Εξαρθρώθηκε από τις αρχές η σπείρα που έκλεβε προτομές στη Βορειανατολική Αττική, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των δημάρχων.

Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, είχαν κλέψει συνολικά οκτώ προτομές, εκ των οποίων οι πέντε ήταν από την Νέα Ιωνία, (μεταξύ αυτών και του Στέλιου Καζαντζίδη), τις οποίες πουλούσαν τέσσερα ευρώ το κιλό, σε μάντρα με σκραπ στις Αχαρνές.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ατόμων, τριών Ελλήνων 36, 32 και 53 ετών και μιας 35χρονης αλλοδαπής, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης – συμμορίας, διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, από δύο η περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, αφαιρώντας πράγματα καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας που βρίσκονται εκτεθειμένα σε δημόσιο τόπο, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Την Πέμπτη συνελήφθησαν στην περιοχή της Αρτέμιδας, ο 36χρονος και η 35χρονη και στην περιοχή των Αχαρνών ο 53χρονος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του «σκραπατζίδικου» και αγόραζε τις προτομές από τους άλλους τρεις. Αναζητείται ακόμα ο 32χρονος.

Η συμμορία αποκαλύφθηκε όταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Ιουλίου ο 36χρονος και η 35χρονη, προσέγγισαν πλατεία στην περιοχή της Αρτέμιδας και αφαίρεσαν την προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου, αποκολλώντας την εξ ολοκλήρου από την βάση της.

Εκεί όμως τους είδε ένας κάτοικος της περιοχής, οποίος ειδοποίησε την Αστυνομία και μετά από αναζητήσεις, εντοπίστηκαν στην περιοχή, ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν.

Από την έρευνα που επακολούθησε διαπιστώθηκε ότι λίγες ώρες μετά την κλοπή, μετέβησαν σε «σκραπατζίδικο», στην περιοχή των Αχαρνών, όπου πούλησαν την προτομή.

Εκεί εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 53χρονος ιδιοκτήτης του, ο οποίος αποδέχτηκε την αγορά της προτομής, έναντι του ποσού των 150 ευρώ. Στη συνέχεια έλιωσε την προτομή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την προανακριτική έρευνα, ο 32χρονος, ο 36χρονος και η 35χρονη, επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο, προσέγγιζαν πρώτες πρωινές ώρες, πάρκα και πλατείες στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, στις οποίες είχαν ήδη εντοπίσει μνημεία με προτομές, τις φόρτωναν στο αυτοκίνητο και αμέσως πήγαιναν στο «σκραπατζίδικο» στις Αχαρνές, το οποίο άνοιγε εκείνη την ώρας και τις πουλούσαν κατευθείαν.

Μετά από έρευνα στο σπίτι του 36χρονου και της 35χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κυνηγετική καραμπίνα και 3 φυσίγγια, ενώ κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν.

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, διαπιστώθηκε η συμμετοχή των κατηγορουμένων συνολικά στις κάτωθι αξιόποινες πράξεις:

– Την 7-6-2022 αφαίρεσαν την προτομή του ΜΑΛΕΒΙΤΣΗ που βρισκόταν απέναντι από το Λύκειο Φιλόθεης.

Φιλόθεης.

– Την 14-6-2022 την πλατεία Δηλβόη στη Νέα Ερυθραία αφαίρεσαν την προτομή του ΗΡΩΑ ΔΗΛΒΟΗ

– Την 7-7-2022 στην πλατεία Ελευθερίου στην Αρτέμιδα αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

– Σε προγενέστερο χρόνο από την 17-4-2022 στην πλατεία Φιλήντα στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΦΙΛΗΝΤΑ

– Την 18-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

– Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ

– Σε προγενέστερο χρόνο από την 26-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή της ΣΟΥΡΗ

– Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση.

Πηγή: lifo