Την ερχόμενη Τρίτη 28 Ιουνίου αναμένεται να γίνει η ανακοίνωση της βαθμολογίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων για το 2022.

Στη σχετική εγκύκλιο που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, αναφέρεται ότι στα λύκεια και τα βαθμολογικά κέντρα η ανακοίνωση της βαθμολογίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων προγραμματίζεται να γίνει την Τρίτη 28-6-2022 μετά τις 13:00.

Την ίδια ημέρα, που θα γίνει η ανακοίνωση των βαθμολογιών με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας θα αναρτηθούν και οι βαθμοί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr ενώ θα γνωστοποιηθούν στους υποψήφιους με τη νέα διαδικασία μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία περίπου οι μισοί υποψήφιοι έχουν μπει στην σχετική πλατφόρμα, για να έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος SMS, καθώς θα μπορούν να λάβουν γνώση της βαθμολογίας τους αλλά και της σχολής/τμήματος εισαγωγής τους με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, σε ειδική εφαρμογή η οποία θα είναι διαθέσιμη έως και την Παρασκευή 24 Ιουνίου, αξιοποιώντας τα στοιχεία συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το κανάλι του κινητού τηλεφώνου λειτουργεί ανεξάρτητα από την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες, θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη βαθμολογία τους και τη σχολή εισαγωγής τους.

Σημειώνεται ότι από την Τρίτη 21 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 30 Ιουνίου οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) των Πανελλαδικών 2022 που ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο ή και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο.

Οδηγός για την ορθή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου

Χρήσιμες συμβουλές για την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου στους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων δίνει ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας.

Όπως τονίζει, καλό είναι οι υποψήφιοι να εστιάζουν την προσοχή τους μόνο στο δελτίο τους και να επιλέξουν τις σχολές της αρέσκειάς τους.

«Λένε για μεγάλη αποτυχία στα μαθηματικά. Να θυμίσω ότι κάθε χρόνο η αποτυχία στα μαθηματικά των οικονομικών (σχολών) είναι 75 – 85%, με βαθμούς κάτω από τη βάση» δήλωσε ο κ. Στρατηγάκης στην ΕΡΤ τονίζοντας ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να ψάξουν ποιες σπουδές τους αρέσουν περισσότερο και με αυτό το κριτήριο να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό.

«Τα παιδιά να μην πανικοβάλλονται με τους βαθμούς τους. Να ασχοληθούν με το μηχανογραφικό τους πριν από την ανακοίνωση των βαθμολογιών», συμβούλευσε ο ειδικός.

Και όπως είπε, «η μεγάλη αγωνία όλων είναι τι θα γίνει με την ελάχιστη βάση εισαγωγής» καθώς «υπάρχει μία γενικότερη αίσθηση αποτυχίας».

Ο κ. Στρατηγάκης ετοίμασε και συγκεντρωτικές κάρτες με τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής, κατά προσέγγιση, ανά πεδίο την τελευταία πενταετία.

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο το 2021 φαίνεται ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν το 8,94.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, οι βάσεις την πενταετία 2017 – 2021 κυμάνθηκαν από 9,12 έως 9,94. Οι αριθμόι είναι ενδεικτικοί καθώς τότε δεν ίσχυε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο η χαμηλότερη βάση εισαγωγής εντοπίζεται το 2020 με μέσο όρο βαθμολογίας 9,3 και η υψηλότερη το 2017 με 10,63.

Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο οι χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής σημειώθηκαν το 2018 και 2020, με μ.ο. βαθμολογίας το 7,87, χρονιές που οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν σε δύσκολα θέματα.

Υπενθυμίζεται πως οι βαθμολογίες για τα ΓΕΛ θα ανακοινωθούν την Δευτέρα 27 Ιουνίου.

Οι υποψήφιοι μπορεί να λάβουν τα αποτελέσματα και μέσω SMS αφού καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, σε ειδική εφαρμογή η οποία είναι διαθέσιμη έως και την Παρασκευή 24 Ιουνίου, αξιοποιώντας τα στοιχεία συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το κανάλι του κινητού τηλεφώνου λειτουργεί ανεξάρτητα από την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες , θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη βαθμολογία τους και τη σχολή εισαγωγής τους.

Πηγή: cnn.gr