Τα ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλωμάτωνστο gov.gr wallet έχουν την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της Ελλάδας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια. Ειδικότερα, δεν συνιστούν ταξιδιωτικό έγγραφο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε πτήσεις εσωτερικού και όχι σε διεθνείς πτήσεις ή σε μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν.

Μέχρι στιγμής, οι ψηφιακές ταυτότητες «αγγίζουν» τις 55.713 και τα διπλώματα τις 42.239, δηλαδή κατά το πρώτο 24ωρο αναμένεται να φτάσει τις 100.000.

Ψηφιακή ταυτότητα και ψηφιακό δίπλωμα: Πού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια, όπως τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Υπογραμμίζεται πως για τη χρήση του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας για συναλλαγές με τραπεζικά ιδρύματα ή παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας ισχύει η μεταβατική περίοδος μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2022, όπως και έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ.

Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το κινητό τους για οποιαδήποτε συναλλαγή τους εντός Ελλάδας, όπως ακριβώς χρησιμοποιούσαν έως τώρα την αστυνομική τους ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης. Επίσης, μέσα από την εφαρμογή αποκτούν τη δυνατότητα να υπογράφουν ψηφιακά έγγραφα ακόμα πιο εύκολα, γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, μέσω του docs.gov.gr.

Με νέες του δηλώσεις την Πέμπτη ο υπουργός απάντησε για το αν αυτά τα ψηφιακά έγγραφα θα μπορέσουν σταδιακά να χρησιμοποιούνται και για ταξίδια στο εξωτερικό, ότι πολλές χώρες της ΕΕ ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης με το gov.gr wallet, προσθέτοντας ότι «σύντομα θα μπορούμε να ταξιδέψουμε με αυτά και στο εξωτερικό».