Στα 8,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας από την ενεργειακή κρίση σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος άνοιξε παράθυρο για λήψη νέων μέτρων στήριξης.

Παρουσιάζοντας στη Βουλή την τροπολογία για την επέκταση της επιδότησης καυσίμων (fuel pass 2) ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε οτι η θετική πορεία της οικονομίας και του τουρισμού θα δημιουργήσουν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο κι όπως είπε:

«Αν συνεχίσει έτσι ο ρυθμός μεγέθυνσης θα είμαστε πάνω από το 3%, πάει καλά ο τουρισμός. Εικάζουμε και εκτιμούμε ότι θα προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος».

Σημείωσε πάντως, πως «τα όποια μέτρα εισοδηματικής στήριξης θα πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα και να χρηματοδοτούνται από πρόσθετα έσοδα προκειμένου να μην διαταραχθεί η εύθραυστη δημοσιονομική ισορροπία».

Την ίδια ώρα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους με αφορμή την παράδοση της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Είμαι αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας. Είναι μαξιλάρι ασφαλείας ο τουρισμός. Εκτιμώ πως τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν εκείνα του ‘19.

«Οι προσδοκίες είναι για ρυθμό ανάπτυξης 3 με 4 % μεσα στην τριετία. 3,2 % για φέτος. Αν τελειώσει ο πόλεμος. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Θα υπάρξει μεγάλο μπουμ στις οικονομίες μετά τον πόλεμο», είπε και πρόσθεσε πως το κακό σενάριο είναι ότι συνεχίζει ο πόλεμος και το εμπάργκο στο φυσικό αέριο.

«Σε αυτό το σενάριο πέφτει ο ρυθμός φέτος, αλλά όχι ύφεση», είπε και εκτίμησε πως θα αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό οι κεντρικές τράπεζες.

«Ο πληθωρισμός θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα. Δεν θεωρούμε ότι θα μπουμε στις πληθωριστικές πιέσεις της δεκαετίας του ’70», είπε, ενώ ερωτηθείς για το αν είναι θωρακισμένη η πορεία της οικονομίας, απάντησε:

«Είμαστε αρκετά εξασφαλισμένοι, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος».

Πηγή: cnn.gr