Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε πέθανε στο νοσοκομείο μετά από πυροβολισμούς σε πολιτική προεκλογική εκδήλωση. Ο Άμπε δέχθηκε δύο σφαίρες ενώ εκφωνούσε ομιλία στη νότια πόλη Νάρα, το πρωί της Παρασκευής.

Αξιωματικοί ασφαλείας που βρέθηκαν στο σημείο του εγκλήματος εντόπισαν τον 41χρονο ένοπλο, ο οποίος πλέον έχει τεθεί υπό κράτηση.

Βρήκαν εκρηκτικά στο σπίτι του υπόπτου

Σε έρευνα στο σπίτι του φερόμενου ως δράστη, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και όπως μεταδίδει το BBC, η αστυνομία εντόπισε εκρηκτικά. Μιλώντας πριν ανακοινωθεί ο θάνατος του Άμπε, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας: «Είναι βάρβαρη και κακόβουλη και δεν μπορούμε να ανεχτούμε κάτι τέτοιο».

«Αυτή η επίθεση είναι μια πράξη βαρβαρότητας που συνέβη κατά τη διάρκεια των εκλογών -το ίδιο το θεμέλιο της δημοκρατίας μας- και είναι ασυγχώρητη», πρόσθεσε ο κ. Κισίντα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νοσοκομείο του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νάρα, οι γιατροί δήλωσαν ότι ο Σίνζο Άμπε είχε υποστεί δύο τραύματα από σφαίρες στον λαιμό του, με απόσταση περίπου πέντε εκατοστών μεταξύ τους και επίσης υπέστη βλάβη στην καρδιά του.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν άνδρα «με μεγάλο όπλο»

 

 

Ο Άμπε έδινε ομιλία για έναν πολιτικό υποψήφιο στη Νάρα όταν συνέβη η επίθεση. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν έναν άνδρα που κρατούσε αυτό που περιέγραψαν ως «ένα μεγάλο όπλο» και πυροβόλησε δύο φορές τον Σίνζο Άμπε από πίσω. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έπεσε στο έδαφος, ενώ οι παρευρισκόμενοι φώναζαν σοκαρισμένοι.

Αν και το θύμα είχε μαζί του μια ομάδα αστυνομικών, φαίνεται ότι ο ένοπλος μπόρεσε να τον πλησιάσει σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων χωρίς κανενός είδους έλεγχο ή εμπόδιο.

Σημειώνεται πως και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν μετά τους πυροβολισμούς έδειχναν τον ύποπτο να στέκεται ακριβώς πίσω από τον Άμπε.

Το χρονικό της επίθεσης

Ο Άμπε έκανε προεκλογική εκστρατεία στη νότια πόλη Νάρα για τις βουλευτικές εκλογές – περίπου 480 χιλιόμετρα από το Τόκιο

  • Έβγαζε ομιλία για τον πολιτικό υποψήφιο Κέι Σάτο – νυν μέλος της Άνω Βουλής που διεκδικεί την επανεκλογή του στη Νάρα
  • Στις 11:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδας) ακούστηκαν πυροβολισμοί και ο Άμπε δέχθηκε δύο σφαίρες στον λαιμό
  • Κατέρρευσε αμέσως και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο πλησιέστερο νοσοκομείο
  • Οι αξιωματούχοι ασφαλείας που βρέθηκαν στο σημείο εντόπισαν τον ένοπλο, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση
  • Ένα μη δηλωμένο όπλο βιντεοσκοπήθηκε στο έδαφος μετά την επίθεση
  • Υπήρξαν ενδείξεις ότι ο δράστης χρησιμοποιούσε αυτοσχέδιο όπλο, αλλά

Πηγή: ethnos.gr