Καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, ισχαιμία του μυοκαρδίου και πνευμονικό οίδημα έδειξε η νεκροψία που έγινε στον 23χρονο φοιτητή που έχασε αιφνίδια τη ζωή του κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Σίφνο. Παράλληλα, αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, εντός περίπου 20 ημερών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 23χρονος είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό, όπως προκύπτει και από τα τεστ που είχε κάνει. Είχε μάλιστα ανεβάσει πυρετό, μία μέρα πριν χάσει τη ζωή του, ωστόσο ένιωσε καλύτερα και πήγε στην παραλία για μπάνιο.

Γιατροί που μίλησαν στο protothema.gr εξηγούν πως ο κορωνοϊός μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές στη λειτουργία της καρδιάς και να ευθύνεται για τον αιφνίδιο θάνατο του νεαρού φοιτητή που, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχασε μέσα σε 15 λεπτά τη ζωή του.

Ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στη Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΠΓΝΑ «Αττικόν», σχολιάζοντας τα πρώτα ευρήματα που αφορούν στον θάνατο του 23χρονου εξηγεί ότι «αν και θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα δείγματα που ελήφθησαν μετά θάνατον, θα πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι ο αιφνίδιος θάνατος δεν είναι τελικά ένα σπάνιο φαινόμενο, ακόμα και όταν έχουμε να κάνουμε με νεαρά άτομα».

Αναφορικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο άτυχος νέος νοσούσε από κορωνοϊό -τόσο το self τεστ που είχε κάνει ο ίδιος όσο και το rapid test που του έγινε στο Κέντρο Υγείας Σίφνου είχαν θετικό αποτέλεσμα- ο κ. Χαλβατσιώτης αναφέρει πως ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές επιπλοκές.

«Αν και έχουμε συνδέσει τον κορωνοϊό κυρίως με τις βλάβες που προκαλεί στους πνεύμονες -τουλάχιστον το αρχικό στέλεχος που εντοπίστηκε στην Γουχάν- στην πορεία της πανδημίας διαπιστώσαμε ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες και στο καρδιαγγειακό σύστημα» εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας είναι πολλά τα περιστατικά ασθενών που λόγω της βαριάς νόσησης από κορωνοϊό κατέληξαν να χάσουν τη ζωή τους λόγω πνευμονικής εμβολής και καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας. Όπως παρατήρησε, εφόσον και το PCR test (μοριακό) που έγινε στον άτυχο 23χρονο μετά θάνατον επιβεβαιώσει τη μόλυνσή του από κορωνοϊό -υπενθυμίζεται ότι είχε εμφανίσει πυρετό μια μέρα πριν χάσει τη ζωή του- τότε δεν αποκλείεται ο θάνατος να θεωρηθεί απόρροια της μόλυνσης από κορωνοϊό.

Ο Σπύρος Παπαϊωάννου, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, εξηγεί στο protothema.gr ότι «ο κορωνοϊός όντως προκαλεί σοβαρές βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα και τους πνεύμονες. Σε σπάνιες μάλιστα περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα με δυσμενείς συνέπειες για την υγεία του ασθενή».

Υπενθυμίζει, δε, ότι ο εμβολιασμός δεν συντελεί σε 100% προστασία από τη μόλυνση, αλλά σε κάθε περίπτωση περιορίζει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

«Καθημερινά βλέπουμε περιστατικά ασθενών με Covid-19 – εμβολιασμένων και μη-, που ο κορωνοϊός έχει προσβάλλει το μυοκάρδιο και έχει προκαλέσει μυοκαρδίτιδα. Βέβαια στην περίπτωση ενός νέου ανθρώπου όπως ο άτυχος νεαρός θα πρέπει να διερευνηθούν αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες», λέει ο κ. Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, «στις περιπτώσεις αιφνιδίου θανάτου, δηλαδή του θανάτου που έχει επέλθει εντός δύο ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, πρέπει να αναζητούνται και άλλα αίτια όπως, γενετικές ανωμαλίες που δεν έχουν διαγνωστεί στο παρελθόν. Τέτοιες είναι η ανώμαλη έκφυση των στεφανιαίων αγγείων, η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια αλλά και αρρυθμιολογικά προβλήματα στο ‘ηλεκτρικό σύστημα’ της καρδιάς».

Ο κ. Παπαϊωάννου υπενθυμίζει ότι νεαρά και γυμνασμένα άτομα αρκετές φορές έχει βρεθεί να πάσχουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια εκ γενετής αφού έχει επέλθει αιφνίδιος θάνατος.

Τέλος μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέοι και γυμνασμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερους υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου 2 της αγγειοτενσίνης (ACE-2), τους οποίους χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλει στα κύτταρα του πνεύμονα.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ιστολογικών και βιοχημικών εξετάσεων συνδυαστικά με το πόρισμα της νεκροψίας του 23χρονου, ο κ. Παπαϊωάννου υπενθυμίζει ότι «από εκεί θα φανεί η πιθανή αιτία που οδήγησε στον θάνατο τον νεαρό, αν και θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που τα μεταθανάτια ευρήματα δεν μας δίνουν πάντα μια σαφή και καταληκτική απάντηση».

Ένιωσε πόνο και κατέληξε μέσα σε 15 λεπτά

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο 23χρονος στις 25 Ιουλίου εμφάνισε πυρετό με αποτέλεσμα την ίδια ημέρα να λάβει αντιπυρετική θεραπεία. Μια ημέρα μετά και συγκεκριμένα το πρωί στις 26 Ιουλίου έκανε τεστ για κορωνοϊό, στο οποίο βρέθηκε θετικός.

Όπως όλα δείχνουν εκείνος συνέχισε κανονικά το καλοκαιρινό του πρόγραμμα με αποτέλεσμα να επισκεφτεί μαζί με την παρέα του την παραλία του κάμπινγκ, όπου είχε κατασκηνώσει. Λέγεται πως εκεί που κάθονταν όλοι μαζί αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία με πόνους στο στομάχι, με τους φίλους του να προσπαθούν να τον βοηθήσουν.

Εκείνος έκανε αμέσως εμετό και τα επόμενα 15 λεπτά ήταν και τα τελευταία της ζωή του, καθώς κατέρρευσε κι έχασε τις αισθήσεις του.

Όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα στο protothema.gr ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας πλήρη εικόνα θα έχει μόλις ολοκληρωθούν και οι εργαστηριακές εξετάσεις: «Μέχρις ώρας αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως το παιδί υπέστη καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, ισχαιμία μυοκαρδίου, και πνευμονικό οίδημα. Βρισκόμαστε εν αναμονή των εργαστηριακών εξετάσεων για την πλήρη εικόνα. Εδώ ήρθε ως αναφερόμενο κρούσμα κορωνοϊού, ωστόσο δεν το γνωρίζουμε αυτό με σιγουριά θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων».

Πηγή: protothema.gr