Ο δήμος Νέας Προποντίδας είναι μεταξύ των 162 δήμων της χώρας που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο για την εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) με απώτερο σκοπό την εφαρμογή μιας πολιτικής για τα ελληνικά δεδομένα, που θα εγγράφεται στη γενικότερη ευρωπαϊκή στρατηγική για βιώσιμες μετακινήσεις και που θα αναδείξει τον δήμο Νέας Προποντίδας σε μια περιοχή όμορφη, βιώσιμη, ανθρώπινη για τους κατοίκους και ελκυστική για τους επισκέπτες.

Η σύμβαση εκπόνησης του σχεδίου υπεγράφη από τον δήμαρχο Μ. Καρρά και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας Τσακούμη Γεώργιο (Τεχνική Εταιρεία Μελετών: CONSORTIS). Είναι ύψους 188.945,00 € (με Φ.Π.Α.) και έχει διάρκεια 24 μήνες.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) είναι ένα Στρατηγικό Σχέδιο, το οποίο βασίζεται σε υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη αρχές, όπως είναι η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες αποφάσεων, η ολιστική προσέγγιση στην άσκηση πολιτικής, καθώς και η συνεχής αξιολόγηση των παρεμβάσεων. Βασικό κριτήριο για την εκπόνηση του σχεδίου είναι η ικανοποίηση των υφιστάμενων και των μελλοντικών αναγκών μετακίνησης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για τον δήμο Νέας Προποντίδας, προέκυψε από την ανάγκη επίλυσης ενός μεγάλου αριθμού προβλημάτων άμεσα συνυφασμένων με την κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών και της γενικότερης κυκλοφοριακής οργάνωσης της περιοχής μελέτης.

Ο στόχος του ΣΒΑΚ είναι η καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων οδικών υποδομών για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου Νέας Προποντίδας μέσω ενός συστήματος που στο επίκεντρο θέτει τον μετακινούμενο πολίτη ως πεζό, χρήστη ποδηλάτου και χρήστη μέσων μαζικής μεταφοράς και τελευταία ως οδηγό και επιβάτη Ι.Χ. Η υλοποίηση ενός ΣΒΑΚ είναι μια συνεχής διαδικασία, στην οποία, κάτω από τον συντονιστικό ρόλο του δήμου, εμπλέκονται μια πληθώρα φορέων και επιστημόνων, αλλά και το ευρύ κοινό και όργανα εκπροσώπησης αυτού. Βασική αρχή των ΣΒΑΚ είναι η συμμετοχικότητα όλων των εμπλεκομένων. Στo πλαίσιo εκπόνησης του, σε επόμενη φάση, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός σύνδεσμος στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου, από όπου θα μπορούν οι πολίτες, εμπλεκόμενοι φορείς και όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνονται για την πορεία και εξέλιξή του, καθώς και να καταθέτουν τις απόψεις τους.

Η συμμετοχή και συνεργασία σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία και την εξέλιξη του έργου με στόχο την δημιουργία ενός καλύτερου μεταφορικού συστήματος και τη βελτίωση της μετακίνησης στον δήμο.