του Kouzina 2022 στα Νέα Ρόδα του δήμου Αριστοτέλη, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όταν ξεκίνησε η πομπή κατά την έναρξη, από την κεντρική προβλήτα ως το θεατράκι του χωριού, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις αργά το βράδυ.

Η τελετή λήξης ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της εθελόντριας Ευαγγελίας Σαμαρά Ηλία που έχασε τη ζωή της αναπάντεχα του 2017, λίγες μέρες πριν λήξουν τότε οι εκδηλώσεις.

Η γιορτή που έλαβε χώρα είχε και πολιτιστικό χαρακτήρα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος τόνισε στον χαιρετισμό του ότι οι εν λόγω εκδηλώσεις είναι η κορωνίδα μιας προσπάθειας που κρατά ένα μήνα και είναι το σύνολο των πολιτιστικών, λαογραφικών, γαστρονομικών κ.α. στοιχείων της περιοχής του δήμου. Από την πλευρά της η Μαρία Ενεχηλίδου, πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου του δήμου, χαρακτήρισε προωθητικό τον θεσμό του Κουζίνα, καθώς όπως είπε δεν απλά μια σειρά αμελητέων γαστρονομικών συναντήσεων, αλλά ένα καλοσυντονισμένο τουριστικό πλάνο με έμπνευση από τον τόπο όπου γεννήθηκε. «Πρέπει να δέσεις τους τιμώμενους προορισμούς, να συνδέσεις τους σεφ με τις πέντε θεματικές ενότητες και να κουμπώσεις τα πολιτιστικά δρώμενα του κάθε τόπου στον γενικός σχεδιασμό», τόνισε μεταξύ άλλων.

Για ένα ταξίδι που άπλωσε τα πανιά του σε όλη τη Χαλκιδική και φτάνει στο τέλος του, έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος. «Παντρέψαμε πολιτισμούς που παλιά δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα. Τα 100 χρόνια προσφυγιάς μας έσμιξαν ως ανθρώπους, κι εδώ σμίξαμε και τις γεύσεις μας», είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Χαλκιδική, Απόστολος Πάνας, τονίζοντας ότι πρακτικά αποδεικνύονται πλέον τα αποτελέσματα παρόμοιων δράσεων και πρωτοβουλιών όπως το Kouzina.

Στα Νέα Ρόδα οι εκδηλώσεις για τα 100 Χρόνια Μικρασιατικής Καταστροφής

Η επιλογή για την τελετή λήξης του Κουζίνα στα Νέα Ρόδα αφορά τις μνήμες από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα 100 Χρόνια, για την οποία θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες. Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος, μιλώντας προς κατοίκους και επισκέπτες του χωριού είπε: «Η γιορτή μας είναι χωρισμένη σε πέντε θεματικές ενότητες, τη θαλασσινή, τη μοναστηριακή, την αρχαιολογική, την κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων και τη μεσογειακή κουζίνα. Πολλές φορές με έχουν ρωτήσει γιατί ο δήμος Αριστοτέλη να ασχολείται με όλα αυτά. Απαντώντας με δυο λέξεις θα πω ότι το Κουζίνα αποτελεί εύρημα των ξενοδόχων και άλλων επιχειρηματιών που έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο».