Τι πιο αναζωογονητικό από το οξυγόνο που προσφέρει ένα ορεινό χωριό, από τα παραδοσιακά ταβερνάκια με τις τοπικές γεύσεις και από τις βόλτες ανάμεσα σε παλιές γειτονιές με πλακόστρωτα;

Το XalkidikiPolitiki θέλησε να σας ταξιδέψει σε έναν πανέμορφο και γραφικό χωριουδάκι του δήμου Σιθωνίας, τον Άγιο Νικόλαο!

Ένα ορεινό χωριό που η ομορφιά του με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του είναι που φέρνει σήμερα τους επισκέπτες στο κατώφλι του.

Στο μέρος αυτό όπου η πέτρα έχει τον πρώτο λόγο, θα δείτε τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά σπίτια του 19ου αιώνα, αλλά και περήφανα αρχοντικά. Μπορείτε να περιηγηθείτε στα καλντερίμια του χωριού και να απολαύσετε τον περίπατό σας με μια στάση στα παραδοσιακά καφενεία που θα σας σερβίρουν έναν ελληνικό καφέ με άψογο καϊμάκι!

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Παρασκευής, οι οποίες θα σας γυρίσουν χρόνια πίσω και θα σας ταξιδέψουν.

Σαν θα φτάσετε στην κεντρική πλατεία θα εντυπωσιαστείτε. Στην μέση ένα συντριβάνι και γύρω γύρω παραδοσιακά ταβερνάκια, μικρά καφενεδάκια και ψησταριές που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.

Και ενώ θα συνεχίζετε την βόλτα σας, με την μυρωδιά των ανθισμένων τριανταφυλλιών να σας συντροφεύει σίγουρα ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο λαογραφικό μουσείο του χωριού. Μην διστάσετε να μπείτε. Ο χώρος θα σας ανταμείψει και το σίγουρο είναι πως από εκεί μέσα θα φύγετε σοφότεροι.

Ένα μουσείο το οποίο δημιουργήθηκε με την αγάπη και το μεράκι του πολιτιστικού συλλόγου του Αγίου Νικολάου “Η Βουρβουρού” και φυσικά με την στήριξη όλων των κατοίκων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο πρώτο κάλεσμα του συλλόγου για την ανάγκη δημιουργίας ενός χώρου που θα στεγάζει τους “θησαυρούς” του λαϊκού τους πολιτισμού.

Σε ένα υπέροχο διατηρητέο κτήριο, λοιπόν, εκτίθενται εκθέματα της καθημερινής-λαϊκής ζωής: Υφαντά, φωτογραφίες, γεωργικά μηχανήματα, εργαλεία οικιακής χρήσης, αργαλειός, μικροαντικείμενα κ.α.

Σε μια ζεστή γωνιά η μνήμη είναι ικανή να ταξιδέψει τους μεγαλύτερους σε εικόνες που χάθηκαν. Σαν αυτή της γιαγιάς δίπλα στο τζάκι να αφηγείται παραμύθια στροβιλίζοντας την ρόκα της, ή καθισμένη στον αργαλειό αφοσιωμένη στα πολύχρωμα νήματα για να αποτυπώσει τα περίτεχνα σχέδια στο υφάδι της. για τους νεότερους η περιέργεια είναι αυτή που θα τους ωθήσει σίγουρα να ρωτήσουν και να μάθουν περισσότερα πράγματα  για τον λαΐκό μας πολιτισμό  και την ιστορία του χωριού.

Είναι αλήθεια ότι με το πέρασμα των χρόνων, έθιμα ξεθωριάζουν, χωριά εγκαταλείπονται, αλλάζει ο τρόπος ζωής, καθώς και η ενδυμασία αφήνοντας αχρησιμοποίητα παραδοσιακά εργαλεία που τόσα μας πρόσφεραν επί αιώνες. Όλα αυτά συλλέγονται και εκτίθενται στο λαογραφικό μουσείο του Αγίου Νικολάου για να μην αγνοείται σε λίγα χρόνια η χρήση τους και ο σκοπός τους.

Αναμφίβολα ένα μουσείο μιλάει στην ψυχή του καθενός και διδάσκει τον κάθε ηλικίας επισκέπτη μέσα από την αναπαράσταση και την εξιστόρηση της ζωής των προγόνων. Επίσης, βοηθάει να εκτιμήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να κατανοήσουμε καλύτερα άλλους πολιτισμούς και κοινωνίες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αξίζει να το επισκεφτείτε. Άνοιξε τις πύλες του από αρχές Ιουνίου και θα σας περιμένει για ένα ταξίδι στον χρόνο έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τέλος μην ξεχνάτε ότι ο Άγιος Νικόλαος μπορεί να είναι ένα ορεινό χωριό, το οποίο απέχει 115 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, δεν παύει όμως να είναι γνωστό και για τις υπέροχες ακτές του (τριάντα και πλέον χιλιόμετρα). Πανέμορφοι γραφικοί κολπίσκοι, καθαρές αμμουδιές, βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το χωριό και ξεχωρίζουν για την ψιλή άμμο και την καταγάλανη θάλασσα.

Το μικρό γνωστό λιμάνι για την εξωτική ομορφιά του, ο Όρμος Παναγιάς, απέχει μόλις 2,5 χιλιόμετρα από το χωριό, απ’ όπου τουριστικά σκάφη πραγματοποιούν καθημερινά δρομολόγια για τον περίπλου της χερσονήσου του Άθω, αλλά και διάφορες ημερήσιες εκδρομές με στάση στο νησάκι της Αμμουλιανής και σε άλλες περιοχές.

Αν αναζητάτε ένα πραγματικά μαγευτικό μέρος για τις αποδράσεις σας, μην ψάχνετε άλλο. Πάρτε το αυτοκίνητο και κατευθυνθείτε προς τον Άγιο Νικόλαο. Οι κάτοικοι του χωριού φημίζονται για την φιλοξενία τους, αλλά και την παραγωγή καλού κρασιού, τσίπουρου, μελιού και ελαιολάδου, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η γραφική πλατεία του χωριού με τα μεγάλα αγέρωχα δέντρα σφύζει από ζωή!

Όσοι έχετε διάθεση να εξερευνήσετε αυτό το πανέμορφο μέρος από κάθε πλευρά, θα ανακαλύψετε πολλά μυστικά, μακριά από τα κοσμικά φώτα, γαλήνιες γωνιές και τοπία που μαγνητίζουν με τη φυσική τους ομορφιά.

Εμείς σας το προτείναμε και αφήνουμε σε εσάς την επιλογή!

*Το μουσείο λειτουργεί από Τετάρτη έως Κυριακή κατά τις ώρες 10:00 π.μ. με 13:00 μ.μ. και 18:00 μ.μ. έως τις 21:00 το βράδυ.