Γράφει η Μορφούλα Ντέμπλα

Με το θερμόμετρο να αγγίζει κόκκινο χιλιάδες είναι οι ξένοι επισκέπτες, αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι που αναζητούν μία ανάσα δροσιάς στα καταγάλανα νερά του νομού.

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα περιορισμών και καραντίνας οι παραλίες της Χαλκιδικής γέμισαν από άκρη σε άκρη. Από τις πιο φημισμένες παραλίες μέχρι και τα πιο απόμερα κολπάκια δημιουργείται καθημερινά το αδιαχώρητο με τα Σαββατοκύριακα βέβαια να σπάνε ρεκόρ.

Τι γίνεται όμως με την χρέωση των ομπρελών στον νομό; Είναι αλήθεια τελικά ότι οι τιμές είναι ασορτί με το θερμόμετρο;

Το XalkidikiPolitiki επικοινώνησε με επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι εξηγούν ακριβώς το τι συμβαίνει με τον τιμοκατάλογο στις ξαπλώστρες.

Αυτό που είναι σημαντικό να αναφερθεί είναι πως τελικά στη Χαλκιδική υπάρχουν παραλίες και υπηρεσίες για όλα τα βαλάντια και επιχειρήσεις προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα, όταν σε αλλά μέρη της Ελλάδας οι τιμές φτάνουν στον Θεό!

Στο πρώτο πόδι του νομού στην Κασσάνδρα όπως εξηγεί στο XalkidikiPolitiki, ο πρόεδρος της εστίασης και της διασκέδασης, Βασίλης Σερέτης υπάρχουν beach bar που δουλεύουν με την μέθοδο της ελάχιστης κατανάλωσης και άλλα που έχουν ξεχωριστή χρέωση της ξαπλώστρας από την κατανάλωση που θα κάνει κανείς.

Αυτό που ο ίδιος τόνισε είναι ότι όλα όσα ακούγονται με τις χρεώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα: «Ναι υπάρχουν κάποια πολυσύχναστα beach bar εδώ στην Κασσάνδρα τα οποία βρίσκονται στους τριγύρω οικισμούς και είναι πιο ακριβά σε σχέση με άλλα, όμως αυτά τα μαγαζιά είναι λίγα και βέβαια δεν υπάρχουν μόνο στην Κασσάνδρα, αλλά παντού».

Τα συγκεκριμένα beach bar σύμφωνα με τον ίδιο χρεώνουν από 30 έως και 50 ευρώ για χρήση της ξαπλώστρας μαζί με την κατανάλωση.

Ο κ. Σερέτης σημειώνει ότι οι χρεώσεις στις ομπρέλες και στις ξαπλώστρες είναι κάτι που προϋπήρχε και δεν είναι μια καινούργια κατάσταση.

Επίσης συνεχίζει λέγοντας ότι: «Υπάρχουν πολλά beach bar με πολύ χαμηλή χρέωση. Τα περισσότερα είναι έτσι. Η ελάχιστη κατανάλωση κυμαίνεται γύρω στα 10 με 15 ευρώ. Και πιστεύω είναι μία λογική τιμή όταν κάνεις χρήση της ξαπλώστρας όλη την ημέρα», ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει: «Ο κάθε ένας μπορεί ελεύθερα να αποφασίσει που θα πάει και πόσα χρήματα θέλει να ξοδέψει. Υπάρχουν πολλές επιλογές και πανέμορφες παραλίες. Οπότε όλα εξαρτώνται από το τι ψάχνει και το τι ζητά ο πελάτης».

«Το 90% των beach bar λειτουργούν έτσι. Ο καταστηματάρχης για να βγει οικονομικά και για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα με όλες αυτές τις αυξήσεις θα πρέπει να τιμολογήσει την ομπρέλα ή να έχει ελάχιστη κατανάλωση. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να κάνουν ταμείο», καταλήγει ο κ. Σερέτης από την Κασσάνδρα. 

Όσον αφορά το δεύτερο πόδι του νομού τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

 

Υπάρχουν πολλά beach bar τα οποία δεν έχουν  ελάχιστη κατανάλωση, αλλά έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση ο πελάτης να παραγγείλει το κάτι τις του. Είτε έναν καφέ, είτε ένα αναψυκτικό, ή οτιδήποτε άλλο που να δικαιολογεί την χρήση της ομπρέλας.

Άλλα πάλι χρεώνουν την πρώτη σειρά η την χρήση πριβέ σαλονιών παραλίας 15 ευρώ με μηδενική χρέωση στις υπόλοιπες σειρές. Επίσης υπάρχουν beach bar τα οποία έχουν ελάχιστη κατανάλωση τα 10 ευρώ ανά άτομο μαζί με την χρήση της ξαπλώστρας.

Τέλος υπάρχουν και αυτά τα λίγα beach bar και στην Σιθωνία που η ελάχιστη κατανάλωση κυμαίνεται από 20 έως και 30 ευρώ. Τα συγκεκριμένα beach bar βρίσκονται έξω από τα χωριά και προτιμούνται από την νεαρή ηλικία η οποία όπως είναι φυσικό επιθυμεί να ξεφαντώσει!