Ξεκινά από αύριο με το άνοιγμα της ψηφιακής πλατφόρμας το πρόγραμμα ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή που στοχεύει στην αντικατάσταση έως και 3 παλαιών ενεργοβόρων ψυγείων, καταψυκτών και κλιματιστικών με νέες υψηλής απόδοσης. Το τελικό ποσό της επιδότησης ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 έως 710 ευρώ ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται.

Όπως ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας με το πρόγραμμα που προβλέπει επιδότηση ύψους 30 έως 50% του κόστους της νέας συσκευής, τα νοικοκυριά θα μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας έως και 40% ανά έτος.

Η μείωση του λογαριασμού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ ανά έτος αναλόγως την κατηγορία και τη χρήση της συσκευής που θα αντικατασταθεί. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος και για όλες τις κατοικίες.

Η συνολική εξοικονόμηση από το πρόγραμμα αναμένεται να φτάσει τις 209 χιλιάδες μεγαβατώρες ετησιών ίση με την κατανάλωση μιας πόλης 100 χιλιάδων κατοίκων. Το όφελος για τη χώρα από το πρόγραμμα υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως με σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά´125 χιλιάδες τόνους ετησίως.

Το ύψος της επιδότησης ξεκινά από 30% και φτάνει έως 50% ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του οφελούμενου: για εισόδημα έως 5 χιλίαδες το ποσοστό είναι 50% ενώ για πάνω από 20 χιλιάδες ευρώ το ποσοστό είναι 30%.

Η υποβολή των αιτήσεων θα είναι εύκολη και γρήγορη και χρειάζεται μόνο η καταχώριση των κωδικών taxis και του αριθμού παροχής της πολυκατοικίας. Ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνεται αυτόματα καθώς η πλατφόρμα συνδέεται με την ΑΑΔΕ, το ΔΕΔΔΗΕ και τον ΕΦΚΑ.

Η επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει από συγκριτική αξιολόγηση  με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια. Τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι πολύτεκνες οικογένειες, οι μονογονεϊκές και οι οικογένειες με μέλος με αναπηρία μοριοδοτούνται επιπλέον.

Όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα παραμείνουν επιλαχόντες ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος να μπορέσουν να προχωρήσουν στην αντικατάσταση της συσκευής που επιθυμούν.