Σε μια προσφορά αγάπης και ζωής προχώρησε η ΠΕΧ, με τη δωρεά 11 απινιδωτών σε τοπικές κοινότητες των δήμων της Χαλκιδικής και φορείς. Η εκδήλωση παράδοσης των υλικών έγινε το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Πολυγύρου παρουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος, προηγήθηκε μια σχετική έρευνα και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανάγκη σε συγκεκριμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα οι νέοι απινιδωτές θα τοποθετηθούν στις παρακάτω τοπικές κοινότητες:

Σανών, Δουμπιών και Παλαιόχωρας του Δήμου Πολυγύρου.

Ιερισσού, Στρατονίκης και Πυργαδικίων του Δήμου Αριστοτέλη.

Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς επίσης και στην Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο. Επίσης στον Πολύγυρο θα τοποθετηθεί απινιδωτής στο κτίριο διοίκησης της ΠΕΧ και στη Δ/νση συγκοινωνιών (Παλιό ΚΤΕΟ).

Ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος ανέφερε κατά την εκδήλωση:

«Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής δε γινόταν να μείνει αμέτοχη στην αγωνία των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νομού, για το πώς και πόσο άμεσα θα ανταποκριθούν σε επείγουσες για την ανθρώπινη ζωή καταστάσεις. Σε συνεργασία με την οργάνωση Κids save lives και το μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου κ. Αναστάσιο Σαμαρά, που εκπαιδεύει και πιστοποιεί τους κατοίκους της Χαλκιδικής στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και τη χρήση απινιδωτών. Προμηθεύει με απινιδωτές κατοικημένες και πολυσύχναστες περιοχές και οργανώνει τις τοπικές κοινωνίες για την ανταπόκρισή τους στα πρώτα κρίσιμα λεπτά για την ανθρώπινη ζωή. Αυτό είναι μόνο η αρχή».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Κατερίνα Ζωγράφου, εκπρόσωποι των Δήμων και των κοινοτήτων και της Αστυνομικής Δ/νσης Χαλκιδικής, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, ο Αντιδήμαρχος Σιθωνίας κ. Νίκος Χριστοδούλου, ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Χρήστος Κομπόγιαννος και ο Αστυνομικός Υποδ/ντής Χαλκιδικής κ. Θεόδωρος Ρούμκος, οι οποίοι με την παραλαβή των απινιδωτών ευχαρίστησαν την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και τον αντιπεριφερειάρχη για αυτή την τόσο σημαντική κίνηση.

Η κα. Ζωγράφου σε δηλώσεις της τόνισε μεταξύ άλλων: «Μετά από σκέψεις ετών δημιουργήθηκε μια υποδομή ουσίας στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επικέξαμε τις μικρές κοινότητες για τη δωρεά των απινιδωτών και με το KidsSaveLives εκπαιδεύσαμε τους πολίτες και το προσωπικό της ΠΕΧ».

Από τον Αριστοτέλη, ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία κι όπως είπε, η προσπάθεια βρίσκει συμπαραστάτη την τοπική αυτοδιοίκηση, και θα είναι μεγάλη επιτυχία έστω κι αν σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Τα Δουμπιά και τα Σανά όπως επεσήμαναν οι πρόεδροι των κοινοτήτων δείχνουν μεγάλη συμμετοχή εθελοντών προς εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον Χρήστο Κομπόγιαννο, αντιδήμαρχο Πολυγύρου, άλλοι δυο απινιδωτές θα δοθούν από τον δήμο στις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες του δήμου στα Ζερβοχώρια, όπου μέχρι τώρα έχουν εκπαιδευτεί 25 άτομα.

Στα Πυργαδίκια ήδη πέντε κάτοικοι έχουν λάβει εκπαίδευση και ακολουθούν κι άλλοι, ενώ στη Σιθωνία εξαπλώνεται το δίκτυο σχεδόν σε όλο τον δήμο. Ο Νίκος Χριστοδούλου, αντιδήμαρχος Σιθωνίας μίλησε για την αναγκαιότητα να μπουν παντού απινιδωτές, επικαλούμενος παραθεριστές του δήμου που με αγωνία ζητούν πληροφορίες για ιατρική κάλυψη λόγω ανθρώπων μεγάλης ηλικίας που επισκέπτονται τον δήμο.

Ο κ. Τάσος Σαμαράς από το KidsSaveLives ανέφερε μιλώντας στο Xalkidikipolitiki ότι η Χαλκιδική είναι πρώτη στον χάρτη των απινιδωτών αυτή τη στιγμή. «Ο νομός είναι πρότυπο για όλη τη χώρα. Μόνο στην Αρναία υπάρχουν 150 πιστοποιημένοι ανανήπτες», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε την αναγκαιότητα να μπουν οι πρώτες βοήθειες σε όλα τα σχολεία και κάθε μαθητής βγαίνοντας από το λύκειο να έχει βασικές γνώσεις. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή κινητών που βρίσκεται σε λειτουργία και κινητοποιεί εθελοντές ανανήπτες του δικτύου με τη βοήθεια της τεχνολογίας όταν παρουσιάζεται επείγον περιστατικό».