Ανέβηκαν οι τόνοι στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με θέμα τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Η διοίκηση του δήμου Αριστοτέλη, αφήνει αιχμές κατά της μείζονος αντιπολίτευσης που αποχώρησε από το δημοτικό συμβούλιο, λόγω της «ευθείας, απρόκλητης και αδιανόητης σε χαρακτηρισμούς επίθεσης κατά της παράταξης του Ισχυρού Αριστοτέλη». ενώ οι σύμβουλοι της παράταξης κατήγγειλαν μεθόδευση από τη πλευρά του δημάρχου, αλλά και το αίτημα για διακοπή της συνεδρίασης από τους συμβούλους της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο και έγινε.

Η διοίκηση του δήμου σε ανακοίνωσή της αναφέρει για τη μείζονα αντιπολίτευση:

Επιθυμεί να αναπαράγει και να υποδαυλίζει επί τρία χρόνια, διχαστικά ψεύδη και συκοφαντίες σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων, να πετά στον κάλαθο των αχρήστων επί τρία χρόνια κάθε προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για συναινετική έκφραση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατηγορώντας την Δημοτική Αρχή επειδή… υλοποιεί αυτά ακριβώς που είχε δεσμευτεί (και για τα οποία είχε λάβει έγκριση από τους Δημότες) αλλά όταν εισπράττει την κριτική της Δημοτικής Αρχής για αυτή τη διαχρονική στάση της, να… αποχωρεί από τον διάλογο, αναπαράγοντας εκ νέου τις ίδιες συκοφαντίες περί «ενεργούμενων» και «συνεργατών της Εταιρείας».

Έτσι λοιπόν, σε μια συνήθη πρακτική της, αποχώρησε εκ νέου χτες από το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο η ίδια προκάλεσε. Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ανθίζει και ευδοκιμεί στα ψεύδη, αλλά μπροστά στις αλήθειες… μαραίνεται και αποχωρεί.
Σε μια περίοδο που ο Δήμος Αριστοτέλη ασκεί αυστηρή κριτική στην επενδύτρια εταιρεία για ενέργειες –και συγκεκριμένα για απολύσεις εργαζομένων- που θεωρούμε ότι δεν αντιστοιχούν στις συμβατικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της έναντι της τοπικής κοινωνίας, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης επιχείρησε να εμφανιστεί με μανδύα συναίνεσης, τον οποίο πολύ εύκολα πέταξε αποκαλύπτοντας το πραγματικό της πρόσωπο, μόλις κλήθηκε από τον Δήμαρχο Στέλιο Βαλιάνο, να καταδικάσει και τις συκοφαντίες που τόσο καιρό καλλιεργεί.
 
Επέλεξε αντί της αλλαγής συμπεριφοράς και της συστράτευσης στη θεσμική προάσπιση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, την αποχώρηση και την προσήλωσή της στις συκοφαντίες και στις ύβρεις που μονότονα διατυπώνει ή υποδαυλίζει, δικαιώνοντας αυτομάτως την κριτική που δεν άντεξε να ακούει.
 
Η Δημοτική Αρχή εκπροσωπώντας μια ευρεία κοινωνική ομοφωνία που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί αποτελεσματικά για να μην επαναληφθούν απολύσεις Δημοτών από την επενδύτρια εταιρεία, έστω και χωρίς τη συμπόρευση των όψιμα ενδιαφερομένων εκπροσώπων της μόνιμης παραφωνίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Απόδειξη έμπρακτη της πραγματικής συναινετικής διάθεσης της Δημοτικής Αρχής είναι το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε, ώστε να μπορέσουν να το υποστηρίξουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Δεύτερη έμπρακτη απόδειξη μιας αληθινής συναινετικής διάθεσης, είναι η απόφαση του Δημάρχου να μην λήξει το θέμα με τη χθεσινή αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά να αναβληθεί η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος για επόμενη συνεδρίαση.
Συνεπώς, αν οι αναφορές των αποχωρησάντων περί συναίνεσης έχουν ίχνος αληθείας και δεν είναι προσχηματικές, η πρόσκληση έμπρακτης απόδειξης, παραμένει ανοιχτή. Αλλά –πώς να το κάνουμε;- προϋποθέτει και ειλικρινή πρόθεση να εγκαταλείψουν την οδό της διαρκούς συκοφαντίας».

Το παιχνίδι του διχασμού του κ. Δημάρχου

Ωστόσο, η μειοψηφία με δική της ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής:
«Είναι σαφές ότι το παιχνίδι του διχασμού εξυπηρετεί τα συμφέροντα του δημάρχου και της μεταλλευτικής εταιρείας, καθώς κανείς τους δε θέλει ένα ομόφωνο ισχυρό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη, που να καταγγέλλει όλα όσα εξελίσσονται στις πλάτες της τοπικής κοινωνίας και των ίδιων των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός.
Η διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη προτιμά να παίζει διπλό παιχνίδι, κουνώντας από τη μία το δάχτυλο στην εταιρεία και πανηγυρίζοντας από την άλλη για τις χορηγίες που της προσφέρονται ως «χάντρες στους ιθαγενείς».