Ο Παρθενώνας είναι ένα παραδοσιακό χωριό το οποίο έχει κάτι που σε μαγνητίζει από την πρώτη ματιά και σε κερδίζει.

Σκαρφαλωμένος στις πλαγιές του όρους Ίταμος σε υψόμετρο 350 μέτρων, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το Ν. Μαρμαρά του δήμου Σιθωνίας, ο παραδοσιακός οικισμός του Παρθενώνα γιορτάζει κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου, ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονα, και πανηγυρίζει.

Τα καλοδιατηρημένα παραδοσιακά Μακεδονίτικα σπίτια με τις περιποιημένες λουλουδάτες τους αυλές και τις χαρακτηριστικές στρόγγυλες καμινάδες συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, το οποίο μοιάζει να έχει βγει από πίνακα ζωγραφικής.

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά θα συναντήσετε και την ιστορική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου. Πρόκειται για έναν αρκετά παλιό ναό (1837) που χρονολογείται την εποχή της Τουρκοκρατίας. Έξω από την ανατολική πλευρά του ναού υπάρχει λιθανάγραφη επιγραφή που αναγράφει «1837» και δηλώνει το έτος που ξαναχτίστηκε ο ναός μετά τις καταστροφές που υπέστη το 1821 και το 1854, ενώ το καμπαναριό με τις τρεις καμπάνες χτίστηκε το 1925. Εξωτερικά ο ναός έχει ξυλόγλυπτη διακόσμηση, ενώ εσωτερικά ξεχωρίζει η περίτεχνη ξύλινη οροφή, το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το δεσποτικό και ο άμβωνας, όπου διακρίνονται στις τέσσερις πλευρές του οι μορφές των τεσσάρων Ευαγγελιστών με την αναγραφή 1868. Χαρακτηριστικό του ναού είναι η κτιστή κολυμβήθρα που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για τη βάπτιση των παιδιών. Μέχρι και το 1930 στον περίβολο του ναού υπήρχε νεκροταφείο.

Ο ναός σήμερα ανοίγει μόνο σε μεγάλες αργίες και γιορτές, όπως στη γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα που πανηγυρίζει όλο το χωριό.

Συγκεκριμένα κάθε 26 Ιουλίου, παραμονή της εορτής του Αγίου, πλήθος κόσμου σπεύδει στο παλιό χωριό της Σιθωνίας για να προσευχηθεί και να ανάψει ένα κεράκι στον ανάργυρο γιατρό, τον Άγιο Παντελεήμονα. Με ευλάβεια και κατάνυξη γεμίζει τόσο ο εσωτερικός χώρος του ναού όσο και ο εξωτερικός του. Στη συνέχεια, αφού τελειώσει ο πανηγυρικός εσπερινός, όλοι κατευθύνονται στην γραφική πλατεία του οικισμού με τα υπεραιωνόβια πλατάνια για να απολαύσουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του συλλόγου “Ο Παρθενών”, να φάνε και να χορέψουν έως το ξημέρωμα.

Την επόμενη ημέρα, ανήμερα της εορτής τελείται με ευλάβεια η θεία λειτουργία και ακολουθεί το παραδοσιακό κουρμπάνι που μοιράζεται στους πιστούς με την ευλογία του παπά. Παλιότερα έβραζαν μανέστρα με κρέας σε μεγάλα καζάνια, ενώ φέτος μαγείρεψαν σουπιές με κριθαράκι.

Το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμων στον Παρθενώνα είναι διαφορετικό, καθώς ξυπνά χιλιάδες αναμνήσεις…Η ιστορική εκκλησία, η γραφική πλατειούλα με το μουσείο, τα πεσμένα φύλλα από τα αγέρωχα δέντρα δημιουργούν ένα μοναδικό αγνό τοπίο που μοιάζει σαν να μη το άγγιξε ποτέ ο χρόνος.