Φωτογραφία Αρχείου

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής” 

Δεκάδες νέοι παραγωγοί με φυτώρια ελάτης από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, αποκλείονται αναιτιολόγητα από το υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη των νέων γεωργών. Το γεγονός έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο ορεινό χωριό της Χαλκιδικής που ετησίως στηρίζει την αγορά ελάτων τα Χριστούγεννα με περισσότερα από 30.000 δέντρα.

Οι νέοι αγρότες κατήγγειλαν ότι, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ακολούθησαν πλήρως τις υποδείξεις των αρμοδίων υπηρεσιών, αιφνιδιαστικά βρέθηκαν μπροστά σε ακατανόητη υπηρεσιακή άρνηση, που οδήγησε σε μαζική απόρριψη δεκάδων αιτήσεων από το πρόγραμμα. Ωστόσο, κατά το διάστημα αυτό, οι νέοι φυτωριούχοι ήδη είχαν δεσμεύσει σοβαρότατα ποσά για την ανάπτυξη των φυτωρίων ελάτης σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος και σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν ένα πολύ σοβαρό τμήμα της επένδυσής τους. Ειδικότερα, εδώ κι ένα χρόνο, οι νέοι ελατοπαραγωγοί εφάρμοσαν κατά γράμμα το πρόγραμμα, συνεπικουρούμενοι από ειδικούς μελετητές κι από τις αρμόδιες αυτοδιοικητικές υπηρεσίες, με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος για τους ίδιους.

Οι λόγοι της απόρριψής τους δεν έγιναν γνωστοί από την αρμόδια Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων κι Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία διαχειρίζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα. Σε επίκαιρη ερώτησή της από κοινού με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, και κρίνοντας απαράδεκτη την εξέλιξη ζήτησε απαντήσεις για το θέμα.

Στην επίκαιρη ερώτηση απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Γεωργαντάς. Σύμφωνα με τον Υπουργό το πρόγραμμα νέων αγροτών, ύψους 520 εκατομμυρίων ευρώ είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έτρεξαν ποτέ στη χώρα και από το συνολικό ποσό, δόθηκαν 89 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η ανάρτηση των αποτελεσμάτων γίνεται βάσει της αξιολόγησης που κάνουν οι γεωπόνοι των τοπικών περιφερειακών ενοτήτων, ακολουθώντας τις οδηγίες της σχετικής πρόσκλησης του προγράμματος.

«Για την προσμέτρηση της τυπικής απόδοσης που προέρχεται από την αξιοποίηση καλλιέργειας με τυπική απόδοση μεγαλύτερη των 20.000 ευρώ ανά εκτάριο, όπως, παραδείγματος χάρη, στα φυτώρια, προηγείται επιτόπια επίσκεψη στις σχετικές εγκαταστάσεις παραγωγής από υπάλληλο των ΔΑΟΚ της οικείας περιφέρειας», επεσήμανε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι έγιναν συνολικά εβδομήντα δύο παρόμοιες αιτήσεις. Οι εξήντα επτά ήταν στην περιφερειακή ενότητα της Χαλκιδικής και οι πέντε εκτός της περιφερειακής ενότητας στους υπόλοιπους νομούς. Από τις πέντε αυτές έγιναν δεκτές και οι πέντε. Από τις εξήντα επτά οι οποίες υπεβλήθησαν στην περιφερειακή ενότητα της Χαλκιδικής έγιναν δεκτές οι δεκατρείς και απορρίφθηκαν οι πενήντα τέσσερις. Όπως απάντησε ο κ. Γεωργαντάς, η απόρριψη των 54 αιτήσεων είναι το αποτέλεσμα του επιτόπιου ελέγχου που έγινε από τους γεωπόνους της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής οι οποίοι και ακολούθησαν το πλαίσιο το οποίο περιγράφεται στην πρόσκληση, από τις ειδικές κανονιστικές διατάξεις.

Με την ίδια απάντηση ο υπουργός απέρριψε οποιαδήποτε ολιστική αντιμετώπιση του θέματος και επικαλέστηκε το δικαίωμα των ενστάσεων που έχουν οι υποψήφιοι το επόμενο διάστημα.

 

Τι συνέβη στους επιτόπιους ελέγχους στον Ταξιάρχη

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάλαμα αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει σκοπιμότητα στην απόρριψη, καθώς είχε την πληροφόρηση ότι κατά τη διάρκεια των ελέγχων στις εκτάσεις του Ταξιάρχη, οι παραγωγοί ελάμβαναν τη διαβεβαίωση των γεωπόνων πως πληρούν τις προδιαγραφές και πως δεν υπάρχει κάτι εκτός των προβλεπόμενων του προγράμματος.

«Ήρθαν, είδαν τα κτήματα και μας είπαν ότι όλα είναι όμορφα και ωραία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», αναφέρει ο Δ.Σ. νέος αγρότης, που η οικογένειά του έχει εδώ και δεκαετίες ανάλογες ελατοκαλλιέργειες. Τα όσα μεσολάβησαν και τελικά απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους δεν μπορούν να τα εξηγήσουν. «Άλλωστε δεν υπάρχει αιτιολογικό στην απόρριψη. Τώρα θα προχωρήσουμε με ένσταση», αναφέρει ο Δ.Σ. Τα ποσά που δαπάνησαν οι υποψήφιοι για την ένταξή τους στο πρόγραμμα νέων αγροτών ήταν αξιοσέβαστα και έφταναν ως και τις 7.000 ευρώ.

Πολλά ερωτηματικά για την εξέλιξη αφήνει και ο πρόεδρος του Ταξιάρχη Ιωάννης Ξάκης. «Ασχολούμαστε με τις ελατοκαλλιέργειες 40 χρόνια και ξέρουμε καλά πώς πρέπει να είναι οι εκτάσεις. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί απορρίφθηκαν οι νέοι αγρότες του τόπου μας», τόνισε. Στις ενστάσεις που θα εξετάσει η αρμόδια Επιτροπή, οι υποψήφιοι εκτιμούν ότι θα δικαιωθούν.

Παρόλα αυτά, ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς, στην απάντησή του από το βήμα της βουλής ξεκαθάρισε ότι οι υπάλληλοι των ΔΑΟΚ δεν είναι υπάλληλοι του Υπουργείου και πως λειτουργούν με βάση την επιστημοσύνη τους, ανεξάρτητα, ως υπάλληλοι των περιφερειακών ενοτήτων. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχει οποιαδήποτε ευθύνη ή οποιαδήποτε στόχευση ή οποιαδήποτε επιθυμία αδικίας κάποιων συγκεκριμένων αγροτών, γιατί ούτε αυτό είναι μέσα στη λογική μας και στο πνεύμα μας, ούτε βεβαίως επιτρέπεται από τη διαδικασία έτσι όπως είναι», δήλωσε.