Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την Εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής” 

 

Αποκαλυπτικός ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης για το θέμα των δασικών χαρτών κατά την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη Χαλκιδική.

Χιλιάδες ενστάσεις και αβεβαιότητα από κάθε πλευρά για τον χαρακτήρα των εκτάσεων ήταν η εικόνα που παρέλαβε το Υπουργείο Περιβάλλοντος σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, που περιέγραψε τον εγκλωβισμό επενδυτών και ιδιωτών όσον αφορά την αδυναμία εκμετάλλευσης εκτάσεων.

«Το Υπουργείο έπρεπε να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην ενοποίηση των δασικών υπηρεσιών καθετοποιημένα κάτω από την ομπρέλα της νέας Γραμματείας Δασών, που άλλαξε τα δεδομένα προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων. «Είμαστε στην τελική ευθεία, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στο σύνολό τους, και τις δυνατότητες υποβολής αντιρρήσεων, αλλά και με σοβαρές αλλαγές μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων που κάνουμε», τόνισε ο κ. Αραβώσης.

Η τελευταία ρύθμιση περί δασωμένων αγρών, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η επίλυση πολλών ζητημάτων για τα οποία σύντομα θα εκδοθεί εγκύκλιος.

Στη Χαλκιδική, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εκχερσωμένες εκτάσεις, και κυρίως αφού ο νόμος βασίζεται στο σύνταγμα με τις αεροφωτογραφίες του 1945. «Για αυτές τις εκτάσεις ετοιμαζόμαστε να βρούμε σοβαρή λύση μέσω μελέτης που θα τεκμηριώνει ότι υπάρχει κοινωνικό όφελος μέσα από τη ρύθμιση. Ως τον Οκτώβριο στοχεύουμε στο να κλείσουμε το 90 τοις εκατό των δασικών χαρτών. Ωστόσο, δεν τελειώνει εκεί το θέμα καθώς στη βουλή έχουμε ήδη τη διάταξη της διαδικασίας που λέγεται «πρόδηλο σφάλμα», κατά την οποίο κάθε πολίτης θα μπορεί να υποβάλει αίτημα στο δασαρχείο και αυτό θα πρέπει να κάνει τη διόρθωση και στον δασικό χάρτη», επεσήμανε ο κ. Αραβώσης και κατέληξε λέγοντας ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να διορθωθούν όλες οι αδικίες στο πλαίσιο της συνταγματικότητας.

Στο μεταξύ, παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιουλίου 2022. Η παράταση αφορά τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021 και για τους οποίους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων αρχικά εξέπνεε στις 15 Ιουλίου.

Η απόφαση ελήφθη λόγω των συνθηκών, που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση και οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του ελληνικού κτηματολογίου.