Παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς συνέβη το δυστύχημα με ελικόπτερο στα Σπάτα, κατά το οποίο ο Τζακ Φέντον (Jack Fenton) διαμελίστηκε. Η εταιρεία που νοίκιασε τα ελικόπτερα στο θύμα και τους φίλους του, ισχυρίζεται πως τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας, την ώρα που η πλευρά του 22χρονου Τζακ υποστηρίζει το αντίθετο

Ειδικότερα, η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας αναφέροντας συγκεκριμένα πως «εφάρμοσε απόλυτα κάθε προδιαγραφή και κανόνα ασφαλείας, ενώ, όπως πάντοτε, είχε μεριμνήσει για την αναλυτική ενημέρωση των επιβατών, τόσο με ειδικό video, που έλαβαν όταν έγινε η κράτηση της πτήσης και ετέθη εκ νέου στη διάθεσή τους ηλεκτρονικά, κατά την είσοδο στο ελικόπτερο, όσο και με προφορική παροχή οδηγιών και επίδειξη, σχετικά με τους κανονισμούς και τις διαδικασίες ασφαλείας και επιβίβασης/αποβίβασης», όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Η πτητική δραστηριότητα της εταιρείας μας, από το έτος 2004 έως και σήμερα, έχει καταγράψει δεκάδες χιλιάδες ώρες πτήσης σε ένα ευρύ φάσμα αερομεταφορών το οποίο, εκτός από τη μεταφορά προσώπων, περιλαμβάνει έργα όπως αεροδιακομιδή ασθενών και αεροφωτογραφήσεις, χωρίς να καταγραφεί το παραμικρό ατύχημα. Παραλλήλως, είμαστε πιστοποιημένος φορέας εκπαίδευσης και εξέτασης χειριστών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, έχοντας εκπαιδεύσει παραπάνω από 350 πιλότους, οι οποίοι παρέχουν με επιτυχία τις υπηρεσίες τους σε πολλές αεροπορικές εταιρείες, ανά τον κόσμο.

Σε σχέση με το τραγικό συμβάν της 25.7.2022, η εταιρεία μας εφάρμοσε απόλυτα κάθε προδιαγραφή και κανόνα ασφαλείας, ενώ, όπως πάντοτε, είχε μεριμνήσει για την αναλυτική ενημέρωση των επιβατών, τόσο με ειδικό video, που έλαβαν όταν έγινε η κράτηση της πτήσης και ετέθη εκ νέου στη διάθεσή τους ηλεκτρονικά, κατά την είσοδο στο ελικόπτερο, όσο και με προφορική παροχή οδηγιών και επίδειξη, σχετικά με τους κανονισμούς και τις διαδικασίες ασφαλείας και επιβίβασης/αποβίβασης.

Το περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ είμαστε σε πλήρη επαφή και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, θέτοντας κάθε διαθέσιμο στοιχείο στη διάθεση των υπευθύνων».

Είχε ξεχάσει το κινητό του ο 22χρονος;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, εξετάζεται το σενάριο ο 22χρονος να επέστρεψε στο ελικόπτερο για να πάρει το κινητό του.

Οι ερευνητές απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο Τζακ Φέντον να προσπαθούσε να βγάλει selfie όταν πέθανε. Η αστυνομία και οι ανακριτές αεροπορικών ατυχημάτων διερευνούν τώρα τη θεωρία ο 22χρονος να ξέχασε το κινητό του ενώ αποβιβαζόταν από το ελικόπτερο και να έσπευσε πίσω για να το πάρει και μετά να στράφηκε κατά λάθος προς την περιστρεφόμενη έλικα.

Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας είπε στη Daily Mail: «Η έρευνά μας συνεχίζεται, αλλά από τα σημαντικότερα σενάρια που διερευνούμε είναι ο Τζακ να ξέχασε το κινητό του στο ελικόπτερο και γι’ αυτό να επέστρεψε ξαφνικά σε αυτό. Είμαστε ακόμη στη διαδικασία ολοκλήρωσης των ανακρίσεων, αλλά αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι, λίγες στιγμές πριν σκοτωθεί. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνά μας, θα στείλουμε τον φάκελο στον εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα απαγγελθούν κατηγορίες».

Τι υποστηρίζει η οικογένεια του 22χρονου

Η μικρότερη αδελφή του 22χρονου, Ντέιζι, διαψεύδει τις αναφορές ως «ανοησίες», λέγοντας ότι ο αδελφός της ήταν «προσεκτικός και επιφυλακτικός», αλλά δεν είχε ενημερωθεί σωστά από τον πιλότο Χρήστο Φραγκοπαναγή ή το προσωπικό εδάφους, οι οποίοι συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

«Το όσα λέγονται ότι έτρεξε πίσω προς τον έλικα και παραβίασε τα πρωτόκολλα, είναι σκουπίδια. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχουν πρωτόκολλα. Δεν τους είπαν ποτέ τι να μην κάνουν» λέει συγκεκριμένα η 20χρονη.

Οι καταγγελίες των φίλων του

Η παραπάνω δήλωση ήρθε μετά και τις αναφορές των φίλων του θύματος, οι οποίοι δεν στηρίζουν την εκτίμηση των Αρχών πως το θύμα έτρεχε προς το μέρος του ελικοπτέρου, κρατώντας το κινητό του.

Ειδικότερα, ο 20χρονος Τζακ Στάντον Γκλιβς, που επέβαινε στο ελικόπτερο με δύο ακόμη αγόρια, αρνείται την εκδοχή της αστυνομίας για το δυστύχημα: «Δεν δόθηκαν οδηγίες κατά την έξοδο από το ελικόπτερο και κανείς δεν μας συνόδευσε στο σαλόνι. Το μόνο που έκαναν ήταν να μας ανοίξουν τις πόρτες», ανέφερε στη Daily Mail.

«Αποβιβαστήκαμε μόνοι μας και κανείς δεν εμπόδισε τον Τζακ να πάει στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου. Κανείς μας δεν έφτασε στο σαλόνι πριν συμβεί το ατύχημα. Άκουσα να λένε ότι ο Τζακ μιλούσε στο τηλέφωνό του και έτρεξε πίσω στο ελικόπτερο και αυτό είναι εντελώς αναληθές. Δεν μιλούσε στο τηλέφωνό του και δεν ξέρω γιατί στράφηκε προς το πίσω μέρος του ελικοπτέρου» πρόσθεσε έπειτα ο 20χρονος.

Πηγή: ethnos.gr