Κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου, η εκκλησία τιμάει τις μνήμες των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ενώ σε κάποιες περιοχές τις χώρας εξελίσσεται ταυτόχρονα και τοπικό πανηγύρι.

Στον δήμο Κασσάνδρας και πιο συγκεκριμένα στο χωριό της Νέας Φώκαιας οι κάτοικοι της κοινότητας, αλλά και των γύρω περιοχών επισκέπτονται το Αγίασμα του Αποστόλου Παύλου, που θεωρείται ο πολιούχος και ο προστάτης του χωριού για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου.

Πρόκειται για έναν Απόστολο με ένα αδιαμφισβήτητο περίφημο έργο στα χρόνια του χριστιανισμού, με την μνήμη του να γιορτάζεται κάθε χρόνο πανηγυρικά από την εκκλησία, αλλά και με τις πρέπουσες τιμές στην κωμόπολη της Νέας Φώκαιας.

Στα πλαίσια της ιεραποστολής του, ο Απόστολος Παύλος επισκέφτηκε διάφορες περιοχές της Ελλάδας από όπου πηγάζουν διάφορες ιστορίες.

Λέγεται πως ο Απόστολος Παύλος ερχόμενος στη Χαλκιδική έμεινε και δίδαξε πολύ κοντά σε ένα χωριό από τη σημερινή περιοχή της Ν. Φώκαιας, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη “χειροπιαστή” ιστορία…

Το εκκλησάκι των 12 Αποστόλων και το ιδιαίτερο Αγίασμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών

Το εκκλησάκι των 12 Αποστόλων βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, δίπλα από τον επιβλητικό βυζαντινό πύργο που δεσπόζει στην περιοχή.  Πρόκειται ουσιαστικά για λαξευμένο, στα βραχώδη πετρώματα του χωριού, μακεδονικό τάφο, ο οποiος προκαλεί το δέος των επισκεπτών, καθώς σύμφωνα με τη παράδοση εκεί κατέφυγε ο Απόστολος Παύλος για να γλιτώσει από τους διώκτες του όταν βρέθηκε στην περιοχή για να διδάξει. Στο εσωτερικό του σχηματίζονται δωμάτια και υπόγειος διάδρομος, ο οποίος οδηγεi στο αγίασμα. Το αγίασμα έρχεται από τα έγκατα της γης μέσα από ένα βράχο και στα δεξιά του αγιάσματος υπάρχει μια σκοτεινή ορθογώνια αίθουσα στην οποία σύμφωνα με την παράδοση κατέλυσε ο άγιος Παύλος. Σήμερα, ωστόσο, σώζονται ελάχιστα ίχνη των τοιχογραφιών στο ξωκλήσι.

«Ο Απόστολος Παύλος θα τιμηθεί και φέτος με ευλάβεια και μεγαλοπρεπισμό από την εκκλησία», είπε στο XalkidikiPolitiki ο εφημέριος της Νέας Φώκαιας, πατέρας Κοσκινάς.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως ”η εικόνα του αγίου Παύλου θα βρίσκεται στο αγίασμα και τις τρείς αυτές ημέρες ώστε να μπορεί ο κόσμος να την προσκυνήσει”.

Τέλος σύμφωνα με τον πατέρα Κοσκινά ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος δεν θα είναι παρών στον εορτασμό του αγιάσματος, καθώς θα βρίσκεται στην Ιερά Σύνοδο.

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών:

Τρίτη (28/6),παραμονή των αγίων Αποστόλων θα τελεστεί το απόγευμα στις 7:30 πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία στον ιερό ναό του αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην πλατεία.

Την Τετάρτη (29/6) την ημέρα γιορτής των αγίων Αποστόλων θα τελεστεί λαμπρή θεία λειτουργία στις 7:30 το πρωί στον ιερό ναό του αγίου Νικολάου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρας θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία στο ξωκλήσι των δώδεκα Αποστόλων στον πύργο.

Την Πέμπτη (30/6) που είναι και η τελευταία μέρα του πανηγυρισμού θα γίνει η ακολουθία του όρθου στο ξωκλήσι των δώδεκα αποστόλων στον πύργο.