Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση το​υ Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Προποντίδας, όπου καταγγέλλεται η συνεχιζόμενη πολιτική μείωσης των τραπεζικών καταστημάτων. Με το ίδιο σκεπτικό και ορμώμενη από τις αντιδράσεις της αυτοδιοίκησης, η βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα κατέθεσε κοινοβουλευτική αναφορά προς τα συναρμόδια Υπουργεία, αναφέροντας τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στην οικονομία και την ανάπτυξη της Χαλκιδικής η διαρκής συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου, αλλά και του δικτύου των ΑΤΜ.

Ένα χρόνο νωρίτερα η Σιθωνία βρέθηκε στο στόχαστρο μιας άλλης συρρίκνωσης, από τα ΕΛΤΑ αυτή τη φορά, με το κλείσιμο των υποκαταστημάτων τους σε Άγιο Νικόλαο και Νέο Μαρμαρά. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, καλοκαίρι του 2021, έκλεινε το Ταχυδρομικό γραφείο της Γαλάτιστας που εξυπηρετούσε και τους πελάτες της Eurobank, στον δήμο Πολυγύρου. Ήταν η τελευταία υπηρεσία που υπήρχε στο χωριό τους, τόνιζαν τότε με παράπονο οι κάτοικοι της Γαλάτιστας. Επιπλέον, το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ έπαψε να λειτουργεί και στην Ορμύλια. Ακόμη πιο παλιά, η Γαλάτιστα είχε χάσει και τον Αστυνομικό Σταθμό που υπήρχε στο χωριό.

 

Γενικότερα στον Πολύγυρο που είναι πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής η εικόνα της λειτουργίας των υφιστάμενων υπηρεσιών είναι αποδεκτή. Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο σοκ για τον δήμο ήταν οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στα χωριά του, που σχεδόν κινδυνεύουν να ερημώσουν περιοχές όπως η Πλανά (ορεινό χωριό) αλλά και ο Βάβδος. Άλλη μια μάχη που δόθηκε και κερδήθηκε, με πολύ κόπο και μεταβολή αποφάσεων, αφορούσε τη ΔΟΥ Ζαγκλιβερίου, που ναι μεν ανήκει στο νομό Θεσσαλονίκης, εξυπηρετούσε όμως ΑΦΜ πολιτών από τη Μαραθούσα Ζερβοχωρίων. «Αν χάσουμε τις υπηρεσίες μας και πάψει να είναι διοικητικό κέντρο ο Πολύγυρος, τότε θα ερημώσει», είναι οι φόβοι που εκφράζει ο αντιδήμαρχος Χρήστος Βορδός, επισημαίνοντας ότι στα σχέδια του δήμου είναι η ισχυροποίηση της εμπορικής δραστηριότητας ως αντίβαρο στον «Καλλικράτη» των υπηρεσιών.

Δήμος Κασσάνδρας

Σε μια χερσόνησο που λίγο διαφέρει από νησί, οι πολίτες διανύουν 60 και 70 χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν από την Εφορία Ν. Μουδανιών ή και τα καταστήματα τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικών φορέων. Στο πέρασμα των δεκαετιών η Κασσάνδρα έχασε ΔΟΥ και αστυνομικό τμήμα Πολυχρόνου, ενώ κράτησε το Τ.Α. στην Κασσάνδρεια. Όπως εξηγεί και ο αντιδήμαρχος Βασίλειος Στακινός «οι κάτοικοι διανύουν 55 χιλιόμετρα από το Παλιούρι στα Ν. Μουδανιά για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους στη εφορία. Πρέπει η πολιτεία να καταλάβει ότι η Χαλκιδική δεν είναι εύκολος νομός χιλιομετρικά, οι αποστάσεις είναι μεγάλες και το καλοκαίρι η κίνηση αυξάνει».

«Αυτό που πρέπει να λειτουργήσει και θα ξεκινήσει στο επόμενο τρίμηνο είναι το Γραφείο Δόμησης που υποχρεούμαστε να ιδρύσουμε. Παράλληλα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να δημιουργήσουμε υπηρεσία ΕΦΚΑ ώστε να εξυπηρετούνται οι δημότες μας στην έδρα του δήμου», τονίζει ο κ. Στακινός.

