Η επίσημη σελίδα του Kids Save Lives – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές αποτυπώνει όλα όσα διαδραματίζονται ακόμη και μέχρι αυτήν την ώρα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής με τους τρεις τουρίστες που έζησαν μια περιπέτεια και ο ένας εξ αυτών ακόμη αγνοείται.

”Είναι η τρίτη μέρα της επικίνδυνης κακοκαιρίας που έπληξε σχεδόν όλη τη χώρα. Μια παρέα 3 τουριστών από τη Β. Μακεδονία έχουν έρθει στην Ελλάδα, με σκοπό να γιορτάσουν τα γενέθλια του ενός της παρέας.

Κατευθύνονται στο Ποσείδι Χαλκιδικής και ιδιαίτερα στο σημείο Μύτη – Αμμόγλωσσα.

Το σημείο αυτό έχει μια ιδιαιτερότητα. Ακόμη και με καλές καιρικές συνθήκες, συστήνεται να αποφεύγεται το κολύμπι λόγω έντονων ρευμάτων και “δινών”, με προειδοποιητικές πινακίδες οι οποίες όμως έχουν κλαπεί ή καταστραφεί.

Ανάμεσα στη χαρά, το πάρτι, την καλή διάθεση και παρά την κρύα και άγρια ακόμη θάλασσα…. οι 2 νεαροί 25 και 28 ετών μπαίνουν στη θάλασσα, ακριβώς στην άκρη της “μύτης”.

Πολύ σύντομα ο τρίτος της παρέας που κολυμπάει καλύτερα, αναγνωρίζει πως η θάλασσα τους Παρασέρνει ταχύτατα και βουτάει να τους πιάσει.

Τα ρεύματα είναι πολύ δυνατά, τώρα παρασέρνουν και τον ίδιο!

Ένας σέρφερ που βρίσκεται εκεί κοντά, προλαβαίνει και “αρπάζει” τελευταία στιγμή τον 25χρονο και τον ανεβάζει στη σανίδα!

Ήταν ο πιο τυχερός, σώθηκε την ίδια στιγμή!

Πολύ σύντομα οι άλλοι δύο κολυμβητές (28 και 30 ετών) χάνονται από το οπτικό πεδίο των ατόμων που παρακολουθούσαν ανήμποροι και καλούν τις υπηρεσίες επειγόντων. Άμεσα δίνεται επείγον σήμα στο Λιμενικό, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Πολεμική Αεροπορία, Πολιτική Προστασία, Δήμο Κασσάνδρας και Εθελοντικές Ομάδες της περιοχής (ΕΟΔ), για το επείγον περιστατικό.

Από το απόγευμα του Σαββάτου ένα ελικόπτερο της Π.Α. ξεκινά να χτενίζει την περιοχή. Θα συνεχίσει την προσπάθεια μέχρι το βράδυ χωρίς αποτέλεσμα.

Από το απόγευμα του Σαββάτου επίσης, 3 περίπου σκάφη του Λιμενικού και διάφορα άλλα πλοία και σκάφη της περιοχής ξεκινούν έρευνα, ενώ παράλληλα πεζοπόρα τμήματα της Βάσης Ετοιμότητας Κασσάνδρας (ΕΟΔ) ξεκινούν από την ακτή να σαρώνουν με κυάλια την περιοχή.

Ο Θεμελής Ιερισσιώτης είναι ο Πρόεδρος της Βάσης Ετοιμότητας Κασσάνδρας (ΕΟΔ) εκπαιδευτής και μέλος του ΔΣ του KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές και το σημαντικότερο… παλιός ψαράς!

Γνωρίζει τα επικίνδυνα ρεύματα της περιοχής καλά! Ήδη, από την ηλικία των 17 ετών, έχει σώσει πολλούς ανθρώπους – ακόμη και με θαλασσοταραχή. Από την πρώτη στιγμή ειδοποιείται και συμμετέχει στο επιχειρησιακό κέντρο που έχει στηθεί.

Μέσω της εμπειρίας του υποδεικνύει ΔΥΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ έρευνας και διάσωσης.
Σενάριο 1. Αν μπόρεσαν να επιβιώσουν και είναι ζωντανοί, τότε τα ρεύματα θα τους οδηγήσουν νοτιοδυτικά της Κασσάνδρας (προς τα νησιά των Σποράδων, Σκιάθο και Σκόπελο).

Σενάριο 2. Αν δυστυχώς δεν τα κατάφεραν, λόγω της κακοκαιρίας, της κόπωσης και της υποθερμίας, τότε τα ρεύματα θα τους κάνουν κύκλο “Ποσείδι, Φούρκα, Ποσείδι….”.
Οι ώρες περνάνε και δεν έχει βρεθεί κανείς.

Το βράδυ οι εναέριες προσπάθειες σταματούν, ενώ μαζί με τη νύχτα έρχεται και η πτώση της θερμοκρασίας. Ακόμη κ αν είναι ζωντανοί, η υποθερμία γίνεται η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση τους.

Με το ξημέρωμα ξεκινούν και πάλι οι εναέριες έρευνες με το μοναδικό ελικόπτερο, ενώ στη θάλασσα μπαίνουν και άλλα σκάφη εθελοντών (ΕΟΔ).

