Αποκαλυπτικός ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης για το θέμα των δασικών χαρτών κατά την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη Χαλκιδική την Τετάρτη 13 Ιουλίου.

Ο κ. Αραβώσης χαρακτήρισε χάος την κατάσταση που παρέλαβε το αρμόδιο Υπουργείο με χιλιάδες ενστάσεις και αβεβαιότητα από κάθε πλευρά για τον χαρακτήρα των εκτάσεων. Επενδυτές και ιδιώτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι όπως τόνισε, με αποτέλεσμα, να υπάρξουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Η ενοποίηση των δασικών υπηρεσιών καθετοποιημένα κάτω από την ομπρέλα της νέας Γραμματείας Δασών άλλαξε τα δεδομένα προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων. «Είμαστε στην τελική ευθεία, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στο σύνολό τους, και τις δυνατότητες υποβολής αντιρρήσεων, αλλά και με σοβαρές αλλαγές μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων που κάνουμε», τόνισε ο κ. Αραβώσης.

Η τελευταία ρύθμιση περί δασωμένων αγρών, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η επίλυση πολλών ζητημάτων για τα οποία σύντομα θα εκδοθεί εγκύκλιος.

Στη Χαλκιδική, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εκχερσωμένες εκτάσεις, και κυρίως αφού ο νόμος βασίζεται στο σύνταγμα με τις αεροφωτογραφίες του 1945. «Για αυτές τις εκτάσεις ετοιμαζόμαστε να βρούμε σοβαρή λύση μέσω μελέτης που θα τεκμηριώνει ότι υπάρχει κοινωνικό όφελος μέσα από τη ρύθμιση. Ως τον Οκτώβριο στοχεύουμε στο να κλείσουμε το 90 τοις εκατό των δασικών χαρτών. Ωστόσο, δεν τελειώνει εκεί το θέμα καθώς στη βουλή έχουμε ήδη τη διάταξη της διαδικασίας που λέγεται «πρόδηλο σφάλμα», κατά την οποίο κάθε πολίτης θα μπορεί να υποβάλει αίτημα στο δασαρχείο και αυτό θα πρέπει να κάνει τη διόρθωση και στον δασικό χάρτη», επεσήμανε ο κ. Αραβώσης και κατέληξε λέγοντας ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να διορθωθούν όλες οι αδικίες στο πλαίσιο της συνταγματικότητας.