Στην αλόγιστη χρήση του νερού οδηγεί ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης στον δήμο Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός. Ιδιοκτήτες παραθεριστικής κατοικίας θέλησαν να εξασφαλίσουν τα βασικά για το καθημερινό τραπέζι φυτεύοντας περιβόλια και μπαχτσέδες. Λίγο οι μελιτζάνες, λίγο οι τομάτες και άλλα οπωροκηπευτικά, ήρθε και αυξήθηκε η κατανάλωση νερού λόγω ποτιστικών, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πρόβλημα στην οικιακή χρήση.

Η δημοτική αρχή Ν. Προποντίδας διαμηνύει και συμβουλεύει όλους τους καταναλωτές ότι η χρήση του νερού στο σπίτι προηγείται έναντι οποιασδήποτε άλλης χρήσης (πότισμα κήπων, ζώων κλπ).

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον Άγιο Μάμα και στη Ν. Ποτίδαια σε ιδιοκτησίες Β’ κατοικίας. Η φημολογίες, η ανησυχία και η αύξηση τιμών των καταναλωτικών αγαθών πρώτης ανάγκης οδήγησαν πολλούς στο να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να παράγουν τα δικά τους αγαθά για το τραπέζι. Έως σήμερα, η σπατάλη νερού οικιακής χρήσης περιοριζόταν στο πλύσιμο των αυτοκινήτων, ή στο βρέξιμο των αυλών με λάστιχα, και στο πότισμα μεγάλης έκτασης κήπων με λουλούδια και γκαζόν. Τώρα προστέθηκαν τα λαχανικά και γενικά τα οπωροκηπευτικά σε μεγάλες, μάλιστα, ποσότητες.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στη Ν. Καλλικράτεια, σε οικισμούς της παραλίας Ν. Τρίγλιας και αλλού. Ωστόσο, εκεί υπάρχουν δίκτυα ύδρευσης ιδιωτικών γεωτρήσεων, και δεν επιβαρύνεται το δίκτυο του δήμου.

Κασσάνδρα: Η χερσόνησος με τα προβλήματα νησιού

Στην Κασσάνδρα των τριών χιλιάδων μόνιμων κατοίκων, η έλευση των τουριστών που ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες, γίνεται εφιάλτης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το φαινόμενο της λειψυδρίας είναι αισθητό κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, στην ακμή της τουριστικής κίνησης.

Η δημοτική αρχή, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κασσάνδρας Βασίλειο Στακινό, έχει δρομολογήσει παρεμβάσεις προκειμένου τα επόμενα καλοκαίρια να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού. «Τρεις νέες γεωτρήσεις στην Καλάνδρα θα υδροδοτήσουν συμπληρωματικά τις περιοχές Σκιώνη, Παλιούρι και Αγία Παρασκευή. Επιπλέον, θα μισθώσουμε γεωτρήσεις στην Άθυτο και την Καλλιθέα με τη μεγάλη τουριστική κίνηση, ενώ ήδη ενισχύσαμε και το Πευκοχώρι με παρεμβάσεις στα αντλιοστάσια του Κασσανδρινού για περισσότερα κυβικά νερού. Το Πευκοχώρι τροφοδοτείται με 320 κυβικά μέτρα νερού την ώρα», τονίζει ο αντιδήμαρχος.

Οι διακοπές υδροδότησης στη χερσόνησο σημειώνονται μόνο όταν υπάρχει βλάβη στο δίκτυο, ξεκαθαρίζει ο κ. Στακινός, αποκλείοντας συντονισμένες διακοπές σε πολυπληθείς περιοχές. Άλλωστε το καλοκαίρι είναι συχνές οι ενημερωτικές εκστρατείες προς τους δημότες για τη λελογισμένη χρήση του νερού και τις επιπτώσεις της κατασπατάλησης.

Η μεγάλη παρέμβαση που δρομολογεί ο δήμος αφορά την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης. «Εγκρίθηκε χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων ευρώ σε πρότασή μας για γεωτρήσεις στο Πευκοχώρι. Πρόκειται για 5 υφάλμυρες, αυτή τη στιγμή, γεωτρήσεις που θα δίνουν πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό την ώρα», αναφέρει ο κ. Στακινός .

 

Σιθωνία: Ζωτικής σημασίας το φράγμα του Χαβρία

Η Σιθωνία των 13 χιλιάδων κατοίκων εξυπηρετείται απρόσκοπτα  τον χειμώνα ως προς την υδροδότηση. Τα υπάρχοντα δίκτυα ωστόσο δεν καλύπτουν τις ανάγκες του καλοκαιριού και της χερσονήσου των 200 χιλιάδων κατοίκων. «Ανακύπτουν ιδιαίτερα θέματα και προβλήματα», τονίζει ο δήμαρχος Κυπαρίσσης Ντέμπλας. Όπως λέει, ο κρίσιμος μήνας είναι ο Αύγουστος, όταν κορυφώνεται η τουριστική κίνηση. «Αυτό που μας φοβίζει είναι η Νικήτη λόγω της οικιστικής ανάπτυξης που εμφανίζει. Έχουμε μια νέα γεώτρηση εκεί αλλά συνεχίσει το φαινόμενο της ανοικοδόμησης τα περιθώρια θα στενέψουν. Είναι μεγάλη ανάγκη να κατασκευαστεί το Φράγμα του Χαβρία που θα υδροδοτήσει τη Νικήτη και τον Άγιο Νικόλαο. Αυτή θα είναι η οριστική λύση», επισημαίνει ο κ. Ντέμπλας.

Προς το παρόν για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών έγιναν νέες γεωτρήσεις στις περιοχές Τορώνη, Τριστινίκα, Σάρτη, Καλαμίτσι και Συκιά. «Θέλω να πιστεύω ότι θα αντεπεξέλθουμε με μια καλή ετοιμότητα εκτός απροόπτου και ζημιών στο δίκτυο», καταλήγει ο δήμαρχος Σιθωνίας.