Όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας εφαρμόστηκαν απόλυτα, τονίζει η εταιρεία, με ελικόπτερο της οποίας συνέβη το δυστύχημα στα Σπάτα.

Η εταιρεία Superior Air εξέδωσε ανακοίνωση για το τραγικό συμβάν σε ελικοδρόμιο στα Σπάτα, το οποίο κόστισε τη ζωή του 22χρονου Βρετανού Τζακ Φέντον. Η αδελφή και φίλος του άτυχου νεαρού δήλωσαν στην Daily Mail ότι δεν είχαν δοθεί οδηγίες στους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο. Η εταιρεία παρουσίασε μια διαφορετική εκδοχή.

«Η εταιρεία μας δηλώνει ότι εφάρμοσε απόλυτα κάθε προδιαγραφή και κανόνα ασφαλείας, ενώ, όπως πάντοτε, είχε μεριμνήσει για την αναλυτική ενημέρωση των επιβατών, τόσο με ειδικό video, που έλαβαν όταν έγινε η κράτηση της πτήσης, μετά κατά την είσοδο στο ελικόπτερο ηλεκτρονικά, όσο και με προφορική παροχή οδηγιών και επίδειξη, σχετικά με τους κανονισμούς και τις διαδικασίες ασφαλείας και επιβίβασης/αποβίβασης», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας 

«Η πτητική δραστηριότητα της εταιρείας μας, από το έτος 2004 έως και σήμερα, έχει καταγράψει δεκάδες χιλιάδες ώρες πτήσης σε ένα ευρύ φάσμα αερομεταφορών το οποίο, εκτός από τη μεταφορά προσώπων, περιλαμβάνει έργα όπως αεροδιακομιδή ασθενών και αεροφωτογραφήσεις, χωρίς να καταγραφεί το παραμικρό ατύχημα. Παραλλήλως, είμαστε πιστοποιημένος φορέας εκπαίδευσης και εξέτασης χειριστών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, έχοντας εκπαιδεύσει παραπάνω από 350 πιλότους, οι οποίοι παρέχουν με επιτυχία τις υπηρεσίες τους σε πολλές αεροπορικές εταιρείες, ανά τον κόσμο.

Σε σχέση με το τραγικό συμβάν της 25.7.2022, η εταιρεία μας δηλώνει ότι εφάρμοσε απόλυτα κάθε προδιαγραφή και κανόνα ασφαλείας, ενώ, όπως πάντοτε, είχε μεριμνήσει για την αναλυτική ενημέρωση των επιβατών, τόσο με ειδικό video, που έλαβαν όταν έγινε η κράτηση της πτήσης, μετά κατά την είσοδο στο ελικόπτερο ηλεκτρονικά, όσο και με προφορική παροχή οδηγιών και επίδειξη, σχετικά με τους κανονισμούς και τις διαδικασίες ασφαλείας και επιβίβασης/αποβίβασης.

Το περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ είμαστε σε πλήρη επαφή και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, θέτοντας κάθε διαθέσιμο στοιχείο στη διάθεση των υπευθύνων».

«Δεν μας είχαν δοθεί οδηγίες» 

Η αδελφή του Τζακ Φέντον, Ντέιζι, δήλωσε στην Daily Mail ότι δεν είχαν δοθεί οδηγίες στους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο και διέψευσε τις αναφορές ότι ο 22χρονος γύρισε πίσω για να βγάλει selfie.

«Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Τζακ έκανε βόλτα με ελικόπτερο. Οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσο προσεκτικός, αν μη τι άλλο, ήταν. Όλα τα υπόλοιπα, ότι έτρεξε πίσω στο ελικόπτερο και παραβίασε τα πρωτόκολλα, είναι ανοησίες. Γιατί; Επειδή δεν υπήρχαν πρωτόκολλα. Ποτέ δεν τους είπαν τι να κάνουν και τι να μην κάνουν», δήλωσε.

«Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι τον οδήγησε πίσω. Ίσως ξέχασε κάτι. Αλλά να λένε ότι γύρισε πίσω για να βγάλει selfie είναι ανοησία και ψέμα», συμπλήρωσε.

Ο Τζακ Στάντον-Γκλιβς, που βρισκόταν στο ίδιο ελικόπτερο, επίσης είπε ότι δεν τους είχαν δοθεί οδηγίες.

«Δεν μας είχαν δοθεί οδηγίες όταν βγήκαμε από το ελικόπτερο και κανείς δε μας συνόδευσε στο lounge. Αυτό που έκαναν ήταν να ανοίξουν τις πόρτες για εμάς. Αποβιβαστήκαμε μόνοι μας και κανείς δε σταμάτησε τον Τζακ από το να πάει στο πίσω μέρος τού ελικοπτέρου. Κανείς από εμάς δεν είχε πάει στο lounge προτού συμβεί το δυστύχημα», δήλωσε ο 20χρονος στην Daily Mail.

«Ίσως ξέχασε το τηλέφωνο» 

Ένα από τα σενάρια που φέρεται να εξετάζουν οι ελληνικές αρχές είναι η περίπτωση ο 22χρονος να ξέχασε το τηλέφωνό του στο ελικόπτερο και να γύρισε να το πάρει.

«Η έρευνά μας συνεχίζεται, αλλά ένα από τα ζητήματα που εξετάζουμε είναι την περίπτωση ο Τζακ να ξέχασε το κινητό του στο ελικόπτερο και για αυτό να επέστρεψε να το πάρει», δήλωσε στην Daily Mail εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Ακόμη είμαστε στη διαδικασία των καταθέσεων, αλλά αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι, λίγες στιγμές προτού σκοτωθεί. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, θα στείλουμε τον φάκελο στον εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα απαγγελθούν κατηγορίες», συμπλήρωσε.

Πηγή: lifo