Την ώρα που η μια «έκρηξη» κρουσμάτων διαδέχεται την άλλη, η ελληνική επιστημονική κοινότητα, βλέποντας την κατάσταση να εξελίσσεται ταχύτατα, ζητά λήψη μέτρων. Με τη σειρά του, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε έκτακτη ενημέρωση για την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιουλίου.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου και ώρα 10:30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Αγράφων 3-5, Μαρούσι), ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για την πανδημία COVID-19 από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Καθηγητή Παιδιατρικής κ. Θεοκλή Ζαούτη και τον Α’ Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Δημήτρη Παρασκευή.

Οι επιστήμονες χτυπούν «καμπανάκια» και ζητούν μέτρα

Αν και από το υπουργείο Υγείας διαμηνύουν ότι τα μοντέλα που έχουν δεν δείχνουν ανάγκη επιστροφής μέτρων δεδομένου ότι το κύμα του κορονοϊού που είναι σε εξέλιξη δεν φαίνεται να προκαλούν βαριές νοσήσεις και διασωληνώσεις σε τέτοιο βαθμό που να προκαλούν πίεση στο ΕΣΥ, εντούτοις αυξάνονται οι φωνές των ειδικών που λένε ότι είναι ανάγκη κάποια από τα μέτρα να επιστρέψουν.

Λινού: Πάρτε μέτρα χθες

Την ανησυχία της ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανέβει ακόμα περισσότερο «αν δεν πάρουμε μέτρα χθες» καθώς κατά την εκτίμησή της δεν έχουμε δει την κορύφωση του κύματος της πανδημίας μετέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Η ίδια ζήτησε, μάλιστα, να επανέλθει άμεσα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με περισσότερους από πέντε ανθρώπους κάθε μέρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, δε, ζήτησε να γίνονται πολλά τεστ απευθύνοντας έκκληση σε όσους προγραμματίζουν κάποιο ταξίδι ή μια παρουσία σε πολιτιστική εκδήλωση στην οποία θα βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι.

«Μπορεί να είμαι αναγκασμένος να εργάζομαι με πολλούς ανθρώπους και να έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο και μάλιστα όταν η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική. Μπορεί να είμαι υπάλληλος στο δήμο και ακόμα και αν εγώ φοράω μάσκα να έρχομαι σε επαφή με 100 ανθρώπους την ημέρα.

Μπορεί να είμαι αστυνομικός. Ή μπορεί να είμαι τόσο κουρασμένος από τα μέτρα και να θέλω κάθε βράδυ στις διακοπές μου να είμαι σε ένα κλαμπ και να χορεύω, ακόμα και αν φοράω μάσκα. Ή να μη φοράω μάσκα αφού δεν με υποχρεώνει κανείς» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λινού.

Θωμαΐδης: Σε 20 ημέρες η κορύφωση του κύματος

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑΝίκος Θωμαΐδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι σε 10-15 μέρες αναμένεται η κορύφωση του πανδημικού κύματος.

Ειδικότερα, ο καθηγητής μίλησε για σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο, το οποίο στην Αττική έφτασε αθροιστικά στο 200% μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες τέσσερις ημέρες ξεπέρασε το 80%.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη αύξηση παρατηρείται και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, καταλήγοντας πως υπάρχει σοβαρή διάδοση στον πληθυσμό.

Λουκίδης: Η αύξηση των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερη

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής ΕταιρείαςΣτέλιος Λουκίδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM εκτίμησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού είναι μεγαλύτερη από αυτή που αποτυπώνεται στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

Όπως είπε ένας στους δύο βγαίνει θετικός κάτι που όπως ανέφερε οφείλεται στην κοινωνικοποίηση του καλοκαιριού αλλά και στη φθίνουσα ανοσία από την κάλυψη του εμβολιασμού.

Ερωτηθείς, δε, για το τι προβλέπει για το φθινόπωρο, ο κ. Λουκίδης απάντησε ότι είναι δύσκολο να μπούμε σε καραντίνες καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει διάθεση από τα ευρωπαϊκά κράτη να ληφθούν άμεσα κάποια μέτρα.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΟΥΚΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 01-07-2022

Παγώνη: Τα νοσοκομεία δεν θα τα βγάλουν πέρα

Στις επιπτώσεις από τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 αναφέρθηκε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ερωτηθείσα για την αύξηση των κρουσμάτων.

«Οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 είναι αυτές που κάνουν ένα διήμερο 39-40 πυρετό. Αυτός ο πυρετός εξασθενεί τον οργανισμό και αμέσως επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με το νοσοκομείο. Όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, μένουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Έχουμε το αντιικό φάρμακο που μπορεί να το πάρει κανείς μετά από οδηγίες γιατρού οποίος θα το γράψει, και πρέπει να το πάρεις στις 3-5 μέρες, μετά δε μπορείς να το πάρεις» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA.

H ίδια μετέφερε τις ανησυχίες των γιατρών στα νοσοκομεία «να μην υποτροπιάσουν οι ασθενείς και αυξηθούν οι θάνατοι».

«Δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα μετά. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει να πάρει άδεια 2,5 χρόνια. Εάν έχεις αντισώματα πολλά και φοράς και τη μάσκα, προφυλάσσεσαι να μην νοσήσεις. Δεν είναι ντροπή να φοράμε μάσκα, επειδή δεν φοράει κανείς μάσκα» κατέληξε η Ματίνα Παγώνη.