Ο κόσμος της αυτοβοήθειας έχει γίνει πολύ περίπλοκος. Υπάρχουν πολλές θεωρίες και εργαλεία για να αυξήσετε την ευημερία, την ευτυχία και την επιτυχία σας. Χρησιμοποιώ εργαλεία νοοτροπίας, συναισθηματικές διαδικασίες, πρακτικές συμπεριφοράς και συχνά βουτάω βαθιά στον πνευματικό κόσμο. Για μένα, η προσωπική ανάπτυξη είναι και ψυχολογία και πνευματικότητα, είναι και τέχνη και επιστήμη. Και αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος που μου αρέσει. Όμως, ένα πράγμα που έχει χαθεί λίγο στον κόσμο της αυτοβοήθειας, της προσωπικής ανάπτυξης, της προσωπικής ανάπτυξης, της αυτοβελτίωσης – όπως και να το ονομάσετε, είναι η κοινή λογική.

Όταν η κοινή λογική έχει τις απαντήσεις

Αυτός ο κίνδυνος με την αυτοβοήθεια είναι ότι μπορεί να καταλήξουμε να γίνουμε πολύ αναλυτικοί ή φιλοσοφικοί, όταν στην πραγματικότητα η καλύτερη πορεία δράσης είναι απλή. Για παράδειγμα, κάποια αυτοβοήθεια λέει:

Αποδεχτείτε και συγχωρείστε αυτούς που σαςπληγώνουν
Επιλέξτε περισσότερες θετικές σκέψεις για εκείνη την κακή εμπειρία που μόλις είχατε
Οραματιστείτε τα όνειρά σας ώστε να μπορούν να εκδηλωθούν στην πραγματικότητα

Αποδοχή, συγχώρεση και θετική σκέψη… είναι αυτή κακή συμβουλή; Καθόλου. Ακόμη και η οπτικοποίησηείναι γνωστό ότι είναι ευεργετική στην εκπαίδευση του εγκεφάλου σας και μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα κατάλληλες μέθοδοι. Πρώτα και κύρια, ίσως χρειαστεί απλώς να ακολουθήσετε κάποια απλή κοινή λογική. Για παράδειγμα:

Εάν οι άνθρωποι σας πληγώνουν, θα ήταν υγιές για εσάς να μην είστε κοντά τους

Αν κάτι κακό μόλις συνέβη, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λυπημένοι, δώστε στον εαυτό σας χώρο για αυτό το συναίσθημα
Λάβετε δράση καθημερινά για τα όνειρά σας αν θέλετε να εκδηλωθούν

Μερικές φορές, είναι πραγματικά τόσο απλό.

Μην δημιουργείτε προβλήματα που δεν υπάρχουν

Πολλές φορές το κάνουμε αυτό. Για παράδειγμα, καθυστερούμε να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη επαγγελματική πορεία. Νιώθουμε ότι είναι ένα δημοφιλές μονοπάτι και θα μπορούσε να ήταν πολύ γόνιμο, αλλά δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Πείσαμε τον εαυτό μας ότι αυτοσαμποτάρουμε, δηλαδή «κάνουμε πράγματα που δημιουργούν προβλήματα και παρεμβαίνουν σε μακροπρόθεσμους στόχους». Θα πιστεύαμε ότι αυτό καθοδηγούνταν από τα υποσυνείδητά μας αισθήματα αναξιότητας, ανασφάλειας και ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί για αυτήν την καριέρα.

Όμως, ίσως συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπήρχε υποσυνείδητο μπλοκ, δεν υπήρχε αυτοσαμποτάζ. Η αλήθεια ήταν ότι αυτός ο δρόμος δεν ευθυγραμμίστηκε με τις δυνάμεις, τις αξίες ή τις εμπνεύσεις μας. Απλώς δεν το απολαύσαμε και γι’ αυτό μας ήταν δύσκολο να αφοσιωθούμε σε αυτό. Αυτό είναι όλο. Ένας ανεμοστρόβιλος αυτοανάλυσης και κρίσης μας έκανε να πιστέψουμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ή κάτι έπρεπε να το διορθώσουμε, για χρόνια! Τι χάσιμο χρόνου και ενέργειας.

Η «λυδία λίθος» για αυτοβοήθεια

Πιστεύω ότι σχεδόν κάθε εργαλείο αυτοβοήθειας ή θεωρία που έχω συναντήσει και χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια έχει τη θέση και την αξία του. Αλλά, πρέπει να αναγνωρίσετε ποιο θα είναι πραγματικά χρήσιμο ανά πάσα στιγμή. Αν νιώθω ότι έχω μια βαθύτερη πρόκληση που η κοινή λογική δεν θα λύσει, προτού βουτήξω πρώτα σε πολύπλοκα εργαλεία και μεθόδους, προσπαθώ να κάνω μια δοκιμή λυχνίας. Ρωτάω τον εαυτό μου αυτό:

Νιώθω δύναμη και έμπνευση από αυτή τη μέθοδο; Με κάνει να νιώθω ικανός, αισιόδοξος και ότι η πρόοδος είναι δυνατή; Εάν η απάντηση είναι ναι, μόνο τότε το χρησιμοποιώ.

Για περισσότερη σαφήνεια μπορείτε να ρωτήσετε:

Αυτή η μέθοδος αυτοβοήθειας με αφήνει να αισθάνομαι αδύναμος ή να κατηγορώ τον εαυτό μου για τη δύσκολη εμπειρία/ σκέψεις/ συναισθήματα που έχω;

Εάν η απάντηση σε αυτό είναι ναι, τότε είμαι ξεκάθαρος γιατί αυτό δεν είναι αυτοβοήθεια, αυτό είναι αυτοτραυματισμός.

Κρατήστε το απλό

Είμαστε πολύπλοκα όντα και ορισμένες προκλήσεις όπως η θεραπεία τραύματος απαιτούν βαθιά δουλειά και περίπλοκες λύσεις. Όμως, μερικές φορές η απλούστερη, κοινή λογική λύση μπορεί να είναι η πιο ενδυναμωτική και αποτελεσματική. Και, συχνά αυτές οι λύσεις βρίσκονται ακριβώς εκεί στη δική σας εσωτερική σοφία. Δεν χρειάζεται πάντα να διαβάσετε 100 βιβλία, να κάνετε χρόνια αυτοανάλυσης και να πάτε σε έναν ακριβό life coach.

Μερικές φορές ξέρεις ήδη τι να κάνεις. Απλά χρειάζεται να το κάνεις.