Στα 201 χρόνια από τη Μάχη των Βασιλικών, οι εκδηλώσεις για πρώτη φορά γιορτάστηκαν από τον δήμο Πολυγύρου, από κοινού με τον δήμο θέρμης. Μαθητές από  σχολεία της Γαλάτιστας και των Βασιλικών τίμησαν τον εορτασμό.

Η Μάχη των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821 όπου οι Χαλκιδικιώτες επαναστάτες μεταξύ των οποίων 63 Συκιώτες, με αρχηγό τον καπετάν Χάψα σε μια τρομακτική σύγκρουση με πολυπληθέστερες τουρκικές δυνάμεις, πολεμώντας με απαράμιλλη ανδρεία, έπεσαν μέχρις ενός στο πεδίο της τιμής.

Οι εκδηλώσεις, τελέστηκαν με τις ευλογίες της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας και έλαβαν χώρα στο καθολικό του ομώνυμου Μοναστηριού καθώς και στο χώρο του μνημείου.

Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μιλήτου και Καθηγουμένου της Ι. Μονής της Αγίας Αναστάσίας κ.κ. Αποστόλου ενώ ακολούθησε ο Πανηγυρικός λόγος από τον κ. Απόστολο Στρατή, αξιωματικό Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγχαλκιδικού Συλλόγου «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ». Στη συνέχεια στον χώρο του μνημείου των Ηρώων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση  και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων.

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, έκανε λόγο για ημέρα ιστορικής μνήμης που τροφοδοτεί την ιστορική συνείδηση. «Μας βάζει σε ένα δρόμο της στήριξης κάθε προσπάθειας του Ελληνικού Έθνους να μείνει ελεύθερο όποτε χρειαστεί», τόνισε.

«Είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ τον δήμο Κασσάνδρας στην εκδήλωση για τη μάχη των Βασιλικών.  Το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι γιατί οι μέρες είναι δύσκολες πολίτικα και γεωπολιτικά .Οι Έλληνες όλοι μαζί ενωμένοι συνεχίζουν και δεν ξεχνούν την ιστορία τους», δήλωσε από την πλευρά της η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά.

Περήφανος δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας Βασίλης Ζήσιος για την καταγωγή του από τη Συκιά, κάνοντας λόγο για απέραντο θαυμασμό προς τους ήρωες του τόπου του, τα Συκιωτάκια.

Η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Ζωγράφου, τόνισε ότι η θυσία των ηρώων και το ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας αποτελούν λαμπρή σελίδα στην ιστορία μας. «Στόχος μας είναι να θέσουμε τα γεγονότα και τους ήρωες στο βάθρο της ιστορίας που τους αξίζουν», σημείωσε.

Παρών στις εκδηλώσεις ήταν ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά των Σερρών, Δημήτριος Νότας. «Η θυσία τους ήταν πολύ μεγάλη καθώς γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα πέσουν σε αυτά τα ιερά χώματα υπέρ των πατρίδων. Το μήνυμα είναι επίκαιρο από ποτέ καθώς η πατρίδα μας βάλλεται πανταχόθεν σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που προσπαθεί να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του ελληνικού λαού», τόνισε.

Από τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο «Αριστοτέλης», ο κ. Απόστολος Στρατής ανέφερε ότι «αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Χαλκιδική να γίνουν γνωστές οι μάχες της, και η συμμετοχή της στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821».

Τον δήμο Πολυγύρου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Σιμώνης που κατέθεσε και στεφάνι.