Η μελέτη Μελέτη Περιβαλλοντικών & Κοινωνικών Επιπτώσεων της Ελληνικός Χρυσός, το έργο των Σκουριών και άλλες παράμετροι του νέου επενδυτικού σχεδίου παρουσιάστηκαν αναλυτικά και στο Παλαιοχώρι του δήμου Αριστοτέλη. Προηγήθηκε στο Στρατώνι η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του δημόσιου και ευρείας έκτασης διαλόγου, που εγκαινίασε η εταιρεία για να παρουσιάσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, και να καταγράψει τις απόψεις και τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων.

 

Ο αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Δημήτρης Δημητριάδης ανέφερε τα εξής: «Προβλέπονται επιπλέον 2,3 δις δολάρια πρόσθετες επενδύσεις, σχεδόν 2 δις έσοδα του ελληνικού δημοσίου και στο έργο των Σκουριών 1400 θέσεις εργασίας, καλοπληρωμένες. Το έργο των Σκουριών είναι παγκοσμίου κλάσεως, έχει σχεδιαστεί με τις καλύτερες και πιο εξελιγμένες τεχνολογίες. Όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων αποφασίσανε και προχωρήσανε σε πρόσθετες επενδύσεις που έχουνε την ξηρά απόθεση, ενώ όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα, τις αρδευτικές γεωτρήσεις και γενικά τα νερά, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως επίπτωση. Πρέπει να σημειώσω ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε το έργο να μην έχει καμία άλλη επίπτωση στην περιοχή και  αναφέρομαι στην τουριστική δραστηριότητα. Με δράσεις μέσω του CSR (Δίκτυο για την Εταιρική & Κοινωνική Ευθύνη), που είναι επιπλέον 80 εκατομμύρια δολάρια, θα ενισχύσουμε τις δραστηριότητες που αφορούν το τουριστικό προϊόν της περιοχής ώστε να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη».

 

Όπως επεσήμανε ο Ιωάννης Μαλεγκάνος, Διευθυντής Εταιρικής Υπευθυνότητας Ελληνικός Χρυσός, η πρωτοβουλία της διαβούλευσης γίνεται για πρώτη φορά στην περιοχή που έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις στο παρελθόν. “Είναι μια ευρεία και ανοιχτή διαβούλευση που έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο αναζήτησης χρηματοδότησης για το νέο επενδυτικό πλάνο. Η μελέτη που εκπονείται καταγράφει για πρώτη φορά αναλυτικά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο αλλά και τον κοινωνικό αντίκτυπο του επενδυτικού πλάνου και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία», τόνισε.

Αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου οι συναντήσεις θα συνεχίσουν τόσο ανοιχτά και διευρυμένα όπως τώρα, όσο και σε πιο κλειστούς κύκλους ώστε να γίνει διάλογος με ένα ευρύ σύνολο κοινωνικών εταίρων της περιοχής. Σύμφωνα με τον κύριο Μαλεγκάνο τα όσα καταγραφούν από τη διαβούλευση θα ενταχθούν στη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων ώστε να γίνουν ένα οργανικό κομμάτι αυτής και θα καθορίσουν τα μέτρα αντιμετώπισης και μετριασμού του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου. «Ακούμε τον κόσμο κι αυτά που μας λέει για να τα συμπεριλάβουμε στα επιχειρησιακά μας πλάνα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», σημείωσε.

Ο πρώτος κύκλος της διαβούλευσης ολοκληρώνεται την Πέμπτη στην Ολυμπιάδα. Αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου οι συναντήσεις θα συνεχίσουν τόσο ανοιχτά και διευρυμένα όπως τώρα, ακόμα και σε νέες κοινότητες, όσο και σε πιο κλειστούς κύκλους ώστε να γίνει διάλογος με ένα ευρύ σύνολο κοινωνικών εταίρων της περιοχής.