«Από τις αρχές Ιουνίου είχαμε πει ότι το ”peak” θα γίνει 15 – 25 Ιουλίου» δήλωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη μέγιστη τιμή του θα κυμανθεί μεταξύ 20.000 και 22.000.

Τόνισε ότι τον Αύγουστο θα ακολουθήσει μια βραδεία αποκλιμάκωση αλλά εξαιτίας του ελληνικού καλοκαιριού με τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τους γάμους και τον Δεκαπεντάυγουστο, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς θα συμβεί. «Θα παραμείνουμε και τον Αύγουστο ψηλά σε κρούσματα, μπορεί να μην φτάσουμε τις 25.000 αλλά δεν θα πέσουμε κάτω από τις 10», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, σημείωσε ότι κατά μέσο όρο γίνονται 300-350 εισαγωγές ημερησίως, οι οποίες διακινούνται πάρα πολύ γρήγορα χωρίς να επιβαρύνουν το ΕΣΥ.

Σχετικά με τη 4η δόση εμβολίου επανέλαβε ότι επιβάλλεται να την πραγματοποιήσουν οι άνω των 60, ενώ οι κάτω των 60 δεν θα πρέπει γενικώς να την κάνουν εκτός κι αν έχουν ειδικούς λόγους (λόγω υποκείμενου νοσήματος) και τους συζητήσουν με τον γιατρό τους για να αποφασίσουν.

«Δε θα τους κάνει κακό  να το ξεκαθαρίσουμε, αλλά δεν έχει αποδειχθεί διακριτή ωφέλεια για αυτή την ιατρική ομάδα. Όταν μια ιατρική πράξη δεν προάγει διακριτά την υγεία του ανθρώπου δεν μπορούμε να τη συστήσουμε. Στους άνω τους 60 έχει αποδειχθεί ισχυρή ωφέλεια», πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τέλος τόνισε ότι διαφωνεί με την απόφαση  του ΕΟΔΥ να διακόψει τις ημερήσιες εκθέσεις και ανέφερε ότι θα πρέπει να δίδονται καθημερινά τα δεδομένα και να γίνεται μια περίληψη των αριθμών μια φορά την εβδομάδα.

Λινού: Απαραίτητη η 4η δόση για τους ευάλωτους

«Απαραίτητη» χαρακτήρισε την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τους «ανθρώπους που είναι ευάλωτοι η 4η δόση» και παραδέχθηκε πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσουμε τους ανθρώπους να κάνουν την 4η δόση».

Ερωτηθείσα για το πότε θα κορυφωθεί το νέο κύμα της πανδημίας, απάντησε πως, «το πώς ζούμε και τι μέτρα παίρνουμε θα καθορίσει το πότε».

Αναφορικά με τη χρήση της μάσκας, την χαρακτήρισε «επιβεβλημένη σε κλειστούς χώρους και χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς».

Σχετικά με το νέο εμβόλιο, που θα καλύπτει περισσότερες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, το οποίο ετοιμάζουν Pfizer και Moderna, εξήγησε πως, «δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει υποστεί καμία κρίση».

Προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει και νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού και κατέληξε λέγοντας πως «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι επιβαρύνει το εμβόλιο, αντιθέτως, αν έχεις νοσήσει, δεν σημαίνει ότι αν νοσήσεις πάλι θα το περάσεις πιο ελαφριά» και συμπλήρωσε πως το νέο εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο πριν από τον Οκτώβριο.

Πηγή: real.gr