Κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποίησε ο βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ενέργειας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας Απόστολος ζητώντας μεγαλύτερη επιδότηση θέρμανσης σε περιοχές της Χαλκιδικής με μεγάλο υψόμετρο.

Στην παρέμβασή του ο κ. Πάνας αναφέρει στους αρμόδιους Υπουργούς, πως η Χαλκιδική εκτός από την τεράστια ακτογραμμή της διαθέτει και πολλές ορεινές περιοχές με αρκετά μεγάλο υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως η Αρναίαη Βαρβάρα, η Μ.Παναγία, το Νεοχώρι, , το Παλαιοχώρι, ο Στανός, ο Ταξιάρχης, αλλά και ο Βάβδος Χαλκιδικής με υψόμετρο που ξεπερνά τα 1000 μέτρα, όπου ο χειμώνας είναι βαρύς και η κατανάλωση καυσίμων θέρμανσης από τους πολίτες, γίνεται μέχρι και τις πρώτες μέρες των καλοκαιρινών μηνών.

Έτσι τονίζει ο βουλευτής, πως τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης πρέπει να δίνονται με πολύ μεγαλύτερη δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα και εκτός των πληθυσμιακών, εισοδηματικών, και περιουσιακών κριτηρίων να προστεθούν ακόμη δύο κριτήρια, του μεγάλου υψομέτρου και των ειδικών μετεωρολογικών και κλιματικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Ο κ. Πάνας ανέφερε: «Με την παρέμβασή μου αυτή ζητώ από τους συναρμόδιους Υπουργούς, να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία ενός δικαιότερου συστήματος για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, δίνοντας μεγαλύτερα ποσά στις ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής αλλά και της επικράτειας με μεγαλύτερη διάρκεια χειμώνα».

Το ακριβές κείμενο της ΕΡΩΤΗΣΗΣ του κ. Πάνα έχει ως εξής:

Απ5911/20/06/2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τους κ.κ. Υπουργούς 1) Οικονομικών κ.Χρήστο Σταϊκούρα

                                                 2) Περιβάλλοντος και Ενεργείας κ. Κώστα Σκρέκα

«ΘΕΜΑ : Αύξηση επιδότησης θέρμανσης σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες ».

Κύριοι Υπουργοί

Όπως γνωρίζετε η Χαλκιδική εκτός από την τεράστια ακτογραμμή της διαθέτει και πολλές ορεινές περιοχές με αρκετά μεγάλο υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ενδεικτικά σας αναφέρω την Αρναίαη Βαρβάρα,τη Μ.Παναγία, το Νεοχώρι, το Παλαιοχώρι, το Στανό, τον Ταξιάρχη, αλλά και τονΒάβδο Χαλκιδικής με υψόμετρο που ξεπερνά τα 1000 μέτρα.

Στις περιοχές αυτές μάλιστα της Χαλκιδικής αλλά και ανά την επικράτεια η διάρκεια του χειμώνα είναι μεγάλη, οι θερμοκρασιακές μεταβολές σε σχέση με άλλες περιοχές είναι τεράστιες , έως και τους 10-15 βαθμός Κελσίου (°C) , αναγκάζοντας μάλιστα τους κατοίκους τέτοιων περιοχών να καταναλώνουν καύσιμες ύλες για τη θέρμανσή τους μέχρι και τις πρώτες μέρες των καλοκαιρινών μηνών.

Δεδομένου ότι η κατάσταση αυτή εντείνεται και από το κύμα ακρίβειας σε όλα τα αγαθά της τελευταίας περιόδου.

Δεδομένου ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα.

Δεδομένου ότι τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης πρέπει να δίνονται με πολύ μεγαλύτερη δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα εκτός των πληθυσμιακών, εισοδηματικών, και περιουσιακών κριτηρίων.

Δεδομένου ότι το επίδομα πρέπει να βασίζεται στις ώρες θέρμανσης που πραγματικά χρειάζεται σε ετήσια βάση κάθε νοικοκυριό και να είναι διαφορετικό ανάλογα με τις ειδικές μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

 Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί :

-Προτίθεσθε να προχωρήσετε στη δημιουργία ενός δικαιότερου συστήματος για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης δίνοντας μεγαλύτερα ποσά στις περιοχές όπου έχουν μεγαλύτερο υψόμετρο και δυσμενέστερες κλιματολογικές συνθήκες από άλλες περιοχές;

Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής

                                                                                                                       Πάνας Απόστολος