19 ώρες μετά, οι “θερμικές κάμερες” του ελικοπτέρου πιάνουν ένα σήμα!! Έχει βρει τον έναν αγνοούμενο. Ένα θαύμα έγινε, έχει βρει τον 30χρονο κολυμβητή, που ως πιο έμπειρος πήδηξε την προηγούμενη ημέρα στη θάλασσα να σώσει τους άλλους δύο. Αμέσως δίνεται σήμα σε κοντινό φορτηγό – δεξαμενόπλοιο και αυτό πιάνει πορεία για τον αγνοούμενο. Σύντομα τον περισυλλέγει και για πρώτη φορά μετά από 19 ΩΡΕΣ, ο 30χρονος αγνοούμενος πατάει σε στέρεη επιφάνεια. Υπεράνθρωπος; Δείχνει καλά, περπατάει χωρίς βοήθεια, διψάει πολύ, παραπονιέται για πόνο στα μάτια και κάτω από τις μασχάλες του. Μαζί του κρατάει μια μπάλα που χωράει στο ένα του χέρι! Είναι ένα μικρό αλλά απόλυτα σημαντικό εργαλείο, που τον βοήθησε να κρατηθεί στην επιφάνεια όταν κουραζόταν να κολυμπάει. Την βρήκε στη θάλασσα και την έβαλε κάτω από τη μπλούζα του για να τον κρατάει ψηλά.

Τύχη ή Θεός;

Μας θυμίζει με συγκίνηση τον Wilson, τη μπάλα του ναυαγού Tom Hanks!
Τα υπόλοιπα λίγο πολύ γνωστά.

Στο άκουσμα της είδησης πως βρέθηκε ζωντανός ο ένας αγνοούμενος, η χαρά όλου του κόσμου μεγάλη! Κανάλια, sites, social media και η είδηση της διάσωσης έκανε τον γύρο της Ελλάδας μέσα σε μερικά μόνο λεπτά!

Με μικρό σκάφος του λιμενικού οδηγήθηκε στο λιμάνι της Νέας Σκιώνης. Στη διαδρομή, τον βλέπουμε στη φωτογραφία να μιλάει με τους δικούς του ανθρώπους για πρώτη φορά.
Από την άλλη μεριά της γραμμής…. Χαρά; Συγκίνηση; Δάκρυα; Βρέθηκε ζωντανός ο αγαπημένος τους μετά από 19 ώρες στη θάλασσα, στο τελείωμα μιας κακοκαιρίας!
Στο λιμάνι της Νέας Σκιώνης κάτι πρωτοφανές!

Ενώ ο κολυμβητής παραλαμβάνεται από διασώστες του ασθενοφόρου Κασσάνδρας, εθελοντές, πολίτες, δημοσιογράφοι ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΝ τον επιζήσαντα, η χαρά είναι πολύ μεγάλη!

Ένα “από καρδιάς αυθόρμητο χειροκρότημα” που εκείνη την ώρα ίσως να απευθυνόταν και σε όλους τους απλούς ανθρώπους, εθελοντές, υπαλλήλους και υπηρεσίες, που εργάστηκαν συντονισμένα και σκληρά δύο ημέρες!

Ο 30χρονος διακομίζεται επειγόντως, κάνοντας πρώτα μια στάση στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρειας για να σταθεροποιηθεί. Εκεί τον περιμένει ο Πατέρας του, η Δήμαρχος Κασσάνδρας και ο Πρόξενος της Β. Μακεδονίας.

Πώς άντεξες το κρύο;

“Όταν κρύωνα κολυμπούσα” είπε χαμογελαστός στη Δήμαρχο Κασσάνδρας. Δεν αγχώθηκε, δεν ξόδεψε άδικα τις δυνάμεις του, άφηνε να τον οδηγεί το ρεύμα…
“Σας ευχαριστώ όλους”…

Σε λίγη ώρα διακομίζεται για περαιτέρω εξετάσεις στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, όπου και νοσηλεύεται για 24 ώρες περίπου.

Ένας ακόμη αγνοούμενος μένει, ένα ακόμη θαύμα!

Οι προσπάθειες συνεχίζονται τρίτη μέρα, χωρίς να βρεθεί ο 28χρονος κολυμβητής.
Ο 30χρονος που σώθηκε, αναφέρει πως δεν τον ξαναείδε, συμπληρώνοντας πως δεν ξέρει να κολυμπάει καλά. Άραγε κατάφερε να βρει κάποιο πλαστικό ή φουσκωτό στη θάλασσα για να τον κρατάει ψηλά; Θα υπομείνει τη δίψα; Θα αντέξει τις εναλλαγές ζέστης και κρύου; ΧΕΡΙ ΘΕΟΥ μόνο, θα μπορούσε να τον σώσει. Ο ΘΕΟΣ, οι υπηρεσίες και οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ που τον ψάχνουν. Οι προσπάθειες και οι προσευχές συνεχίζονται, ένας νέος άνθρωπος μπορεί να σωθεί!”

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

#Χαλκιδική #KidsSaveLives #Λιμενικό #Αγνοούμενοι