Το θεατρικό έργο που σημάδεψε την μεταπολεμική Αμερική, ο «Γυάλινος Κόσμος» με ανανεωμένη διανομή, έρχεται στις ανοιχτές σκηνές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής τον Ιούλιο και Αύγουστο 2022.

Συγκεκριμένα θα ανέβει στη σκηνή του θεάτρου Κήπου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από την Πέμπτη 21 έως και το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, στο Αμφιθέατρο Σίβηρης την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022 και, στο Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022.

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης, συμμετέχει στο 3ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού, στο φεστιβάλ Θάλασσας 2022 και στο 30ο Φεστιβάλ Κασσάνδρας 2022.

Η Κάτια Δανδουλάκη θα ερμηνεύσει το ρόλο της μητέρας (Αμάντα) και η Λένα Παπαληγούρα τη Λόρα, τη μικρή αδερφή του Τομ..

Στον Γυάλινο Κόσμο όπως έλεγε και ο διάσημος συγγραφέας του: είναι ένα όνειροσαν να είναι όλα φτιαγμένα από γυαλί, έτοιμα να σπάσουν, όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια στη ζωή όλων μας.

Υπόθεση:

Ο Τομ Ουίνγκφιλντ, μέσα από τις αναμνήσεις του, παρουσιάζει στη σκηνή επεισόδια της οικογενειακής ζωής του στο μικρό διαμέρισμα του Σαίντ Λούις της Ύφεσης. Η πληκτική δουλειά στην αποθήκη υποδηματοποιίας συνθλίβει τα μελλοντικά του όνειρα για μια ζωή αφιερωμένη στην ποιητική δημιουργία.

Στον αντίποδα, η αδελφή του Λόρα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής βρίσκοντας καταφύγιο σε έναν μικρόκοσμο από παλιούς δίσκους και γυάλινες μορφές ζώων. Η μητέρα τους Αμάντα, πρώην καλλονή του Νότου, τρέφει για τα παιδιά της μεγάλες προσδοκίες και φαντασιώνεται ένα λαμπρό μέλλον για τον Τομ και τη Λόρα.

Οι οικογενειακές εντάσεις στο μικρό διαμέρισμα του Σαιντ Λούις εκτυλίσσονται πάντα κάτω από άγρυπνο βλέμμα της κυριαρχικής Αμάντας. Η επίσκεψη του Τζίμ, συναδέλφου του Τομ, θα ταράξει τις οικογενειακές ισορροπίες και θα αλλάξει τον ρου της ζωής των Ουίνγκφιλντ.

Ο Γυάλινος Κόσμος –ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική–, γράφτηκε το 1944. Πρόκειται για έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου.

Ο Τομ θυμάται στιγμές της οικογενειακής του ζωής. Η πληκτική δουλειά του σε μια αποθήκη υποδηματοποιίας, έχει συνθλίψει τα όνειρά του.

Η Λόρα, η αδερφή του, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής βρίσκοντας καταφύγιο σε έναν μικρόκοσμο από γυάλινα ζωάκια.

Η Αμάντα, η μητέρα τους, ελπίζει πως τα παιδιά της θα ζήσουν όπως η ίδια δεν κατάφερε ποτέ.

Ο Τζιμ, ένας επισκέπτης στον οποίο στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους, θα τους απογοητεύσει.

Μήπως ο καθένας μας δεν ζει πια κλεισμένος στον δικό του «γυάλινο» κόσμο, όπως ακριβώς και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας;

Tαυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: DeuxHommes
Βοηθός ενδυματολόγων: Δέσποινα Ιγνάτογλου
Φωτογραφίες:Ελίνα Γιουνανλή

Διανομή (αλφαβητικά):
Kάτια Δανδουλάκη: η μητέρα Αμάντα Ουίνγκφιλντ
Λένα Παπαληγούρα: η κόρη, Λώρα Ουίνγκφιλντ
Κωνσταντίνος Μπιμπής: ο γιος Τομ Ουίνγκφιλντ
Γιάννης Κουκουράκης: ο επισκέπτης, Τζιμ Ο΄ Κόνορ