Ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν το Πρινοχώρι, αλλά πρόκειται για ένα μικρό οικισμό του δήμου Πολυγύρου το οποίο βρίσκεται πάνω από την Τρίγλια, στον δρόμο προς τη Γαλάτιστα.

Η επίσημη ονομασία του είναι “το Πρινοχώριον” και παλαιότερα με το σχέδιο Καποδίστριας ανήκε στον δήμο Ανθεμούντα.

Παλαιότερα στο “Αβαλνί”, όπως αποκαλούσαν πριν από έναν αιώνα το σημερινό Πρινοχώρι, είχαν φτάσει σε αυτό πρόσφυγες της Μικράς Ασίας όπου και διέμειναν.

Σήμερα αυτό το μικρό χωριουδάκι δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν, γιατί είναι σχεδόν ακατοίκητο.  Αν και τα χρόνια που ζει στη μοναξιά του είναι πολλά, όπως και τα σημάδια του χρόνου…, υπάρχουν μερικά σπίτια που στέκουν πληγωμένα μεν, αλλά αγέρωχα δε και υπενθυμίζουν πως κάποτε εκεί υπήρχε ζωή.

Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων που υπάρχει ακόμη σε αυτό το χωριό γίνεται μάρτυρας μιας ζωής που σταμάτησε στο χρόνο.

Μια παλιά, πανέμορφη εκκλησία η οποία διατηρείται και επιβιώνει χάρη στην φροντίδα των μόνιμων κατοίκων που ζουν στο Πρινοχώρι και δεν ξεπερνούν σε αριθμό τους 10.

Σε αυτή την εκκλησία λοιπόν εορτάζεται κάθε χρόνο πανηγυρικά η μνήμη των Αγίων Αναργύρων. Έχουν φροντίσει γι’αυτό οι λιγοστοί κάτοικοι του οικισμού, αλλά και κάτοικοι των γύρω χωριών, οι οποίοι με ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια τιμούν την μεγάλη αυτή γιορτή της Ορθοδοξίας στο Πρινοχώρι

*Οι φωτογραφίες είναι από τον πανηγυρικό εσπερινό.

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: Μαρία Αρχοντοπούλου