 

Δήμος Σιθωνίας

Στη Σιθωνία θεωρείται τραγικό λάθος το λουκέτο που μπήκε το 2012 στον Αστυνομικό Σταθμό Συκιάς. «Σήμερα υπάρχει μόνο το Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Νικολάου που προσπαθεί να καλύψει μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις με μέσα και δυνατότητες ανύπαρκτες. Από τον Άγιο Νικόλαο ως τη Συκιά μόνο, η απόσταση είναι 65 χιλιόμετρα», τονίζει ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας. Επίσης στη Συκιά έκλεισε το Ειρηνοδικείο ενώ από τραπεζικά υποκαταστήματα για τους δημότες Σιθωνίας, λειτουργεί η Πειραιώς στη Νικήτη.

«Η Νικήτη γνωρίζει μια τεράστια οικοδομική δραστηριότητα και σύντομα η έλλειψη υπηρεσιών θα φανεί στη δραστηριότητα ιδιωτών και επιχειρήσεων», υποστηρίζει ο δήμαρχος.

 

Δήμος Αριστοτέλη

Στον δήμο Αριστοτέλη η έλλειψη που έγινε αισθητή ήταν αυτή των υπηρεσιών του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού. Το κτίριο υπέστη ζημιές το 2013, στα επεισόδια για τα μεταλλεία και έκτοτε δεν λειτούργησε με απόφαση του αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και της πολιτικής του ηγεσίας.

Αισθητή είναι και η συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων. Από την αλυσίδα της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε το κατάστημα Ιερισσού, παρά τις έντονες φωνές για το αντίθετο. Από το Παλαιοχώρι αποχώρησε η Eurobank, ενώ παραμένουν στην Αρναία καταστήματα της Πειραιώς και της Εθνικής. Μεγάλο πλήγμα θεωρείται το σφράγισμα του ΟΑΕΔ στην Αρναία. Το κλιμάκιο εκεί, εξυπηρετούσε εκατοντάδες πολίτες με δεδομένο επίσης το εργασιακό μοτίβο που διαμορφώνει η λειτουργία των μεταλλείων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο, στόχος της δημοτικής αρχής είναι η επαναλειτουργία του Τ.Α. Ιερισσού. Για τον λόγο αυτό ο δήμος παραχώρησε οικόπεδο στο ελληνικό δημόσιο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενέκρινε την κίνηση και αναμένεται η αποδοχή της δωρεάς από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Η λειτουργία των υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας για τις περιοχές μας. Εκτός από την αρχή της εγγύτητας που προβλέπεται συνταγματικά για τον πολίτη και το κράτος, πρέπει να αναρωτηθούμε αν οι συγχωνεύσεις αποφέρουν αποτελέσματα. Έχουν δημιουργηθεί οικονομίες κλίμακος όλο αυτό το διάστημα; Επιπλέον, να αναλογιστούμε το κόστος των αλλαγών για τους πολίτες κυρίως τους ηλικιωμένους που είναι ψηφιακά αναλφάβητοι και αναγκάζονται να πληρώσουν είτε για να μετακινηθούν, είτε για να εξυπηρετηθούν από τους ειδικούς», επισημαίνει ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Βαλιάνος.

 

Δήμος Ν. Προποντίδας

Για τα Ν. Μουδανιά η συρρίκνωση τραπεζικών καταστημάτων και ο «Καλλικράτης» υπηρεσιών εξελίχθηκαν σε εφιάλτη όταν κινδύνευσε να κλείσει το Αστυνομικό Τμήμα Ν. Καλλικράτειας. «Δώσαμε μάχη για να πείσουμε το Αρχηγείο και το Υπουργείο ότι πρέπει να παραμείνει το Τ.Α. και τα καταφέραμε», λέει με έμφαση ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς.

Στην πόλη των Ν. Μουδανιών παρέμειναν οι υπηρεσίες της Εφορίας, που επιβαρύνθηκε, όπως και η Πολεοδομία με τον όγκο των φακέλων της Κασσάνδρας. Πριν από μερικά χρόνια τέθηκε ζήτημα υποβάθμισης των υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ στα Ν. Μουδανιά. Για το εν λόγω πρακτορείο υπήρξε άμεση αντίδραση ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών, όπου απευθύνονται πολίτες από επιχειρήσεις του Βιοτεχνικού Πάρκου Λακκώματος, μεταποιητικές μονάδες, κτηνοτροφικές αλλά και εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων.