Γράφει η Μορφούλα Ντέμπλα 

Ικανοποιητική είναι μέχρι στιγμής η κίνηση στα κάμπινγκ της Χαλκιδικής, σίγουρα περισσότερη από πέρσι, με τους επαγγελματίες να δηλώνουν  αισιόδοξοι.

Οι πρώτοι ξένοι κατασκηνωτές ήδη έκαναν την εμφάνισή τους στα κάμπινγκ του νομού, προερχόμενοι κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες και Βαλκάνια (Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία,  Βουλγαρία, Ρουμανία,).

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής Αντώνης Δεληδημητρίου, μιλώντας στο Xalkidikipolitiki τόνισε ότι φέτος υπάρχουν περισσότεροι ξένοι τουρίστες σε σχέση με πέρσι: «Το ποσοστό των ξένων κατασκηνωτών στα κάμπινγκ για φέτος είναι αρκετά ικανοποιητικό και πολύ καλύτερο από πέρσι. Οι Έλληνες είναι λίγοι, γιατί προφανώς επηρεάζονται από το κόστος των καυσίμων, τα ακριβά ναύλα και τα εισιτήρια μετακίνησης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα της αύξησης των καυσίμων φαίνεται όταν οι Θεσσαλονικείς πλέον προτιμούν να διανύσουν πιο λίγα χιλιόμετρα και να φτάσουν έως την Ν. Ποτίδαια ή την Κασσάνδρα, ή βαριά βαριά μέχρι και τα Ψακούδια, ώστε να κάνουν ένα μπάνιο και να επιστρέψουν στη βάση τους.

Πάντως η πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών που επισκέφτηκε ήδη τα κάμπινγκ της Χαλκιδικής προέρχεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από Ρουμάνους και Τσέχους.

Σχετικά με το εάν η κίνηση το φετινό καλοκαίρι μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του 2019 ο κ. Δεληδημητρίου φαίνεται αρκετά συγκρατημένος και εξηγεί: «Δεν πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να αγγίξουμε τα νούμερα του 2019, παρόλο που η Χαλκιδική αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μια ιδιαίτερα σημαντική κίνηση. Ο λόγος είναι, γιατί φέτος, υπάρχει αυτό το μεγάλο κύμα επιστροφής είτε από τους κοντινούς η μακρινούς επισκέπτες μας. Θέλω να πω ότι οι περισσότεροι έρχονται αυθημερόν. Προτιμούν να διανύσουν και 150 χιλιόμετρα, αλλά δεν θέλουν ή αδυνατούν να πληρώσουν τη διανυκτέρευση».

Από την άλλη η εικόνα των κρατήσεων είναι θετικότατη – τουλάχιστον μέχρι τις 20 Αυγούστου- όμως όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος των κάμπινγκ πρέπει  να γίνουν και πραγματικότητα: «Πάνε αρκετά καλά οι κρατήσεις, το δείγμα μέχρι στιγμής είναι πολύ καλό και σίγουρα καλύτερο από πέρσι. Όμως το θέμα είναι να παραμείνουν έτσι και να μην αλλάξουν, λόγω της αύξησης των καυσίμων και της αστάθειας του καιρού που παρατηρείται φέτος και ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Πάντως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πληρότητα της τάξεως του 80-90% για τον μήνα Αύγουστο που μας χαροποιεί ιδιαίτερα», καταλήγει ο κ. Δεληδημητρίου.