Είναι καλύτερο να δίνεις ή να παίρνεις;

Ένας από τους κοινωνικούς ιδεαλισμούς που συνήθως ακούγεται και παπαγαλίζεται είναι ότι «είναι πιο ευλογημένο να δίνεις παρά να παίρνεις».

Είναι αδύνατο για όλους μας να είμαστε δωρητές χωρίς κάποιος να χρειαστεί κάποια στιγμή να λάβει αυτό που δίνουμε. Αυτή η συνειδητοποίηση θέτει υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι είναι καλύτερο να δίνεις παρά να παίρνεις γιατί δεν μπορείς ποτέ να έχεις το ένα χωρίς το άλλο σε ίσο βαθμό.
Το να δίνεις είναι υπέροχο, αλλά το να λαμβάνεις δεν είναι μόνο απαραίτητο, είναι επίσης μια υγιής και όμορφη εμπειρία. Το να δίνεις και να παίρνεις είναι επίσης πιο περίπλοκο από ό,τι φαίνεται αρχικά.


Το να δίνεις δεν είναι πάντα καλό για σένα


Οι σαρωτικές δηλώσεις σχετικά με το καλό της προσφοράς αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα της συμπεριφοράς. Η προσφορά μπορεί να είναι ανθυγιεινή όταν γίνεται από μια θέση υποχρέωσης και υποταγής σε άλλους. Αυτό συχνά συγκαλύπτεται ως αδυναμία να πεις «όχι».
Αυτός ο τύπος προσφοράς συχνά υποδεικνύει έλλειψη αυτοδυναμίας και αυτοεκτίμησης. Πιο συγκεκριμένα, το να αισθάνεσαι υποχρεωμένος να δώσεις και να μην μπορείς να πεις όχι, σε εξαντλεί σε ενέργεια και ευτυχία. Τροφοδοτεί επίσης μια αντίστοιχη πεποίθηση ότι δεν αξίζεις να λάβεις.
Τι γίνεται με το να δίνεις με την πρόθεση να λάβεις σε αντάλλαγμα; Αυτό μπορεί να φαίνεται άσχημο, αλλά είναι; Παρέχεις τις υπηρεσίες σου στη δουλειά με την πρόθεση να λάβεις μια επιταγή. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Όμως, σε πιο προσωπικές σχέσεις, αυτή η προσέγγιση μπορεί να μην είναι αυθεντική. Μπορεί επίσης να σε απογοητεύσει και ακόμη και να θυμώσεις αν δεν λάβεις τίποτα σε αντάλλαγμα. Το να δίνεις για να λαμβάνεις εμποδίζει επίσης τους ανθρώπους να δίνουν μόνο και μόνο επειδή δεν βλέπουν ανταπόδοση για τον εαυτό τους. Μια τέτοια συμπεριφορά τους αποκόπτει από τα οφέλη του επόμενου τύπου προσφοράς.

Υγιής προσφορά από αγάπη

Όταν θέλεις πραγματικά να δώσεις και δεν περιμένειςτίποτα σε αντάλλαγμα, σου δίνει ενέργεια. Αυτή η συμπεριφορά προσθέτει στην αίσθηση της αυτοεκτίμησης και της αξίας σου αντί να την εξαντλεί. Δημιουργεί και ενισχύει δεσμούς με τους ανθρώπους στους οποίους δίνεις. Και, παρόλο που δίνεις από το δικό σου φλιτζάνι, αυτό το είδος προσφοράς με κάποιο τρόπο γεμίζει το φλιτζάνι σου ταυτόχρονα. Αυτή η συμπεριφορά σε αφήνει να νιώθεις βαθιά πληρότητα και σαν να κέρδισες κάτι κι εσύ. Εδώ θέλουμε να είμαστε.


Τι σημαίνει να λαμβάνω;


Εκτός από το ότι είναι απαραίτητο και αναπόφευκτο συνολικά, η λήψη είναι μια υπέροχη εμπειρία που είναι το κλειδί για την υγεία και την ευημερία σου. Είναι εξίσου σημαντικό με το να μπορείς να δώσεις.
Η υγιής λήψη δεν είναι να περιμένεις από τους άλλους να σου δώσουν επειδή πιστεύεις ότι είσαι πιο σημαντικός ή άξιος από αυτούς. Επίσης, δεν έχει να κάνει με το να αισθάνεσαι υποχρεωμένος να λάβεις πράγματα που στην πραγματικότητα δεν θέλεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και δυσαρέσκεια.
Η υγιής λήψη συμβαίνει όταν λαμβάνεις χωρίς ενοχές ή ανάγκη και χωρίς να αισθάνεσαι υποχρεωμένος να ανταποδώσεις. Μπορούμε να λάβουμε αγάπη, χρόνο, λόγια, πόρους, γνώση και προσπάθεια από τους άλλους από έναν χώρο αυτοφροντίδας και αξιοπρέπειας. Έχειςπαρατηρήσει πώς οι άνθρωποι που δεν μπορούν να λάβουν βοήθεια από άλλους καταλήγουν να καίγονται και να είναι μίζεροι;  Είναι απαραίτητο να αφήσεις τον εαυτό σου να λάβει.


Το να δίνεις και να παίρνεις μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου!


Το να λαμβάνεις όπως και να δίνεις είναι κυριολεκτικά θέμα επιβίωσης. Ένα λουλούδι δεν θα υπήρχε αν δεν ήταν πρόθυμο να λάβει τροφή από το έδαφος. Με τη σειρά τους, τα έντομα λαμβάνουν νέκταρ από τα λουλούδια και δίνουν πίσω το δώρο της επικονίασης. Λαμβάνουμε οξυγόνο από τα δέντρα και τους δίνουμε διοξείδιο του άνθρακα.
Τέτοιες συμβιωτικές σχέσεις είναι άφθονες στη φύση και είναι αυτές που την κρατούν ζωντανή και ακμάζουσα. Καθώς είμαστε επίσης φύση, είμαι βέβαιη ότι αυτός ο κανόνας ισχύει και για εμάς. Πρέπει και να δίνουμε και να λαμβάνουμε για να παραμείνουμε ζωντανοί και υγιείς.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια κατάσταση να δώσετε – σκεφτείτε την πρόθεση πίσω από την προσφορά σας. Είναι αυτό υγιές;

Και μην ξεχνάς  να ανοίξεις τα χέρια και την καρδιά σουσε δώρα από άλλους. Το αξίζεις!