Στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου, στα Στάγειρα Χαλκιδικής, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, προχώρησαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση μελετών για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών των μνημείων και ειδικότερα των στατικών προβλημάτων του βυζαντινού διατειχίσματος, καθώς και για τη διαμόρφωση δρόμων πρόσβασης από τις εισόδους προς τον αρχαιολογικό χώρο. Περιλαμβάνονται  ακόμη εργασίες για την εξασφάλιση πρόσβασης, περιήγησης, ασφάλειας και προβολής, καθώς και κατεπείγουσες εργασίες συντήρησης, κυρίως για τη στερέωση τμημάτων του τείχους της κλασικής ακρόπολης.

«Προτροπή του Γ. Σκιαδαρέση πήραμε την πρωτοβουλία, καθώς μας εξήγησε ότι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε πράγματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς θα αναδείξουν την ομορφιά των αρχαίων Σταγείρων. Είναι ένα βήμα για να ξεκινήσει ξανά το έργο στα Αρχαία Στάγειρα. Δυστυχώς τον Αριστοτέλη, τον αρχαίο μας φιλόσοφο, που τον γνωρίζουμε όλοι, δεν τον έχουμε αναδείξει όσο θα έπρεπε», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γιώργος.

«Ο δήμος μας σκοπεύει να εντάξει πολλές μορφές τουρισμού στο πρόγραμμα προβολής που εκπονεί και μια από αυτές είναι οι αρχαιότητές μας», επεσήμανε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης. «Θα δούμε τα αρχαία Στάγειρα να αναπτύσσονται ακόμη περισσότερο και να εξελίσσονται σε μια πορεία διαχρονική», κατέληξε ο κ. Βαλιάνος.